Potrivit ultimului Eurobarometru publicat de Comisia Europeană, 70% dintre români văd situația economiei ca fiind proastă

Nu mai puţin de 70% dintre români consideră drept ''proastă'' situaţia economiei din România, în creştere cu şapte procente faţă de toamna anului trecut, indică ultimul Eurobarometru al Comisiei Europene, dar bulgarii (82%), francezii (76%), italienii (89%), spaniolii (88%) sau grecii (91%) sunt chiar mai nemulţumiţi, relatează Agerpres.
Economica.net - vin, 23 oct. 2020, 16:01
Potrivit ultimului Eurobarometru publicat de Comisia Europeană, 70% dintre români văd situația economiei ca fiind proastă

În acelaşi timp însă, potrivit sondajului efectuat în iulie şi august 2020 pe un eşantion de 1.112 de respondenţi, 60% dintre români percep drept „bună” situaţia financiară a gospodăriei lor, iar 39% o consideră „proastă”, mult mai mulţi decât media UE (28%).

În ceea ce priveşte situaţia locului de muncă, 46% dintre români o percep drept „bună” şi 30% drept „rea”.

Potrivit sondajului, 44% dintre români (49% media UE) se aşteptau ca situaţia economică a ţării să fie mai proastă peste 12 luni, iar 23% anticipau că va fi mai bună. De asemenea, 44% dintre români cred că situaţia şomajului va fi mai proastă peste 12 luni (47% media UE), iar 26% cred că situaţia propriului loc de muncă va fi mai proastă într-un an (dublu faţă de media UE).

Pe de altă parte, românii sunt mai optimişti decât media UE în privinţa perspectivelor economice ale UE, 26% estimând că situaţia economică a blocului comunitar va fi mai bună în vara anului viitor (16% media UE).

Românii consideră că principalele probleme cu care se confruntă ţara în acest moment sunt sănătatea (40%), situaţia economică (31%) şi creşterea preţurilor/inflaţia/costul vieţii (28%). Românii văd sănătatea drept principala problemă cu care se confruntă şi UE (31%), la care se adaugă situaţia economică (25%) şi imigraţia (19%).

Nu mai puţin de 54% dintre români au încredere în UE (faţă de 43% media UE), iar 38% sunt înclinaţi să nu aibă încredere (faţă de 48% media UE).

34% dintre români tind să aibă încredere în guvern şi 27% în parlament, proporţii mai mici decât media UE, de 40% şi respectiv 36%. În acelaşi timp, 61% dintre români au tendinţa să nu aibă încredere în guvern şi 66% să nu aibă încredere în parlament.

La modul general, românii au o imagine mult mai bună despre UE decât concetăţenii lor comunitari şi sunt mult mai optimişti în privinţa viitorului Uniunii. Astfel, 51% dintre români au o imagine pozitivă despre UE, faţă de 40% media UE, 37% au o imagine neutră, iar 11% o imagine negativă (19% media UE).

La fel, 71% dintre români sunt optimişti în privinţa viitorului UE, faţă de 60% în medie în blocul comunitar, şi numai 28% pesimişti, faţă de 38% media UE, deşi această proporţie este în creştere cu două puncte procentuale în România faţă de precedentul Eurobarometru.

În plus, în acest Eurobarometru se remarcă faptul că 61% dintre români sunt pentru extinderea UE în următorii ani, faţă de numai 44% media UE.

Apoi, 68% dintre respondenţi au spus că se simt cetăţeni ai UE, faţă de 70% media UE, iar 73% spun că le-ar plăcea să ştie mai multe despre drepturile lor ca cetăţeni ai blocului comunitar.

Întrebaţi când îşi va reveni economia ţării lor după coronavirus, 31% au răspuns în 2023 sau mai târziu, 25% în 2022, 20% în 2021, 10% înainte de sfârşitul lui 2020 şi 11% niciodată. Din acest punct de vedere, în UE răspunsurile au fost: 42% în 2023 sau mai târziu, 29% în 2022, 17% în 2021, 3% înainte de sfârşitul lui 2020 şi 7% niciodată.

În ceea ce priveşte dificultăţile pe care le-au avut în a se acomoda cu restricţiile luate pentru combaterea pandemiei de coronavirus, 35% au răspuns că a fost o experienţă cu care le-a fost atât uşor, cât şi greu să se acomodeze, 25% au spus că le-a fost destul de uşor, 24% au estimat că le-a fost destul de greu, iar 9% chiar foarte greu.

Te-ar mai putea interesa și
CFR Călători: Duminică, transportul feroviar de călători trece la ora de vară. Se anulează un tren spre Aeroportul Otopeni
CFR Călători: Duminică, transportul feroviar de călători trece la ora de vară. Se anulează un tren spre Aeroportul ...
CFR Călători informează că începând cu data de 31 martie 2024, în activitatea de transport feroviar se va trece la ora oficială de vară, ora 03:00 devenind ora 04:00....
Antibiotice Iași a pus în funcțiune o centrală fotovoltaică de 2,5 MW, proiect finanțat din PNRR
Antibiotice Iași a pus în funcțiune o centrală fotovoltaică de 2,5 MW, proiect finanțat din PNRR
Antibiotice Iași a pus în funcțiune o centrală electrică fotovoltaică de 2,5 MW, investiție ce face parte din strategia ...
Lista autostrăzilor şi drumurilor expres preluate de CNIR de la CNAIR, după operaţionalizarea sa
Lista autostrăzilor şi drumurilor expres preluate de CNIR de la CNAIR, după operaţionalizarea sa
Compania Naţională de Investiţii Rutiere (CNIR) a preluat de la Compania Naţională pentru Administrarea Infrastructurii ...
Progresul tehnologic al Chinei nu poate fi frânat – Xi Jinping, la întâlnirea cu premierul olandez
Progresul tehnologic al Chinei nu poate fi frânat – Xi Jinping, la întâlnirea cu premierul olandez
Progresul tehnologic al Chinei nu poate fi frânat, a declarat preşedintele chinez Xi Jinping, care l-a primit miercuri ...