Ponta: Ordonanţa privind dezvoltarea pieţei de capital va fi pusă în dezbatere mâine pe site-ul MFP

Premierul Victor Ponta speră ca 2015 să fie "anul potrivit" pentru listarea la bursă a Hidroelectrica, a Companiei Energetice Oltenia, a Companiei de Aeroporturi Bucureşti, a Portului Constanţa. Totodată, textul Ordonanţei de Urgenţă privind dezvoltarea pieţei de capital va fi publicat marţi pe site-ul Ministerului de Finanţe şi a adăugat că este gata să-şi asume responsabilitatea pe actul normativ atât timp cât Bursa de Valori Bucureşti (BVB), reprezentanţii pieţei de capital, precum şi Banca Naţională şi Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), consideră că este un text bun.
Economica.net - lun, 06 oct. 2014, 09:45
Ponta: Ordonanţa privind dezvoltarea pieţei de capital va fi pusă în dezbatere mâine pe site-ul MFP

‘Astăzi ( n.r.- luni) vorbesc cu doamna ministru Petrescu ( n.r.- ministrul Finanţelor Publice) şi o să cer să-l pună pe site, dar, dacă nu mă înşel, cel puţin reprezentanţii Bursei sau ai Coaliţiei pentru Dezvoltarea României cred că vi-l pot pune, din acest moment, la dispoziţie’, a declarat premierul, întrebat când va fi adoptată OUG cu modificările privind dezvoltarea pieţei de capital.

Prezent luni la deschiderea şedinţei de tranzacţionare a BVB, Victor Ponta adăugat că, totuşi, forma finală a actului normativ ar putea să sufere mici schimbări.

‘Aşa încât dacă nu vi-l dă (n.r.-actul normativ) mediul de afaceri, vi-l dă mâine Ministerul de Finanţe. Ca să-l vedeţi înainte de a-l adopta, că aşa e şi normal’, a adăugat premierul, citat de Agerpres.

Victor Ponta a adăugat că este gata să-şi asume responsabilitatea pe actul normativ atât timp cât BVB, reprezentanţii pieţei de capital, precum şi Banca Naţională şi ASF consideră că este un text bun.

‘Principiile au fost discutate de către Banca Naţională, au fost şi lansate, de altfel, de guvernatorul BNR împreună cu mine şi conducerea ASF cu ceva timp în urmă. Textul a fost discutat, rediscutat. Singurul lucru care a mai rămas de stabilit este forma în care aprobăm modificările. În mod normal, aş fi zis, ţinând cont de elementele obiective pe care le-au prezentat şi domnul Sobolewski ( n.r. – directorul general al BVB) şi domnul Anghel ( n.r. – preşedintele Consiliului de Administraţie al BVB), că se impunea o Ordonanţă de Urgenţă. A picat, însă, într-un moment în care mai multe ambasade au spus să nu mai emitem ordonanţe de urgenţă. După care i-am întrebat pe respectivii ambasadori dacă în domeniul pieţei de capital e bine să dăm ordonanţe de urgenţă şi mi-au zis: da. Aşa încât există ordonanţe bune şi ordonanţe proaste, în funcţie de interesul politic, care nu ar trebui să influenţeze dezvoltarea pieţei de capital. În ceea ce mă priveşte, mai fac încă o analiză cu Ministerul de Finanţe, cu ASF şi Banca Naţională şi sunt gata să-mi asum răspunderea unui act normativ, care să intre imediat în vigoare, pentru că fiecare zi este, totuşi, importantă’, a mai declarat, luni, premierul Victor Ponta, citat de Agerpres.

„Sunt absolut convins că existenţa unei pieţe de capital puternice este un element obligatoriu pentru dezvoltarea României. Poate sună oarecum neobişnuit din partea unui şef de guvern social-democrat, dar cu atât mai mult cred că este necesar şi este adevărat pentru România – şi apreciez foarte mult eforturile făcute în România de conducerea Bursei, de domnul preşedinte Anghel, de domnul director general Sobolewski, în colaborarea cu Autoritatea de Supraveghere Financiară. Şi, din punctul de vedere al Guvernului, aveţi tot sprijinul pentru a dezvolta piaţa de capital din România. Efectiv la această procedură tradiţională de deschidere a lucrărilor am asistat de două ori la Londra şi trebuia, de fapt, să asist în primul rând la Bucureşti şi după aceea în alte capitale. Dar, în acelaşi timp, am asistat în momente importante. Momente de listare atât la Bucureşti, cât şi la Londra a unor companii importante din România”, a declarat premierul.

