Portugalia ar trebui să solicite UE o linie de credit când va finaliza programul de asistenţă financiară

Portugalia ar trebui să solicite o linie de credit de tip preventiv de la Uniunea Europeană, pentru a se asigura că va accesa cu succes pieţele de obligaţiuni, după ce va ieşi din programul de asistenţă financiară, a declarat fostul ministru portughez de Finanţe Fernando Teixeira dos Santos, transmite Bloomberg.
Economica.net - lun, 24 feb. 2014, 10:20
Portugalia ar trebui să solicite UE o linie de credit când va finaliza programul de asistenţă financiară

‘Aşa – numitul program de tip preventiv ar fi de dorit. Va arăta că Portugalia are sprijinul partenerilor săi din UE şi ar duce la costuri de împrumut mai scăzute’, a afirmat dos Santos, al cărui Guvern a solicitat în aprilie 2011 asistenţă financiară de 78 de miliarde de euro.

Actualul ministru portughez de Finanţe, Maria Luis Albuquerque, consideră că Portugalia va decide, în aprilie, dacă va accesa sau nu o linie de credit, atunci când va finaliza propriul său program de asistenţă financiară, în 17 mai, sau va urma exemplul Irlandei.

Fernando Teixeira dos Santos a avertizat că ‘au sunat clopotele de alarmă, deoarece situaţia s-a înrăutăţit exponenţial şi accesul la finanţare a devenit mai dificil’. Totuşi, randamentele pentru obligaţiunile portugheze pe zece ani au scăzut sub 5%, mult sub nivelul de 7% înregistrat în perioada de vârf a crizei.

Datoria Portugaliei a ajuns la nivelul record de 129,5% din PIB în 2013, conform estimărilor FMI. Nivelul ridicat al datoriei şi ratele ridicate ale dobânzilor ar putea spori temerile privind capacitatea ţării de a-şi achita datoriile, a apreciat Teixeira dos Santos.

Surse anonime au anunţat recent că Executivul Portugaliei intenţionează să vândă obligaţiuni pentru prima dată în ultimele opt luni, după ce, luna aceasta, Irlanda a revenit în forţă pe pieţele financiare, înregistrând o cerere record pentru prima emisiune de obligaţiuni după ieşirea din programul de asistenţă financiară.

Băncile Barclays Plc, Caixa-Banco de Investimento, Goldman Sachs Group, HSBC Holdings Plc, Morgan Stanley şi Societe Generale au fost angajate să coordoneze vânzarea unor obligaţiuni cu scadenţa în iunie 2019, susţin sursele.

În decembrie 2013, Irlanda a devenit prima ţară din zona euro sub asistenţă internaţională care şi-a redobândit pe deplin independenţa economică şi financiară.

‘Realitatea este că Portugalia nu este Irlanda – chiar şi Irlanda se luptă să se descurce. Dublinul este pe punctul de a se elibera fără o reţea de siguranţă, dar Portugalia aproape cu certitudine nu va putea face la fel’, a declarat analistul Nicholas Spiro de la Spiro Sovereign Strategy.

Totuşi, încrederea investitorilor privind Portugalia s-a îmbunătăţit semnificativ, provocând creşterea pieţei bursiere şi scăderea randamentelor pentru obligaţiunile guvernamentale.

Luna trecută, agenţia de evaluare financiară Standard & Poor’s a scos de sub supraveghere ratingul suveran ‘BB’ atribuit Portugaliei, reducând astfel riscul unei retrogradări, deoarece ţara îşi menţine angajamentele faţă de programul de asistenţă financiară.

‘În opinia noastră, coaliţia guvernamentală îşi menţine angajamentul faţă de programul de asistenţă financiară’, se arată în raportul S&P, care va menţine o perspectivă negativă ratingului ‘BB’ atribuit Portugaliei, ‘reflectând riscurile politice şi sociale asociate cu eforturile de deleveraging ale sectorului public şi privat din Portugalia, puternic îndatorat, precum şi incertitudinile legate de ieşirea ţării din programul de asistenţă financiară’.

Decizia Standard & Poor’s de a scoate de sub supraveghere ratingul atribuit Portugaliei vine pe fondul aşteptărilor agenţiei că ţara îşi va atinge obiectivul de a înregistra un deficit de 5,5% din PIB în 2013 şi de 4% din PIB în 2014.

În ianuarie 2013, Portugalia a vândut obligaţiuni pe cinci ani în valoare de 2,5 miliarde de euro, la un randament de 4,891%, prima vânzare de bonduri cu scadenţa la cinci ani de când ţara a solicitat de la UE şi FMI asistenţă financiară, în 2011.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...