Portugalia: Premierul respinge veto-ul preşedintelui în legătură cu o măsură de austeritate

Premierul portughez, Pedro Passos Coelho, a anunţat vineri intenţia sa de a menţine majorarea cotizaţiilor la asigurările de sănătate pentru funcţionari, prevăzută în bugetul pe 2014, în pofida opoziţiei manifestate joi de preşedintele Anibal Cavaco Silva, relatează AFP.
Economica.net - sâm, 15 mart. 2014, 07:23
Portugalia: Premierul respinge veto-ul preşedintelui în legătură cu o măsură de austeritate

‘Îi respect decizia, dar Portugalia trebuie să îşi onoreze angajamentele’ faţă de troica finanţatorilor (UE-FMI-BCE), a declarat el în cursul unei vizite efectuate în oraşul Barcelos (nord).

Preşedintele, care aparţine aceluiaşi partid de centru-dreapta ca şi primul ministru, PSD, a făcut joi uz de dreptul său de veto faţă de un decret care prevedea majorarea cotei asigurărilor de sănătate de la 2,5% la 3,5%. El a exprimat ‘serioase îndoieli asupra necesităţii’ unei asemenea măsuri.

Ulterior, guvernul a anunţat intenţia sa de a confirma aceeaşi măsură printr-un nou vot în parlament, o iniţiativă calificată ca ‘provocare inacceptabilă’ de către Partidul Socialist, principala formaţiune de opoziţie.

Majorarea cotizaţiilor a fost adoptată de parlament în luna februarie. La acea dată, executivul a estimat că noua reglementare va aduce statului venituri între 150 şi 160 de milioane de euro.

‘O modificare substanţială a măsurii ar obliga Portugalia să redeschidă negocierile cu troica’, în timp ce ţara încearcă să iasă, pe 17 mai, din planul internaţional de asistenţă, a făcut cunoscut Pedro Passos Coelho.

Preşedintele a fost informat despre decizia guvernului de a trimite din nou măsura în faţa parlamentului, a menţionat premierul, după care s-a declarat convins că şeful statului ‘va respecta decizia’ deputaţilor.

Portugalia trebuie să îşi reducă deficitul său bugetar la 4% din PIB în acest an, un obiectiv ambiţios care a condus guvernul să adopte măsuri de austeritate ce se ridică la 3,9 miliarde de euro.

Dacă preşedintele Anibal Cavaco Silva a respins creşterea cotizaţiilor de sănătate, el a promulgat însă o altă măsură cheie care prevede noi tăieri în pensii. Opoziţia de stânga a anunţat intenţia sa de a sesiza Curtea Constituţională în legătură cu acest subiect.

Mii de funcţionari au manifestat vineri pe străzile Lisabonei pentru a protesta faţă de reducerile salariale şi a cere demisia guvernului.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...