Victor Ponta consideră că listările realizate până acum pentru companiile Transgaz, Romgaz, Nuclearelectrica, Electrica au fost operaţiuni de succes.

„Acest lucru ne obligă să continuăm programul şi să reuşim cât mai curând – sper 2015 să fie anul potrivit – cu listarea Hidroelectrica, a Companiei Energetice Oltenia, a Companiei de Aeroporturi Bucureşti, a Portului Constanţa şi a celorlalte companii care încă se află în portofoliul Guvernului şi care au nevoie, în primul rând, de o creştere a capitalului, în al doilea rând de un management performant şi proceduri transparente de conducere. Aşa încât, dacă în 2013 şi 2014 au fost ani de dezvoltare pentru BVB, îmi doresc ca 2015 şi 2016 să continue”, a mai declarat premierul.

Victor Ponta a dat asigurări că Guvernul se va implica în dezvoltarea pieţei de capital prin sprijinirea atât pe partea legislativă, cât şi pe partea decizională de listare a companiilor care încă se află în portofoliul Executivului.

„Depinde foarte mult de dumneavoastră, depinde de colaborarea cu ASF. Vreau să cred că Autoritatea de Supraveghere Financiară este nu doar independentă, dar şi mult mai eficientă şi mai profesionistă decât fostele structuri care gestionau activitatea bursieră. Şi intervenţia legislativă şi a Guvernului trebuie să fie doar şi doar la cererea dumneavoastră. Din acest punct de vedere, ştiu foarte bine solicitarea pe care aţi adresat-o de mai mult timp, şi pe care am discutat-o şi cu Ministerul de Finanţe şi cu Ministerul Justiţiei, legată de o finalizare a reformei structurale prin adoptarea unui act normativ de către Guvern, care să faciliteze operaţiunile pe piaţa de capital, să le facă mai transparente şi mai deschise pentru fluxurile de capital”, a declarat, luni, premierul.

Şeful Executivului a adăugat că soluţia cea mai eficientă este aceea a unei Ordonanţe de Urgenţă.

„E adevărat că, în ultimul timp, am fost criticat pentru Ordonanţe de Urgenţă. S-ar putea ca pentru asta să fiu lăudat, că aşa se schimbă abordarea. Când e o ordonanţă de un anumit fel, sunt criticat, când e o ordonanţă bună, sunt lăudat, de aceiaşi care mă criticaseră mai devreme. Vreau doar să spun că sunt conştient şi am înţeles necesitatea modificării legislative care, practic, finalizează reforma structurală din punct de vedere al normelor legale. Mai departe, evident, ASF-ul fiind cel care trebuie să intervină şi să reglementeze din punct de vedere secundar. Însă, într-adevăr, o piaţă de capital modernă are nevoie, şi la Bucureşti, de norme cât mai clare, de norme flexibile şi de norme care să încurajeze dezvoltarea pieţei, nu să o restrângă prin reguli care erau, probabil, valabile în urmă cu mai mulţi ani”, a mai declarat premierul Victor Ponta.

La deschiderea şedinţei BVB de luni au mai participat preşedintele Consiliului de Administraţie al BVB, Lucian Anghel, directorul general al BVB, Ludwik Sobolewski, vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, Mircea Ursache, precum şi reprezentanţi ai autorităţilor de reglementare şi ai mediului de afaceri.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
R.Moldova va cumpăra gaze naturale şi din Olanda, după contractul semnat cu Polonia
R.Moldova va cumpăra gaze naturale şi din Olanda, după contractul semnat cu Polonia
Republica Moldova a încheiat marţi cu compania olandeză Vitol un contract pentru achiziţia de gaze naturale, al doilea ...
Licitaţia pentru finalizarea modernizării sectorului A1- DN 7 al centurii Bucureşti a fost publicată în SEAP
Licitaţia pentru finalizarea modernizării sectorului A1- DN 7 al centurii Bucureşti a fost publicată în SEAP
Bucureşti, 26 oct /Agerpres/ - Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a încărcat în SICAP documentaţia ...
Răzvan Nicolescu, președintele AECCSC: România are cel mai mic nivel de emisii per capita din țările UE
Răzvan Nicolescu, președintele AECCSC: România are cel mai mic nivel de emisii per capita din țările UE
România are cel mai mic nivel de emisii (de gaze cu efect de seră) per capita din ţările Uniunii Europene şi este şi ...