Povestea ursului soldat din cel de-al Doilea Război Mondial VIDEO

Una dintre cele mai ciudate poveşti cu animale din cel de-al Doilea Război Mondial a fost transformată într-un documentar.
Economica.net - joi, 17 nov. 2011, 13:26

Când Wojciech Narebski a fost chemat să îşi vadă noul comandant, în 1942, a avut o mare surpriză. În faţa cortului său se afla un urs. În acel moment a început prietenia dintre ursul Wojtek şi soldatul polonez în vârstă de 17 ani.

Legătura dintre ei a devenit mai strânsă şi datorită faptului că aveau acelaşi nume: Wojtek este diminutivul lui Wojciech, în poloneză.

Cu câteva luni înainte de întâlnirea lor, ursul Wojtek, care era pui pe atunci, a fost vândut unor soldaţi polonezi, în Iran. Ei veneau din Siberia şi se îndreptau către Estul Mijlociu, după ce fuseseră eliberaţi din taberele din Rusia. Se crede că mama ursuleţului a fost împuşcată de vânători.

„Era ca un copil, ca un pui de căţel. Bea lapte din sticlă, precum un bebeluş. Aşa că a crezut că aceşti soldaţi erau părinţii lui şi, prin urmare, avea încredere în noi şi era tare prietenos”, povesteşte Narebski pentru BBC.

Documentarul „Wojtek – The Bear That Went To War”, care a avut premiera la Londra, ne înfăţişează aventurile ursuleţului în timpul războiului.

Când soldaţii au vrut să îl ia pe urs cu ei în Italia, Wojtek a trebuit să fie înrolat oficial drept soldat. „Nu primea bani, însă era oficial un soldat polonez”, îşi aminteşte Narebski. Ursul prima, însă, porţie dublă de mâncare, din cauza mărimii sale.

Lui Wojtek îi plăcea să se „lupte” şi să boxeze cu colegii săi, mânca ţigări şi adora berea.

A fost crescut să nu fie un pericol pentru oameni. Era foarte liniştit, foarte cuminte„, mai spune Wojciech. Nu i-a plăcut, însă, de o maimuţă şi de alt urs, adoptaţi şi ei de trupele poloneze.

„Pentru oamenii care se aflau departe de familiile lor, departe de ţara lor, Wojtek a fost foarte important, din punct de vedere psihic”, mai povesteşte veteranul de război.

Un veteran britanic povesteşte cum a fost impresionat să vadă ursul cărând obuze în timpul bătăliei de la Monte Cassino, din Italia.

După război, Wojciech a fost trimis în Berwickshire, Scoţia, iar ursul a fost dus la grădina zoologică Edinburgh, unde foştii soldaţi îl vizitau. Cei doi prieteni au fost despărţiţi, însă, când Wojciech s-a întors în Polonia şi nu a fost lăsat să îl ia şi pe urs cu el, la un zoo local. Cu toate astea, polonezul nu l-a uitat niciodată pe ursuleţul său.

Wojtek a murit în 1963.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Răspuns pentru ENEL de la Ministrul Energiei: Investițiile în România nu vor fi afectate, impozitul suplimentar se va aplica doar până în martie
Răspuns pentru ENEL de la Ministrul Energiei: Investițiile în România nu vor fi afectate, impozitul suplimentar se va ...
Investiţiile Enel în România nu vor fi afectate de măsurile luate de autorităţi pentru protecţia consumatorilor în ...
România îşi va creşte capacitatea de depozitare a gazelor la peste 4 miliarde de metri cubi
România îşi va creşte capacitatea de depozitare a gazelor la peste 4 miliarde de metri cubi
România are în plan creşterea capacităţii de înmagazinare a gazelor la peste 4 miliarde de metri cubi, de la 3 miliarde ...
Majoritatea locuitorilor din oraşele europene se confruntă cu o poluare a aerului dăunătoare sănătăţii – AEM
Majoritatea locuitorilor din oraşele europene se confruntă cu o poluare a aerului dăunătoare sănătăţii – AEM
Majoritatea oamenilor care trăiesc în oraşele europene se confruntă cu niveluri de poluare atmosferică dăunătoare ...