Portul Constanţa, aproape de blocaj

Membrii organizaţiei patronale ''Operatorul portuar' Constanţa afirmă că îşi vor suspenda activitatea, pentru a se alătura protestelor anunţate de Federaţia Naţională a Sindicatelor Portuare cu privire la intenţia Guvernului de a trece Portul Constanţa în administrarea consiliului local. 
Economica.net - Dum, 18 mai 2014, 13:34
Portul Constanţa, aproape de blocaj

 

‘Organizaţia Patronală ‘Operatorul portuar’ Constanţa a luat act de anunţul făcut de Federaţia Naţională a Sindicatelor Portuare, prin preşedintele Federaţiei, dl. Mircea Burlacu, prin care lucrătorii portuari îşi arată intenţia de a demara acţiuni de protest cu privire la intenţia Guvernului României de trecere a acţiunilor Portului Constanţa către Consiliul Local Constanţa’, se arată într-un comunicat al organizaţiei patronale, remis duminică AGERPRES.

‘Operatorul portuar’ Constanţa îşi exprimă solidaritatea cu Federaţia Naţionala a Sindicatelor Portuare. Mai mult, membrii patronatului vor suspenda conform legislaţiei în vigoare, activitatea, pentru a se alătura propriu-zis protestelor, până la rezolvarea imediată a solicitărilor, se menţionează în comunicat. 

‘Lipsa de răspuns a Guvernului României poate duce în această situaţie până la blocarea efectivă a Portului Constanţa”, subliniază membrii organizaţiei.

Organizaţia patronală ‘Operatorul portuar’ reuneşte 33 de companii care îşi desfăşoară activitatea pe domeniul portuar.

În cadrul companiilor membre ale organizaţiei patronale lucrează peste 6.000 salariaţi, reprezentând mai mult de 60% din numărul total de persoane angajate pe domeniul portuar. Companiile membre ale organizaţiei patronale, prin activitatea desfăşurată, contribuie cu peste 85% la veniturile Administraţiei Portului Constanţa (CN APM).

Contribuţia organizaţiei patronale la bugetul local prin activitatea desfăşurată este de circa 2.000.000 euro/trei ani (2011 – 2013), ceea ce reprezintă aproximativ 30% din acesta. Contribuţia organizaţiei patronale la bugetul de stat este de 45.000.000 euro/trei ani (2011 – 2013). 

Ministrul Transporturilor, Dan Şova, a declarat, sâmbătă, la Tulcea, că membrii Comisiei Europene se vor pronunţa cu privire la intenţia autorităţilor române de a transfera 13% din acţiunile deţinute la Portul Constanţa la administraţia locală. 

”Menţinerea unui centralism la nivelul Ministerului Transporturilor în Portul Constanţa nu are legătură cu realităţile europene. Mai mult, în anul 2008, atunci când s-a făcut transferul gratuit a 20% din acţiuni, nimeni nu a cerut acordul Uniunii Europene. Pe data de 5 mai, am sesizat CE, am arătat că infrastructura strategică va rămâne în proprietatea statului şi în administrarea ministerului şi am cerut să se pronunţe dacă se creează un avantaj nelegal Consiliului local Constanţa prin acest transfer”, a spus ministrul, într-o conferinţă de presă susţinută la Tulcea.

Potrivit acestuia, dacă CE va fi de acord, autorităţile române vor începe demersurile pentru a obţine avizele din partea Ministerului Finanţelor şi a Ministerului Justiţiei, apoi vor scoate la bursă un pachet de 14% din acţiunile deţinute la Administraţia Portului Constanţa.

”Vorbim despre o societate care doar administrează portul, acţionariatul acesteia aparţinând statului român. Transferul gratuit a 13% din acţiuni şi scoaterea pe bursă a 14% din acţiunile deţinute la APC fac parte dintr-o strategie a ministerului legată de apartenenţa României la UE. Vrem ca autoritatea centrală şi cea locală să aibă reprezentare egală în acţionariatul Portului Constanţa, după modelul european”, a precizat ministrul.

Autorităţile române se aşteaptă în acest context la o scădere a evaziunii fiscale, dar şi a muncii la negru, cu atât mai mult cu cât în prezent numărul angajaţilor portului constănţean reprezintă 10% din cel al angajaţilor unităţii de acum peste 25 de ani, atunci când activitatea portului era mai scăzută decât cea din zilele noastre.

Referindu-se la intenţiile anunţate privind organizarea unor proteste în Portul Constanţa din cauza deciziei autorităţilor române, ministrul Transporturilor a precizat că ”operatorii privaţi nu au legătură cu acţionariatul APC”.

Şi celelalte porturi dunărene din România, cu excepţia celor de la Brăila şi Galaţi, vor fi transferate autorităţilor locale, potrivit ministrului Şova, răspunsul CE cu privire la legalitatea acestor demersuri urmând să fie primit în maximum o lună de la transmiterea sesizărilor de către autorităţile române.

Te-ar mai putea interesa și
G7 ar urma să fie de acord să analizeze ideea unui plafon de preţ pentru petrolul rusesc
G7 ar urma să fie de acord să analizeze ideea unui plafon de preţ pentru petrolul rusesc
Grupul celor şapte state puternic industralizate (G7) ar putea să anunţe un efort destinat introducerii unui plafon de preţ pentru petrolul rusesc, au declarat luni, pentru Bloomberg, mai mulţi......
Guvernul de la Budapesta va ajuta companiile ungare să se extindă pe pieţele externe
Guvernul de la Budapesta va ajuta companiile ungare să se extindă pe pieţele externe
Guvernul ungar va utiliza toate mijloacele aflate la dispoziţia sa pentru a sprijini extinderea companiilor ungare pe pieţele ...
Program Fidelis – Statul împrumută 1,44 miliarde lei de la populaţie
Program Fidelis – Statul împrumută 1,44 miliarde lei de la populaţie
Ministerul Finanţelor a listat luni patru noi emisiuni de titluri de stat Fidelis în valoare totală de peste 1,44 miliarde ...
Regulamentul pentru stocarea gazelor a fost adoptat de Consiliul UE
Regulamentul pentru stocarea gazelor a fost adoptat de Consiliul UE
La trei luni de la publicarea propunerii legislative de către Comisie, Consiliul UE a adoptat definitiv regulamentul care ...