Portugalia: Fitch a îmbunătăţit perspectiva ratingului „BB plus”, datorită redresării solide a economiei

Agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a revizuit în creştere, de la negativă la pozitivă, perspectiva ratingului Portugaliei pe termen lung şi a confirmat ratingul 'BB plus' atribuit acestui stat, transmite Dow Jones Newswires.
Economica.net - vin, 11 apr. 2014, 09:14
Portugalia: Fitch a îmbunătăţit perspectiva ratingului

Portugalia, care a beneficiat de un pachet de asistenţă financiară de la Uniunea Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, a reuşit să-şi reducă deficitul bugetar, iar economia se redresează puternic, în urma îmbunătăţirii condiţiilor financiare, apreciază Fitch.

Agenţia a îmbunătăţit estimarea de creştere a economiei Portugaliei la 1,3% în 2014 şi la 1,5% în 2015, faţă de prognoza anterioară de 0,2% şi, respectiv, 1%.

‘Ajustarea balanţei de plăţi s-a desfăşurat într-un ritm mai rapid decât s-a estimat. Îmbunătăţirea indicatorilor de competitivitate este reflectată în majorarea exporturilor (cea mai solidă performanţă din zona euro în 2013) şi la obţinerea unui excedent de cont curent de 0,4% din PIB, de la un deficit de 12,6% din PIB în 2008’, se arată în comunicatul Fitch.

Institutul Naţional de Statistică de la Lisabona a revizuit în creştere datele privind evoluţia economiei Portugaliei în trimestrul patru din 2013, comparativ cu precedentele trei luni, datorită majorării cererii interne şi a exporturilor în Angola, Brazilia şi pe alte pieţe din afara Europei.

În perioada octombrie-decembrie 2013, PIB-ul Portugaliei a înregistrat un avans de 0,6%, faţă de 0,5% cât se menţiona în estimarea preliminară a Institutului Naţional de Statistică.

În ritm anual, economia portugheză a crescut cu 1,7%, deşi pe ansamblul anului 2013 s-a contractat cu 1,4%.

În trimestrul doi din 2013, economia portugheză a înregistrat prima creştere din 2010, de 0,2%, ţara ieşind astfel din recesiune.

Recent, Guvernul portughez a revizuit în creştere estimările privind evoluţia economiei în 2014, la 0,8%, şi a menţinut ţinta de deficit bugetar, deoarece ţara se pregăteşte de ieşirea din programul de asistenţă financiară.

Portugalia vrea să revină deplin pe pieţele financiare după ieşirea din programul de asistenţă financiară, în iunie 2014.

Guvernul şi-a menţinut obiectivul de a înregistra un deficit bugetar de 4% în 2014.

Datoria Portugaliei a ajuns la nivelul record de 129,5% din PIB în 2013, conform estimărilor FMI. Nivelul ridicat al datoriei şi ratele ridicate ale dobânzilor ar putea spori temerile privind capacitatea ţării de a-şi achita datoriile, a apreciat Teixeira dos Santos.

Totuşi, încrederea investitorilor privind Portugalia s-a îmbunătăţit semnificativ, provocând creşterea pieţei bursiere şi scăderea randamentelor pentru obligaţiunile guvernamentale.

În ianuarie 2013, Portugalia a vândut obligaţiuni pe cinci ani în valoare de 2,5 miliarde de euro, la un randament de 4,891%, prima vânzare de bonduri cu scadenţa la cinci ani de când ţara a solicitat de la UE şi FMI asistenţă financiară, în 2011.

Te-ar mai putea interesa și
Ion Sterian (Transgaz): Companiile româneşti ar trebui să iasă în lume. Au început să apară oportunități. Îmi doresc să mergem în Africa alături de companiile din Turcia
Ion Sterian (Transgaz): Companiile româneşti ar trebui să iasă în lume. Au început să apară oportunități. Îmi ...
Companiile româneşti ar trebui să iasă în lume, pentru că au început să apară multe oportunităţi, ca de exemplu în Africa, unde ar putea lucra împreună cu companiile turceşti, a......
Statele Unite transmit Ucrainei un ajutor militar de 6 miliarde de dolari, incluzând apărare aeriană, muniție și artilerie
Statele Unite transmit Ucrainei un ajutor militar de 6 miliarde de dolari, incluzând apărare aeriană, muniție și artilerie
Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin (foto), a anunţat vineri o nouă componentă de asistenţă militară pentru ...
Nouă ieftinire în benzinării, azi. Motorina a ajuns mai ieftină decât benzina
Nouă ieftinire în benzinării, azi. Motorina a ajuns mai ieftină decât benzina
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a redus azi din nou prețul motorinei vândute în ...
Camera Deputaților vrea o centrală electrică „ultimul răcnet”, în trigenerare, de 6 milioane de euro
Camera Deputaților vrea o centrală electrică „ultimul răcnet”, în trigenerare, de 6 milioane de euro
Camera Deputaților a scos la licitație un contract pentru achiziția și amplasarea unei centrale electrice care să reducă ...