Poroşenko „prudent optimist” asupra încheierii unei încetări a focului vineri

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko s-a declarat joi seară 'prudent optimist' asupra încheierii unei încetări a focului în estul Ucrainei în timpul unei reuniuni programate vineri între beligeranţi la Minsk, notează AFP. 
Economica.net - joi, 04 sept. 2014, 19:43
Poroşenko

‘Sunt prudent optimist’, a explicat Poroşenko la summitul NATO din Ţara Galilor. El a reamintit că preşedintele rus Vladimir Putin a propus un plan de soluţionare a conflictului miercuri şi rebelii separatişti s-au declarat ‘gata pentru o încetare a focului imediată’.

Dar el a recunoscut că aceasta este ‘o provocare enormă’ şi a reamintit condiţiile impuse de Ucraina care propune de mult timp un plan de pace: controlul frontierei ruso-ucrainene de către OSCE /care participă la discuţiile trilaterale de la Minsk/, retragerea tuturor trupelor ruse şi eliberarea soldaţilor deţinuţi de rebeli sau Rusia.

‘N-am mai simţit un astfel de sprijin puternic, atât de imens’, a descris Poroşenko după ce s-a întâlnit cu cei 28 de şefi de stat ai Alianţei atlantice pentru o reuniune dedicată în mod special situaţiei din Ucraina.

La rândul său, secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a ridicat din nou tonul împotriva Rusiei. ‘Rusia luptă împotriva Ucrainei, în Ucraina. Trupe şi tancuri ruseşti atacă forţele ucrainene. Şi când vorbeşte de pace, Rusia nu a făcut un singur gest pentru a face pacea posibilă’, a acuzat el.

‘Facem apel la Rusia să revină asupra +anexării+ autoproclamate, ilegale şi nelegitime a Crimeii, pe care noi nu o recunoaştem’, a adăugat el.

Criza din Ucraina a izbucnit în martie odată cu anexarea de către Rusia a acestei peninsule vorbitoare de limbă rusă.

‘Este pentru prima dată de la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial când o ţară europeană a încercat să ia teritoriul alteia prin forţă. Europa nu trebuie să se întoarcă de la statul de drept… acest lucru este vital pentru pacea şi securitatea în lume’, a declarat el solemn.

În cadrul reuniunii Comisiei NATO-Ucraina, statele membre NATO au decis să creeze patru fonduri de sprijin pentru a ajuta armata ucraineană să se modernizeze, în domeniile logisticii, apărării cibernetice şi de comandament. Un fond ar trebui să finanţeze de asemenea pe termen scurt nevoile şi reeducarea soldaţilor ucraineni răniţi în conflict.

Te-ar mai putea interesa și
Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata a crescut în primele două luni ale acestui an cu 3,2%
Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata a crescut în primele două luni ale acestui an cu 3,2%
Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata, cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete, a crescut în primele două luni ale acestui an, faţă de perioada corespunzătoare din 2023,......
Guvernul argentinian a redus bugetul universităţilor publice cu 71% – Sute de mii de oameni au ieşit pe străzi pentru a protesta împotriva austerităţii din educaţie
Guvernul argentinian a redus bugetul universităţilor publice cu 71% – Sute de mii de oameni au ieşit pe străzi ...
Sute de mii de oameni au ieşit marţi pe străzi în Argentina pentru a protesta împotriva reducerilor de cheltuieli în ...
Infrastructuri energetice au luat foc în regiuni ruse după atacuri cu drone dinspre Ucraina – autorităţi ruse
Infrastructuri energetice au luat foc în regiuni ruse după atacuri cu drone dinspre Ucraina – autorităţi ruse
Infrastructuri energetice au luat foc miercuri în regiunea rusă Smolensk, la circa 400 de km de frontiera cu Ucraina, după ...
Ordinea mondială construită după 1945 este „în pragul distrugerii” – Amnesty International
Ordinea mondială construită după 1945 este „în pragul distrugerii” – Amnesty International
 Ordinea mondială construită după 1945 este "în pragul distrugerii", a avertizat secretara generală a Amnesty International, ...