Poroşenko „prudent optimist” asupra încheierii unei încetări a focului vineri

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko s-a declarat joi seară 'prudent optimist' asupra încheierii unei încetări a focului în estul Ucrainei în timpul unei reuniuni programate vineri între beligeranţi la Minsk, notează AFP. 
Economica.net - joi, 04 sept. 2014, 19:43
Poroşenko

‘Sunt prudent optimist’, a explicat Poroşenko la summitul NATO din Ţara Galilor. El a reamintit că preşedintele rus Vladimir Putin a propus un plan de soluţionare a conflictului miercuri şi rebelii separatişti s-au declarat ‘gata pentru o încetare a focului imediată’.

Dar el a recunoscut că aceasta este ‘o provocare enormă’ şi a reamintit condiţiile impuse de Ucraina care propune de mult timp un plan de pace: controlul frontierei ruso-ucrainene de către OSCE /care participă la discuţiile trilaterale de la Minsk/, retragerea tuturor trupelor ruse şi eliberarea soldaţilor deţinuţi de rebeli sau Rusia.

‘N-am mai simţit un astfel de sprijin puternic, atât de imens’, a descris Poroşenko după ce s-a întâlnit cu cei 28 de şefi de stat ai Alianţei atlantice pentru o reuniune dedicată în mod special situaţiei din Ucraina.

La rândul său, secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a ridicat din nou tonul împotriva Rusiei. ‘Rusia luptă împotriva Ucrainei, în Ucraina. Trupe şi tancuri ruseşti atacă forţele ucrainene. Şi când vorbeşte de pace, Rusia nu a făcut un singur gest pentru a face pacea posibilă’, a acuzat el.

‘Facem apel la Rusia să revină asupra +anexării+ autoproclamate, ilegale şi nelegitime a Crimeii, pe care noi nu o recunoaştem’, a adăugat el.

Criza din Ucraina a izbucnit în martie odată cu anexarea de către Rusia a acestei peninsule vorbitoare de limbă rusă.

‘Este pentru prima dată de la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial când o ţară europeană a încercat să ia teritoriul alteia prin forţă. Europa nu trebuie să se întoarcă de la statul de drept… acest lucru este vital pentru pacea şi securitatea în lume’, a declarat el solemn.

În cadrul reuniunii Comisiei NATO-Ucraina, statele membre NATO au decis să creeze patru fonduri de sprijin pentru a ajuta armata ucraineană să se modernizeze, în domeniile logisticii, apărării cibernetice şi de comandament. Un fond ar trebui să finanţeze de asemenea pe termen scurt nevoile şi reeducarea soldaţilor ucraineni răniţi în conflict.

Te-ar mai putea interesa și
Un număr record de cazuri confirmate de COVID-19 în ultimele 24 de ore. 121 de decese și 1.195 de pacienți la ATI
Un număr record de cazuri confirmate de COVID-19 în ultimele 24 de ore. 121 de decese și 1.195 de pacienți la ATI
Un număr de 7.676 de cazuri noi (cel mai de la debutul valului patru) de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind efectuate peste 67.000 de teste, a......
Enel vrea să renunțe la cărbune până în 2027 și să-și tripleze până în 2030 capacitățile de producere a energiei regenerabile
Enel vrea să renunțe la cărbune până în 2027 și să-și tripleze până în 2030 capacitățile de producere a energiei ...
Compania italiană de utilităţi Enel şi-a propus triplarea capacităţilor de producere a energiei din surse regenerabile ...
Moody’s îi face un cadou frumos lui Viktor Orban în perspectiva alegerilor de la anul. A îmbunătățit ratingul Ungariei
Moody’s îi face un cadou frumos lui Viktor Orban în perspectiva alegerilor de la anul. A îmbunătățit ratingul ...
Agenţia de evaluare financiară Moody's a îmbunătăţit vineri ratingul de ţară al Ungariei, de la "Baa3" până la ...
Piața retailului alimentar se apropie de un nou punct istoric: Kaufland ajunge 150 de hypermarketuri pe plan local
Piața retailului alimentar se apropie de un nou punct istoric: Kaufland ajunge 150 de hypermarketuri pe plan local
Kaufland, operatorul celui mai mare lanț de hypermarketuri la nivel național și numărul doi pe piața comerțului alimentar ...