Populaţia rezidentă a scăzut în 2014, în raport cu 2013 – estimări INS

Institutul Naţional de Statistică (INS) estimează o reducere a populaţiei rezidente la nivelul anului 2014, în raport cu 2013, din cauza plecărilor sau sosirilor şi a diferenţei dintre numărul de naşteri şi decese, a declarat, joi, preşedintele instituţiei Tudorel Andrei, în cadrul unei mese rotunde pe tema recalculării principalilor indicatori din cercetarea asupra forţei de muncă în contextul Strategiei Europa 2020.
Economica.net - joi, 25 iun. 2015, 08:48
Populaţia rezidentă a scăzut în 2014, în raport cu 2013 - estimări INS

‘Din primele noastre estimări, pe componenta de populaţie există scăderi la populaţia rezidentă. Scăderile sunt datorate atât diferenţei dintre numărul de naşteri şi numărul de decese. Aici valorile sunt mai mult decât provizorii. Diferenţa dintre cele două este de aproape 80.000 de persoane la nivelul anului 2014. La partea de emigraţie nu aş vrea să lansez o cifră cât e diferenţa, întrucât sunt date preliminare, dar valoarea este una negativă. Sunt mai multe plecări decât sosiri în ţară, diferenţa nu e mare, dar încă este o valoare negativă. Noi estimăm o reducere a populaţiei rezidente la nivelul anului 2014 în raport cu anul 2013’, a spus Andrei.

Acesta a precizat că numărul persoanelor din străinătate care stau pe o durata mai mare de 12 luni este de 2,3 milioane persoane, scrie Agerpres.

‘Valoarea dată de Institutul Naţional de Statistică pentru ultimul an este de 2,3 milioane de persoane în străinătate, dar care stau pe o durată mai mare de 12 luni’, a afirmat oficialul INS.

Potrivit unui document prezentat în cadrul evenimentului, emigrarea persoanelor în vârstă de muncă a condus la diminuarea populaţiei ocupate în perioada 2007-2013.

‘Numărul şomerilor s-a diminuat simţitor în anul imediat aderării deoarece anul 2008 a fost an de creştere economică cu grad ridicat de ocupare, pe de altă parte din cauza fenomenului de emigrare. (…) Criza financiară instalată după 2008 a afectat gradul de ocupare şi l-a îndepărtat de ţinta naţională de 70% propus a fi atinsă până în 2020’, se arată în document.

Potrivit documentului, agricultura este principalul angajator în mediul rural (59,9% în 2013). În mediul urban majoritatea persoanelor ocupate lucrează în servicii (42,5%) sau industrie şi construcţii (35,4%).

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul va adopta o hotărâre privind acordarea ajutoarelor de urgenţă în cazul inundaţiilor
Guvernul va adopta o hotărâre privind acordarea ajutoarelor de urgenţă în cazul inundaţiilor
Premierul Florin Cîţu a anunţat astăzi că săptămâna viitoare Guvernul va adopta o hotărâre referitoare la acordarea ajutoarelor de urgenţă în cazul inundaţiilor....
Preşedintele Consiliului Fiscal: Cripto nu sunt monede, ci active financiare speculative
Preşedintele Consiliului Fiscal: Cripto nu sunt monede, ci active financiare speculative
Preşedintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu, consideră că așa-numitele „Cripto” nu sunt monede, ci active financiare ...
Premierul Florin Cîţu trimite prefecții pe teren
Premierul Florin Cîţu trimite prefecții pe teren
Premierul Florin Cîţu le-a cerut astăzi prefecţilor să meargă pe teren în zonele afectate de inundaţii. Totodată ...
Piața mondială a luxului va ajunge în acest an la peste 250 mld. euro
Piața mondială a luxului va ajunge în acest an la peste 250 mld. euro
Compania de consultanță Bain & Company a dat publicității un studiu din care rezultă că piața mondială a luxului ...