Portul Giurgiu – Finanţare europeană pentru proiectul TTS de modernizare a infrastructurii

TTS (Transport Trade Services) a primit aprobare pentru finanţare din fonduri europene a proiectului "Modernizarea infrastructurii în portul Giurgiu, zona Ramadan, danele 1, 2 - platformă portuară, utilităţi, căi de acces", în valoare totală de 23,88 milioane de lei, a anunţat luni compania.
AGERPRES - lun, 27 iun. 2022, 11:41
Portul Giurgiu - Finanţare europeană pentru proiectul TTS de modernizare a infrastructurii

Proiectul este cofinanţat din Fondul de Coeziune prin Programul Operaţional Infrastructura Mare 2014-2020 (POIM 2014-2020), cod MySMIS 152503, cu respectarea prevederilor contractului de finanţare nr. 146/14.06.2022, în cadrul apelului de proiecte pentru îmbunătăţirea condiţiilor de navigaţie şi dezvoltarea infrastructurii şi suprastructurii portuare situate pe reţeaua Trans-European Transport Network TEN-T Core (beneficiari publici şi privaţi) – proiecte noi de investiţii, scrie Agerpres.

Contribuţia totală a TTS în cadrul proiectului este de 9,5 milioane de lei, diferenţa de 14,4 milioane de lei reprezentând finanţare nerambursabilă acoperită de Fondul de Coeziune (12,2 milioane de lei) şi bugetul de stat (2,2 milioane de lei).

„Ne bucurăm că etapele pentru proiectul de modernizare a portului Giurgiu au loc conform planificării noastre, aşa cum am anticipat şi în prospectul de la momentul listării. Modernizarea portului Giurgiu este esenţială cu atât mai mult în noul context geopolitic şi va contribui la dezvoltarea infrastructurii de transport. Perioada de implementare a proiectului este de 33 de luni, urmând a fi finalizat la 31 decembrie 2023. Vom continua să aplicăm pentru proiecte prin fonduri europene pentru a sprijini modernizarea infrastructurii în porturile în care operăm, un alt proiect fiind în portul Brăila”, a spus Petru Ştefănuţ, director general TTS.

Proiectul are ca obiectiv general creşterea gradului de utilizare a portului Giurgiu, situat pe reţeaua TEN-T centrală, contribuind la dezvoltarea infrastructurii de transport, mediu, energie şi prevenirea riscului, în vederea creării premiselor unei creşteri economice sustenabile, în condiţii de siguranţă şi utilizare eficientă a resurselor, obiectiv al POIM 2014-2020, Axa prioritară 1 „Dezvoltarea unui sistem de transport multimodal, de calitate, durabil şi eficient”, Obiectivul Specific 1.3 „Creşterea gradului de utilizare a căilor navigabile şi a porturilor situate pe reţeaua TEN-T centrală”.

Amplasamentul investiţiei se află în judeţul Giurgiu, în intravilan, în spatele danelor 1 şi 2 din zona Ramadan din portul Giurgiu, ocupând o suprafaţă totală de teren de 14.793 mp.

Rezultatele aşteptate în urma implementării proiectului constau în realizarea sau reabilitarea a 9.980 mp platformă portuară, a 175 ml reţea de apă pentru incendii, a unui post transformare electric (20/0,4kV), a 700 ml reţea electrică, a 150 ml căi de rulare pentru macarale, a 2 x 150 ml căi de rulare trenuri precum şi a unui spaţiu administrativ.

POIM 2014-2020 este implementat la nivel naţional de către Ministerul Fondurilor Europene în calitate de Autoritate de Management, iar Ministerul Transporturilor este organism intermediar pentru Axa Prioritară 1 – „Îmbunătăţirea mobilităţii prin dezvoltarea reţelei TEN-T şi a metroului”, şi organism intermediar al programului ce monitorizează implementarea acestui proiect.

Transport Trade Services (TTS) este unul dintre cei mai mari transportatori de mărfuri pe ape interioare din bazinul Dunării. Activitatea TTS (Grup) se desfăşoară pe 3 segmente principale: expediţie internaţională de mărfuri, transport fluvial şi operare portuară. TTS (Grup) deţine cea mai mare flotă fluvială din bazinul dunărean, formată din unităţi fluviale cu o capacitate de peste 800 mii tone, macarale plutitoare, precum terminale portuare proprii în Constanţa şi în 7 porturi fluviale dunărene. Acţiunile TTS au fost admise la tranzacţionare în piaţa principală a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) în iunie 2021 şi incluse ulterior atât în indicele BET, indicele principal al BVB, cât şi în indicele global dedicat pieţelor emergente, FTSE Global Micro Cap.

Te-ar mai putea interesa și
CNAIR reia licitația pentru proiectarea și execuția lucrărilor de construcție a sectorului de autostradă Chiribiș – Biharia
CNAIR reia licitația pentru proiectarea și execuția lucrărilor de construcție a sectorului de autostradă Chiribiș ...
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a anunțat astăzi că a transmis spre publicare, în SICAP, Anunțul de participare pentru proiectarea și execuția Autostrăzii......
Primăria Capitalei își exercită dreptul de preempţiune și cumpără pentru 4,1 milioane de lei cota de 30% din clădirea ARCUB care nu-i aparținea
Primăria Capitalei își exercită dreptul de preempţiune și cumpără pentru 4,1 milioane de lei cota de 30% din clădirea ...
Primarul Capitalei Nicușor Dan a anunțat astăzi că instituția pe care o conduce își exercită dreptul de preempţiune ...
Producția de electricitate din Bulgaria a crescut cu 16% de la începutul anului
Producția de electricitate din Bulgaria a crescut cu 16% de la începutul anului
De la începutul anului până în 14 august, producţia de electricitate s-a situat la 32.632.605 megawaţi-oră, în timp ...
Kaufland acceptă plata cu tichetele sociale „Sprijin pentru România” de la toți emitenții
Kaufland acceptă plata cu tichetele sociale „Sprijin pentru România” de la toți emitenții
Kaufland România acceptă de acum plata cu tichetele sociale emise de Edenred. Astfel, toți beneficiarii programului „Sprijin ...