Poşta Română, profit net de 4,37 milioane de euro în primele nouă luni. Veniturile, în creştere

Poşta Română a încheiat primele nouă luni ale acestui an cu un profit net de 19,61 milioane de lei (4,37 milioane de euro), dublu faţă de rezultatul din aceeaşi perioadă a anului trecut. Veniturile sunt de asemenea pe plus, iar compania de stat anticipează că rezultatele financiare vor continua să se îmbunătăţească anul viitor. Demersurile pentru acordarea împrumutului de 46,1 milioane de euro de la BERD, prin care vor fi finanţate investiţii importante pentru modernizarea Poştei, au intrat pe ultima sută de metri.
Economica.net - joi, 24 nov. 2016, 22:07
Poşta Română, profit net de 4,37 milioane de euro în primele nouă luni. Veniturile, în creştere

„Rezultatul net pentru primele 9 luni ale acestui an este un profit net de 19.610 mii lei, dublându-se faţă de cel înregistrat în aceeaşi perioadă a anului 2015, acest rezultat fiind posibil printr-un efort continuu şi susţinut de stimulare a creşterii şi diversificării veniturilor şi a eficientizării cheltuielilor. Veniturile urmează acelaşi trend ascendent, însă valoarea adăugată a activităţii noastre nu se reflectă, din păcate, într-un grad ridicat de investiţii pe măsura nevoii cronice a companiei, ci mai degrabă aceasta se regăseşte în descreşterea datoriilor istorice care rămân însă, în ciuda efortului nostru constant, la un nivel destul de alarmant pentru sustenabilitatea pe termen lung a companiei”, a declarat directorul general al Poştei Române, Alexandru Petrescu, la solicitarea ECONOMICA.NET.

Poşta continuă să refinanţeze datoriile vechi prin credite bancare, care acoperă însă şi o parte din finanţarea activităţilor de zi cu zi ale companeii. Banca Transilvania va credita compania de stat cu încă 20 de milioane de lei, pe 12 luni, potrivit unei licitaţii publice atribuite săptămâna trecută. În august, Poşta Română a mai luat un împrumut de 30 de milioane de lei, pe trei ani, de la EximBank, iar în aprilie a fost creditată cu 20 de milioane de lei, pentru un an, de OTP Bank.

„Având în vedere datoria istorică la care compania este tributară încă, se fac eforturi consistente ca, pe lângă profitul obţinut în ultimul timp, prin instrumente de acest gen, să se acopere şi aceste plăţi restante care atrag după sine penalizări semnificative, stingerea acestor obligaţiuni, cât mai repede posibil, fiind imperios necesară.

În continuare, în special în urma revizuirii condiţiilor privind achiziţiile publice în zona finanţărilor pentru companiile de stat, prin ultimele amendamente legislative, urmărim să optimizăm structura de finanţare a companie pentru a reduce şi mai mult costurile financiare de operare a activităţii.

Este de dorit ca fiecare leu obţinut ca profit, urmare a efortului susţinut al întregii companii, să se reflecte în investiţii strategice pentru dezvoltarea acesteia, însă nu poţi să faci o construcţie de viitor pe o temelie şubrezită de datorii”, a declarat directorul general al Poştei Române, Alexandru Petrescu, la solicitarea ECONOMICA.NET.

Poşta înregistrează o datorie istorică de 200 de milioane de lei, al cărei serviciu înghite o bună parte din banii care, altfel, ar fi mers către investiţii. Compania vrea să-şi diversifice portofoliul de servicii şi să-şi digitalizeze activitatea.

CNPR are de gând să lanseze servicii financiare, să devină unul dintre principalii brokeri de asigurări şi a lansat recent serviciul PostColect în parteneriat cu eMAG, cel mai mare retailer online din România, prin care clienţii magazinului online îşi pot ridica comenzile din 202 oficii poştale.

„Resursele financiare necesare finanţării unei etape importante investiţionale vor fi asigurate printr-un contract de finanţare cu BERD, ale cărui diligenţe sunt aproape de final, în sumă de 46,1 milioane de euro.

Banii vor fi directionaţi pentru finanţarea a 3 obiective majore, care vor aduce venituri imediate: investiţii în IT&C, pentru actualizare şi dotare în tot ce înseamnă zona tehnologiei poştale: calculatoare, servere VPN, programe informatice în toate oficiile poştale. Investiţii într-un centru de sortare automatizat la Otopeni, cu analiza oportunităţii dezvoltării unui astfel de centru şi într-o altă zonă a României. Lipsa unui astfel de centru automat de sortare, în prezent, se reflectă, din păcate, în gradul scăzut al contribuţiei noastre la curieratul transfrontalier. Investiţii în reconfigurarea şi reutilarea parcului auto (pentru divizia de curierat, PrioriPost, această piaţă fiind în continuă creştere)

În paralel cu sursele externe de finanţare, concentrăm, în măsura capacităţii şi resurselor financiare interne pentru a continua demersurile investiţionale demarate în 2014, focusate pe zona IT şi pe zona operaţională (centre de tranzit locale, amenajare oficii poştale, tehnologie poştală, flotă auto)”, a explicat Petrescu.

Poşta este cel mai mare angajator din ţară, cu aproximativ 26.000 de salariaţi. Acţionari sunt statul român, prin Ministerul Comunicaţiilor, care deţine 75% din acţiuni, şi Fondul Proprietatea, cu restul de 25%.

Potrivit lui Petrescu, schema de majorare a salariilor din Poştă convenită recent cu sindicatul, în urma conflictului de muncă declaşat la sfârşitul lunii octombrie, nu va afecta solvabilitatea companiei şi nici investiţiile şi dezvoltarea.

„Menţionăm că managementul companiei caută, în permanenţă, menţinerea unui echilibru între recompensarea salarială a angajaţilor şi nevoia structurală de investiţii, acestea din urmă fiind singurele responsabile de îmbunătăţirea condiţiilor de muncă şi calitatea serviciilor oferite clienţilor”, a afirmat şeful Poştei Române.

Te-ar mai putea interesa și
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de îngrijorare, inclusiv inflația
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de ...
Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a afirmat joi că economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă în contextul dobânzilor mai ridicate şi......
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Camera Reprezentanţilor a Statelor Unite va examina din nou o propunere de lege ce prevede interzicerea TikTok în ţară ...
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze structura geografică
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze ...
Cea mai mare companie italiană de asigurări, Generali, a anunţat joi că se reorganizează, concentrându-se pe două ...
Google a fost dat în judecată de un grup de medici și dentiști japonezi, din cauza permiterii publicării unor recenzi negative, care le-au afectat reputațiile
Google a fost dat în judecată de un grup de medici și dentiști japonezi, din cauza permiterii publicării unor recenzi ...
Un grup de medici şi dentişti din Japonia au intentat joi la Tokyo o acţiune în justiţie împotriva companiei Google, ...