Portugalia urmează exemplul Irlandei şi anunţă prima vânzare de obligaţiuni din ultimele opt luni

Guvernul Portugaliei intenţionează să vândă obligaţiuni pentru prima dată în ultimele opt luni, susţin surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul, după ce Irlanda a revenit în forţă pe pieţele financiare, marţi, înregistrând o cerere record pentru prima emisiune de obligaţiuni după ieşirea din programul de asistenţă financiară, transmite Bloomberg.
Economica.net - mie, 08 ian. 2014, 20:12
Portugalia urmează exemplul Irlandei şi anunţă prima vânzare de obligaţiuni din ultimele opt luni

Băncile Barclays Plc, Caixa-Banco de Investimento, Goldman Sachs Group, HSBC Holdings Plc, Morgan Stanley şi Societe Generale au fost angajate să coordoneze vânzarea unor obligaţiuni cu scadenţa în iunie 2019, susţin sursele.

În decembrie 2013, Irlanda a devenit prima ţară din zona euro sub asistenţă internaţională care şi-a redobândit pe deplin independenţă economică şi financiară. Acum, Portugalia încearcă să revină complet pe pieţele financiare, în condiţiile în care, în iunie, va finaliza propriul său program de asistenţă financiară, de 78 de miliarde de euro.

După anunţarea detaliilor privind planificata vânzare de bonduri, randamentul obligaţiunilor portugheze cu scadenţa în iunie 2018 a scăzut la 3,91%, cel mai semnificativ declin din august 2010.

În ianuarie 2013, Portugalia a vândut obligaţiuni pe cinci ani în valoare de 2,5 miliarde de euro, la un randament de 4,891%, prima vânzare de bonduri cu scadenţa la cinci ani de când ţara a solicitat de la UE şi FMI asistenţă financiară, în 2011.

În decembrie, Institutul Naţional de Statistică a confirmat ieşirea economiei din recesiune, chiar dacă avansul Produsului Intern Brut al Portugaliei a încetinit la 0,2% în trimestrul trei din 2013, comparativ cu precedentele trei luni, când expansiunea a fost de 1,1%.

În trimestrul doi din 2013, economia portugheză a înregistrat prima creştere din 2010, datorită accelerării exporturilor.

În ritm anual, economia s-a contractat în trimestrul trei din 2013 cu 1,1%, după un declin de 2% în precedentele trei luni, în urma ameliorării cererii pe plan intern.

Premierul Pedro Passos Coelho trebuie să scadă cheltuielile cu aproximativ 3,3 miliarde de euro (4,5 miliarde de dolari) în 2014, după ce anul acesta s-a bazat mai mult pe majorarea taxelor pentru a îndeplini obiectivele stabilite în schimbul asistenţei financiare.

Obiectivul Guvernului este de a înregistra un deficit bugetar de 5,5% din PIB în 2013 şi de 4% în 2014. În 2012, deficitul bugetar a fost de 6,4% din PIB.

 

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Kremlinul a susţinut joi că livrarea rachetelor americane ATACMS către Kiev nu va schimba nimic în conflictul din Ucraina, după ce Washingtonul a anunţat că va furniza Ucrainei astfel de......
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Dacia Duster, SUV-ul asamblat exclusiv în România pentru piața europeană, a ajuns la a treia generație și, de-a lungul ...
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov, la șase ani de când a lansat serviciul în România.
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în Uniunea Europeană au urcat anul trecut cu 5,3%, însă ţările membre din Europa de Est ...