1EUR = 4.8398 RON | Bucureşti 25 º

Extern

Portugalia: Ultima vizită a troicii, la trei ani de la planul de salvare

Troika UE-FMI-BCE a început marţi ultima misiune de evaluare a performanţelor Portugaliei în cadrul planului de salvare convenit în urmă cu trei ani, în condiţiile în care Portugalia se pregăteşte să urmeze exemplul Irlandei şi să devină a doua ţară din zona euro care va ieşi de sub tutela creditorilor internaţionali, transmite AFP.

22 apr, 2014 | Agerpres

Oficial, programul de salvare se va încheia pe data de 17 mai însă analiza ultimei evaluări, care ar urma să se prelungească până la finele lunii aprilie, şi eliberarea tranşelor se vor prelungi până la finele lunii iunie.

Spre deosebire de Grecia, Portugalia a scăpat de umilinţa unui al doilea plan de salvare: 'acesta nu este un control oarecare, este ultimul. Este examenul care ne va permite să ne redobândim autonomia politică şi financiară', a subliniat luni vice-premierul portughez, Paulo Portas.

Cu toate acestea, plecarea definitivă a inspectorilor troicii, denumiţi de populaţie 'men in black', nu va însemna şi sfârşitul măsurilor de austeritate adoptate de Portugalia în ultimii trei ani.

'Un angajament extins în favoarea disciplinei bugetare este crucial pentru a asigura că datoria rămâne sustenabilă şi pentru a menţine încrederea pieţelor', a avertizat Fondul Monetar Internaţional.

De altfel, una din primele întâlniri a inspectorilor Comisiei Europene, Băncii Central Europene şi Fondului Monetar Internaţional a fost cu socialiştii, principalul partid de opoziţie şi totodată favoriţii la câştigarea alegerilor general de anul viitor. 'Avem o certitudine, Guvernul s-a angajat să continue austeritatea şi să continue să negocieze în continuare reduceri de salarii şi pensii', a declarat Eurico Brilhante Dias, unul din liderii opoziţiei socialiste.

Nici sindicatele nu îşi fac iluzii 'cu sau fără un program preventiv, politica de austeritate va continua', a apreciat Arménio Carlos, secretarul general al CGTP, principala confederaţie sindicală portugheză.

Deocamdată, Guvernul portughez păstrează suspansul cu privire la 'strategia de exit' după încheierea planului de salvare prevăzută a avea loc la data de 17 mai: va opta pentru o linie de credit preventivă la care ar putea recurge în caz de necesitate sau va urma exemplul irlandez şi va reveni pe pieţele financiare internaţionale? Un răspuns clar este aşteptat până la data de 5 mai, când ar urma să aibă loc următoarea reuniune a miniştrilor de Finanţe din zona euro la care va trebui aprobată în mod oficial ieşirea Portugaliei din planul de salvare de 78 de miliarde de euro.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO