Poroşenko a comis o serie de erori în primul an al mandatului său – expert ucrainean

La împlinirea luni a unui an de când miliardarul Petro Poroşenko a fost ales preşedinte al Ucrainei, ţară care se confruntă astăzi cu un conflict armat pe teritoriul său alimentat de Rusia, experţii ucraineni au făcut un bilanţ al realizărilor şi eşecurilor sale, punând accentul mai ales pe erori, potrivit publicaţiei Apostroph.
Economica.net - lun, 25 mai 2015, 15:36
Poroşenko a comis o serie de erori în primul an al mandatului său - expert ucrainean

În primul an al mandatului său, Poroşenko a comis o serie de erori care n-au permis evitarea unui conflict de anvergură în Donbas şi ridicarea vizelor între Ucraina şi Uniunea Europeană, au indicat aceştia în cadrul unei dezbateri desfăşurate la Kiev pe acest subiect.

‘Petro Poroşenko şi-a început mandatul cu promisiunea rezolvării paşnice a conflictului din Donbas. Opiniei publice i-a fost prezentat aşa-numitul plan de pace al lui Poroşenko. Din păcate, confruntarea continuă, în ciuda acordurilor pe care le cunoaştem ca ‘Minsk-1’ şi ‘Minsk-2”, a declarat expertul ucrainean Vasili Filipciuk, directorul Centrului internaţional de studii politice din Kiev. Aceste acorduri, a adăugat el, nici măcar nu menţionează Crimeea, deşi agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei a început cu anexarea peninsulei.

‘Astăzi vedem că Moscova are rol de mentor, plasându-se deasupra confruntării alături de Berlin, Paris, Bruxelles şi Washington. Talentul diplomatic al preşedintelui şi experienţa sa politică nu au fost îndeajuns pentru a asigura o detensionare a conflictului şi pentru a evita un război pe scară largă’, a continuat acelaşi expert, reproşându-i liderului politic lipsa de coerenţă şi trecerea de la o extremă la alta.

Dacă la început nu s-a luat în considerare prezenţa unei forţe de menţinere a păcii în Donbas, aceasta a devenit ulterior un deziderat în declaraţiile lui Poroşenko, în timp ce varianta îngheţării conflictului din estul Ucrainei devine tot mai clară, a mai declarat Filipciuk.

De asemenea, în opinia sa, ‘în ceea ce priveşte integrarea europeană, lozincile au prevalat în faţa acţiunilor’ concrete.

‘Obţinerea regimului fără vize în acest an a fost o posibilitate reală, fapt confirmat şi de partenerii noştri europeni. Timpul se scurgea, iar noi prin faptele noastre nu le-am dat decât argumente acelor forţe care se opun ridicării vizelor pentru ucraineni. După summitul de la Riga, Ucraina s-a ales doar cu promisiuni politice’ în acest sens, a afirmat Vasili Filipciuk, în contextul în care la Kiev se aud tot mai multe critici la adresa guvernanţilor pentru adâncirea crizei economice şi degradarea condiţiilor de trai.

Printre realizările lui Poroşenko în planul politicii externe, el a menţionat ‘dialogul cu cancelarul german Angela Merkel’.

‘Contactele cu Berlinul au dat întotdeauna bătăi de cap Kievului, iar acum s-a înregistrat în sfârşit un progres. Există însă temeri că, din cauza incoerenţei reformelor, Germania – avocatul nostru european – va pierde interesul faţă de noi. SUA rămân, probabil, principalul aliat al Ucrainei’, a subliniat Filipciuk, amintind însă că Washingtonul nu a acordat Kievului statut de partener special al Statelor Unite în afara NATO.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Misavan va inaugura în februarie depozitul logistic din Parcul Industrial Miroslav din județul Iași
Misavan va inaugura în februarie depozitul logistic din Parcul Industrial Miroslav din județul Iași
Producătorul și distribuitorul ieșean de produse profesionale de curățenie și dezinfecție Misavan a anunțat miercuri ...
Sindicaliștii de la “Cartel Alfa” au făcut plângere penală la DNA împotriva Guvernului în chestiunea ordonanței de plafonare și compensare a facturilor la gaze și energie electrică. Vorbesc despre “grup infracțional organizat”
Sindicaliștii de la “Cartel Alfa” au făcut plângere penală la DNA împotriva Guvernului în chestiunea ordonanței ...
Confederația sindicală “Cartel Alfa” a sesizat DNA În legătură cu adoptarea, de către Guvern, a ordonanței de ...
Statul și-a asumat să vândă cel puțin 20% din CE Oltenia până în 2026
Statul și-a asumat să vândă cel puțin 20% din CE Oltenia până în 2026
Guvernul și-a asumat, în fața Comisiei Europene, să vândă cel puțin 20% din acțiunile deținute de statul român ...