Poroşenko „prudent optimist” asupra încheierii unei încetări a focului vineri

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko s-a declarat joi seară 'prudent optimist' asupra încheierii unei încetări a focului în estul Ucrainei în timpul unei reuniuni programate vineri între beligeranţi la Minsk, notează AFP. 
Economica.net - joi, 04 sept. 2014, 19:43
Poroşenko

‘Sunt prudent optimist’, a explicat Poroşenko la summitul NATO din Ţara Galilor. El a reamintit că preşedintele rus Vladimir Putin a propus un plan de soluţionare a conflictului miercuri şi rebelii separatişti s-au declarat ‘gata pentru o încetare a focului imediată’.

Dar el a recunoscut că aceasta este ‘o provocare enormă’ şi a reamintit condiţiile impuse de Ucraina care propune de mult timp un plan de pace: controlul frontierei ruso-ucrainene de către OSCE /care participă la discuţiile trilaterale de la Minsk/, retragerea tuturor trupelor ruse şi eliberarea soldaţilor deţinuţi de rebeli sau Rusia.

‘N-am mai simţit un astfel de sprijin puternic, atât de imens’, a descris Poroşenko după ce s-a întâlnit cu cei 28 de şefi de stat ai Alianţei atlantice pentru o reuniune dedicată în mod special situaţiei din Ucraina.

La rândul său, secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a ridicat din nou tonul împotriva Rusiei. ‘Rusia luptă împotriva Ucrainei, în Ucraina. Trupe şi tancuri ruseşti atacă forţele ucrainene. Şi când vorbeşte de pace, Rusia nu a făcut un singur gest pentru a face pacea posibilă’, a acuzat el.

‘Facem apel la Rusia să revină asupra +anexării+ autoproclamate, ilegale şi nelegitime a Crimeii, pe care noi nu o recunoaştem’, a adăugat el.

Criza din Ucraina a izbucnit în martie odată cu anexarea de către Rusia a acestei peninsule vorbitoare de limbă rusă.

‘Este pentru prima dată de la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial când o ţară europeană a încercat să ia teritoriul alteia prin forţă. Europa nu trebuie să se întoarcă de la statul de drept… acest lucru este vital pentru pacea şi securitatea în lume’, a declarat el solemn.

În cadrul reuniunii Comisiei NATO-Ucraina, statele membre NATO au decis să creeze patru fonduri de sprijin pentru a ajuta armata ucraineană să se modernizeze, în domeniile logisticii, apărării cibernetice şi de comandament. Un fond ar trebui să finanţeze de asemenea pe termen scurt nevoile şi reeducarea soldaţilor ucraineni răniţi în conflict.

Te-ar mai putea interesa și
Importurile de gaze au scăzut cu 19,2% în primele 9 luni din 2022; producţia s-a redus cu 4,3%
Importurile de gaze au scăzut cu 19,2% în primele 9 luni din 2022; producţia s-a redus cu 4,3%
România a importat, în primele nouă luni din 2022, o cantitate de gaze naturale utilizabile de 1,666 milioane tone echivalent petrol (tep), cu 19,2% (-396.200 tep) mai mică faţă de cea din......
Lanţul de cinematografe Cinema City ar putea fi scos la vânzare
Lanţul de cinematografe Cinema City ar putea fi scos la vânzare
Creditorii operatorului britanic de cinematografe Cineworld Group au purtat discuţii pe tema divizării grupului şi a vânzării ...
Marca Lancia are, deocamdată, un nou design și un nou logo. Din 2024 vor debuta și noi modele
Marca Lancia are, deocamdată, un nou design și un nou logo. Din 2024 vor debuta și noi modele
Primul model dintr-o nouă epocă Lancia va fi micul Ypsilon, însă alte două vehicule sunt deja pregătite să marcheze ...
Câți bani fac hackerii cu datele tale personale furate și vândute pe internet
Câți bani fac hackerii cu datele tale personale furate și vândute pe internet
Pe măsură ce granița dintre domeniul digital și cel fizic devine din ce în ce mai neclară, este mai important ca niciodată ...