Portugalia: 70 de personalităţi fac apel la restructurarea datoriei ţării

Un grup de 70 de personalităţi portugheze, cu orientări de stânga şi de dreapta, a semnat un manifest în favoarea unei ''restructurări responsabile'' a datoriei publice a ţării aflate sub asistenţă financiară, însoţită de pierderi pentru creditori, relatează marţi AFP.
Economica.net - mar, 11 mart. 2014, 19:42
Portugalia: 70 de personalităţi fac apel la restructurarea datoriei ţării

”O restructurare responsabilă trebuie să aibă loc în cadrul instituţional european, chiar dacă aceasta nu va fi pe placul responsabililor germani”, se afirmă în manifest, din care cotidianul Publico a publicat marţi unele extrase.

Portugalia ar trebui să poată conta pe solidaritatea partenerilor săi europeni, cum a fost cazul Germaniei după cel de-al Doilea Război Mondial în cursul unei restructurări a datoriei sale aprobate de Acordul de la Londra din 1953, estimează semnatarii manifestului.

În opinia lor, Portugalia, fără o reeşalonare a datoriei, ”va rămâne prizoniera tentativei sale zadarnice de a soluţiona problemele deficitului bugetar şi ale datoriei publice doar prin intermediul politicii de austeritate”.

Acest manifest intervine într-un moment în care Portugalia încearcă să recâştige încrederea pieţelor, aşteptând ieşirea din programul de ajutor de 78 miliarde de euro, prevăzută pentru 17 mai, cu sau fără o plasă de siguranţă.

Semnatarii manifestului propun aplicarea unui discount pentru partea din datorie ce depăşeşte 60% din PIB şi prelungirea scadenţei împrumuturilor ”la 40 de ani sau mai mult”.

Datoria Portugaliei, considerată ”nesustenabilă” de către semnatarii manifestului, a atins 129% din PIB la sfârşitul lui 2013, dar ar urma să scadă în acest an, potrivit previziunilor guvernului.

Printre semnatarii manifestului figurează personalităţi de stânga, precum fostul ministru socialist al lucrărilor publice Joao Cravinho şi fostul coordonator al Blocului Stângii Francisco Louça, dar şi de dreapta, precum Adriano Moreira, fost ministru pentru teritoriile de peste mări în timpul dictaturii lui Salazar, şi Manuela Ferreira Leite, fost ministru al finanţelor în guvernul lui Jose Manuel Barroso, actualul preşedinte al Comisiei Europene.

Premierul portughez, Pedro Passos Coelho (PSD, centru-dreapta), a condamnat imediat această iniţiativă, estimând că manifestul ”le transmite un mesaj eronat tuturor celor care aşteaptă de la Portugalia să-şi respecte angajamentele”.

 

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...