Povestea ursului soldat din cel de-al Doilea Război Mondial VIDEO

Una dintre cele mai ciudate poveşti cu animale din cel de-al Doilea Război Mondial a fost transformată într-un documentar.
Economica.net - joi, 17 nov. 2011, 13:26

Când Wojciech Narebski a fost chemat să îşi vadă noul comandant, în 1942, a avut o mare surpriză. În faţa cortului său se afla un urs. În acel moment a început prietenia dintre ursul Wojtek şi soldatul polonez în vârstă de 17 ani.

Legătura dintre ei a devenit mai strânsă şi datorită faptului că aveau acelaşi nume: Wojtek este diminutivul lui Wojciech, în poloneză.

Cu câteva luni înainte de întâlnirea lor, ursul Wojtek, care era pui pe atunci, a fost vândut unor soldaţi polonezi, în Iran. Ei veneau din Siberia şi se îndreptau către Estul Mijlociu, după ce fuseseră eliberaţi din taberele din Rusia. Se crede că mama ursuleţului a fost împuşcată de vânători.

„Era ca un copil, ca un pui de căţel. Bea lapte din sticlă, precum un bebeluş. Aşa că a crezut că aceşti soldaţi erau părinţii lui şi, prin urmare, avea încredere în noi şi era tare prietenos”, povesteşte Narebski pentru BBC.

Documentarul „Wojtek – The Bear That Went To War”, care a avut premiera la Londra, ne înfăţişează aventurile ursuleţului în timpul războiului.

Când soldaţii au vrut să îl ia pe urs cu ei în Italia, Wojtek a trebuit să fie înrolat oficial drept soldat. „Nu primea bani, însă era oficial un soldat polonez”, îşi aminteşte Narebski. Ursul prima, însă, porţie dublă de mâncare, din cauza mărimii sale.

Lui Wojtek îi plăcea să se „lupte” şi să boxeze cu colegii săi, mânca ţigări şi adora berea.

A fost crescut să nu fie un pericol pentru oameni. Era foarte liniştit, foarte cuminte„, mai spune Wojciech. Nu i-a plăcut, însă, de o maimuţă şi de alt urs, adoptaţi şi ei de trupele poloneze.

„Pentru oamenii care se aflau departe de familiile lor, departe de ţara lor, Wojtek a fost foarte important, din punct de vedere psihic”, mai povesteşte veteranul de război.

Un veteran britanic povesteşte cum a fost impresionat să vadă ursul cărând obuze în timpul bătăliei de la Monte Cassino, din Italia.

După război, Wojciech a fost trimis în Berwickshire, Scoţia, iar ursul a fost dus la grădina zoologică Edinburgh, unde foştii soldaţi îl vizitau. Cei doi prieteni au fost despărţiţi, însă, când Wojciech s-a întors în Polonia şi nu a fost lăsat să îl ia şi pe urs cu el, la un zoo local. Cu toate astea, polonezul nu l-a uitat niciodată pe ursuleţul său.

Wojtek a murit în 1963.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...