Populaţia din Roşia Montană se poate întoarce acasă. Apa din lacul de acumulare Tăul Mare a scăzut cu 4,8 metri

Populaţia din Roşia Montană, evacuată din cauza unei gropi de prăbuşire în barajul lacului Tăul Mare, se poate întoarce acasă în condiţii de siguranţă, a anunţat vineri, într-o conferinţă de presă, prefectul judeţului Alba, Nicolae Albu, transmite Agerpres.
AGERPRES - vin, 07 oct. 2022, 19:43
Populaţia din Roşia Montană se poate întoarce acasă. Apa din lacul de acumulare Tăul Mare a scăzut cu 4,8 metri

Comisia tehnică întrunită vineri pentru analiza situaţiei de la faţa locului a constatat că apa din lacul de acumulare a scăzut cu 4,8 metri faţă de nivelul măsurat duminică, 1 octombrie, şi cu 5,25 metri faţă de nivelul normal de retenţie al apei în lac.

„Se pot întoarce oamenii acasă, în siguranţă. Obiectivul pe care noi ni l-am propus a fost atins. Asta nu înseamnă că, începând de astăzi, nu vom lua toate măsurile viitoare pentru a preîntâmpina asemenea lucruri. Interesul tuturor este să găsim cele mai bune soluţii de punere în siguranţă a localităţii”, a spus prefectul judeţului Alba.

Primarul comunei Roşia Montană, Eugen Furdui, le-a recomandat, vineri, cetăţenilor să fie prudenţi şi atenţi în continuare, chiar dacă nivelul apei din lacul Tăul Mare a scăzut iar experţii au apreciat că populaţia se poate întoarce acasă din locurile în care a fost evacuată.

„Mă bucur că am putut, cu sprijinul celor implicaţi, să ajungem la acea ţintă care s-a propus duminică, la sesizarea acestui incident, şi că cetăţenii comunei Roşia Montană se vor putea întoarce acasă în cel mai scurt timp. În acelaşi timp, vreau să le mulţumesc celor din Roşia Montană pentru înţelegere şi să-i rog la prudenţă şi la atenţie, pentru că aşa cum spuneau şi specialiştii, pericolul nu a fost îndepărtat în totalitate. De aceea, trebuie să fim receptivi”, a declarat primarul într-o conferinţă de presă.

Edilul local a menţionat că Primăria Roşia Montană va face tot posibilul ca în cel mai scurt timp să pună în aplicare toate recomandările pe care le va primi de la Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.

„În cel mai scurt timp să readucem siguranţa în zonă”, a spus primarul.

La rândul său, expertul tehnic care a evaluat situaţia de la barajul lacului a menţionat că în urma analizei efectuate de comisia tehnică, s-a constatat că apa din acumularea de la Tăul Mare a scăzut şi că riscul unui accident grav este diminuat.

„Se constată că pe 7 octombrie, la ora 14,00, nivelul în acumularea Tăul Mare a scăzut cu 4,8 metri faţă de nivelul de duminică şi cu 5,25 metri faţă de nivelul normal de retenţie a apei din lac. Estimăm îndeplinirea recomandării făcute duminica trecută, că atunci când nivelul apei în baraj va scădea cu 5 metri, riscul unui accident grav la baraj este diminuat”, a declarat expertul tehnic Costică Sofronie.

El a menţionat că în maxim două săptămâni se vor prezenta variantele posibile de stabilizare a situaţiei în regim de urgenţă, inclusiv evaluări financiare şi propuneri pe termen mediu întocmite de către firme de proiectare şi execuţie specializate pe astfel de lucrări, care au participat la vizita în teren şi la întâlnirea comisiei tehnice.

„Pentru perioada următoarelor două săptămâni se propune evacuarea, în continuare, a debitelor prin sifonare, permiţându-se o creştere de nivel faţă de situaţia actuală de maxim doi metri. În condiţiile actuale, inclusiv în situaţia în care nivelele vor creşte cu cel mult doi metri, nu mai este necesară evacuarea populaţiei”, a completat expertul tehnic.

În situaţia creşterii nivelului în acumulare de peste doi metri, se recomandă reactivarea ISU Alba cu forţe şi mijloace de intervenţie pentru suplimentarea capacităţii de evacuare a apei şi reanalizarea situaţiei.

Primăria Roşia Montană va asigura monitorizarea nivelelor în acumulare, a infiltraţiilor în galeria golirii de fund şi amorsarea echipamentelor de sifonare a apei ori de câte ori va fi necesar. Orice situaţie atipică va fi anunţată SGA Alba şi ISU Alba.

„Indiferent de soluţiile tehnice ce vor fi propuse în maxim două săptămâni, în cel mai scurt timp se va asigura accesul la lucrări, adică drumurile de acces pentru facilitarea intervenţiilor de orice tip. Pentru suplimentarea capacităţii de evacuare prin sifonare, recomandăm şi repoziţionarea conductei de preaplin DN600, mai jos cu 3-5 metri, în funcţie de condiţiile specifice din amplasament”, a mai spus expertul tehnic de baraje.

Pe data de 1 octombrie, în jurul orei 16,00, reprezentanţii Primăriei Roşia Montană au observat apariţia unei pâlnii de eroziune pe coronamentul barajului Tăul Mare. Fenomenul a apărut în zona din dreptul golirii de fund a barajului.

La faţa locului acţionează pompieri din mai multe judeţe, dar şi jandarmi, poliţişti, militari, specialişti de la Apele Române şi de la alte instituţii abilitate.

Sursa foto: RomaniaTv.net

Te-ar mai putea interesa și
Raed Arafat a cerut verificări în spitale, dacă sunt pregătite pentru o pană de curent
Raed Arafat a cerut verificări în spitale, dacă sunt pregătite pentru o pană de curent
Şeful Departamentuui pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a explicat că românii trebuie să fie pregătiţi de o pană de curent majoră, mai ales că urmează să se instaleze iarna,......
Cheltuielile cu cercetarea au fost în 2021 de sub 0,5% din PIB în 2021 – INS
Cheltuielile cu cercetarea au fost în 2021 de sub 0,5% din PIB în 2021 – INS
Cheltuielile totale efectuate, în anul 2021, pentru activitatea de cercetare-dezvoltare au însumat 5,616 miliarde lei, ...
România va participa la reconstrucția Ucrainei prin proiecte europene, dar și naționale – ambasador
România va participa la reconstrucția Ucrainei prin proiecte europene, dar și naționale – ambasador
România se va implica în procesul de reconstrucţie a Ucrainei prin proiecte dirijate de Comisia Europeană, ca parte comună ...
Romsilva a vândut 1,63 mil. mc lemn de foc pentru populație în primele zece luni, cu 26% mai mult
Romsilva a vândut 1,63 mil. mc lemn de foc pentru populație în primele zece luni, cu 26% mai mult
Regia Naţională a Pădurilor (RNP) - Romsilva a vândut, în primele 10 luni ale acestui an, 1,63 milioane de metri cubi ...