Populaţia va consuma doar gaz din producţia internă, deşi cel din import este mai ieftin

Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei a stabilit, pentru perioada iulie 2016 - martie 2017, un coş de gaze pentru populaţie în care importurile sunt zero, chiar dacă acestea sunt mai ieftine. Motivul: siguranţa aprovizionării.
Economica.net - Dum, 03 iul. 2016, 21:44
Populaţia va consuma doar gaz din producţia internă, deşi cel din import este mai ieftin

Populaţia va consuma exclusiv gaze interne, în următoatrele nouă luni, din producţa curentă şi din gazele produse în România şi înmagazinate în depozite. Preţul gazului din producţia curentă a rămas stabilit la 60 de lei MWh, după ce Guvernul a decis să amâne calendarul de liberalizare şi să îl îngheţe la această valoare.

Însă, preţul gazului înmagazinat în depozite, care va asigura circa 32% din consumul populaţiei în perioada sezonului rece, are un preţ de 81 de lei.

Costul mediu de achiziţie al gazelor naturale din intern la intrarea în sistemul de distribuţie (inclusiv serviciile de înmagazinare şi de transport) ajunge astfel la 76 de lei MWh.

Preţul de 76 lei MWh este comparabil cu cel de import sau chiar mai mic. Însă, pe componenta de gaz extras din depozite, preţul de import este mai mic. Chiar preşedintele ANRE, Niculae Havrileţ, a spus că furnizorii încheie acum contracte de import la preţuri de 70 de lei pentru ultimul trimestru al anului şi la 78 de lei pentru primul trimestru al anului viitor. Deci, preţurile ar fi mai mici decât cele ale gazului scos din înmagazinări.

Aşadar, de ce a ales ANRE să aprobe un coş format exclusiv din gaze româneşti?

„În coşul intern, producţie plus înmagazinare, iese un preţ mediu sub cel de import. Şi, în plus, se asigură siguranţa aprovizionării. Importul poate fi întrerupt în orice moment, din motive independente de România. Dar, dacă furnizorul are posibilitatea de acces la o sursă mai ieftină, am lăsat liberă o asemenea opţiune dacă e în favoarea consumatorului. Adică acces direct la o sursă de import, aceasta este o opţiune pe care ANRE nu are posibilitatea să o controleze”, a explicat, pentru ECONOMICA.NET Niculae Havrileţ, şeful ANRE.

Te-ar mai putea interesa și
Creşte nemulţumirea faţă de supraturism în Spania
Creşte nemulţumirea faţă de supraturism în Spania
Din insulele Baleare şi până în Canare, din Barcelona până la Malaga, manifestaţiile ostile supraturismului se înmulţesc în Spania, a doua mare destinaţie turistică mondială, obligând......
Stellantis, nevoit să schimbe numele modelului Alfa Romeo Milano la doar câteva zile după lansare
Stellantis, nevoit să schimbe numele modelului Alfa Romeo Milano la doar câteva zile după lansare
Contrele dintre șefii grupului Stellantis și autoritățile din Italia au dus la o situație în premieră pe piața auto ...
UNSAR: 7 din 10 români, conştienţi că numărul accidentelor şi despăgubirile plătite în baza RCA influenţează costul poliţelor – studiu
UNSAR: 7 din 10 români, conştienţi că numărul accidentelor şi despăgubirile plătite în baza RCA influenţează costul ...
Aproape 7 din 10 români sunt conştienţi că numărul accidentelor rutiere şi valoarea despăgubirilor plătite în baza ...
MApN: Trei aeronave F-16 ale Forţelor Aeriene Regale Olandeze vor fi aduse la baza de la Borcea
MApN: Trei aeronave F-16 ale Forţelor Aeriene Regale Olandeze vor fi aduse la baza de la Borcea
Încă trei aeronave F-16 Fighting Falcon ale Forţelor Aeriene Regale Olandeze vor fi puse la dispoziţia Centrului european ...