Precup, Ministerul Finanţelor: Lucrăm la cadrul legal pentru emisiunea de obligaţiuni verzi suverane ale statului

Credem că statul român se bucură de încredere din partea populaţiei şi, în prezent, lucrăm la cadrul legal pentru emisiunea de obligaţiuni verzi suverane, a declarat, joi, secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Mihai Călin Precup, într-o conferinţă organizată de Bursa de Valori Bucureşti (BVB).
AGERPRES - joi, 14 apr. 2022, 11:24
Precup, Ministerul Finanţelor: Lucrăm la cadrul legal pentru emisiunea de obligaţiuni verzi suverane ale statului

„Parteneriatul dintre Ministerul de Finanţe, Guvernul României şi Bursa de Valori Bucureşti aduce rezultate după ce, săptămâna trecută, am listat cu succes obligaţiunile de stat Fidelis, în care statul român a reuşit, prin Ministerul de Finanţe, să strângă în doar 15 zile vreo două miliarde de lei, dintre care 170 de milioane de lei au fost denominate în euro. Tot în direcţia de ESG (Raportare potrivit standardelor de mediu, social şi de guvernanţă, n.r.) am anunţat, săptămâna trecută, că lucrăm la cadrul legal pentru emisiunea de obligaţiuni verzi suverane ale statului. Suntem foarte încrezători, pentru că, văzând succesul ultimelor emisiuni de titluri de stat, credem că statul român se bucură de încredere din partea populaţiei şi încercăm să mergem şi spre această zonă verde, spre a ridica bani pentru susţine investiţiile sustenabile, cu o componentă verde în spate. Mai sunt şi fonduri din partea Guvernului care sunt dedicate în această direcţie. La nivel internaţional, de vreo cinci ani, piaţa obligaţiunilor verzi a explodat, investitorii având un apetit deosebit în această direcţie. Instrumentele financiare care s-au dezvoltat în piaţa investiţiilor verzi, sustenabile, s-au diversificat foarte mult, iar aici Bursa de Valori Bucureşti, prin instrumentele oferite, cred că poate să joace un rol important atât în finanţarea statului român, Guvernului României, cât şi în finanţarea unor proiecte de investiţii majore al statului, cu o componentă verde”, a afirmat Precup.

În viziunea reprezentantului Ministerului de Finanţe, investiţiile sustenabile în energie sunt actualitate, mai ales în contextul conflictului militar din Ucraina.

„În contextul războiului şi provocărilor pe care le avem astăzi la graniţele României, investiţiile în energie, sustenabile, sunt de actualitate mai mult decât oricând şi cu atât mai mult vrem să venim cu această listare de obligaţiuni verzi la Bursa de Valori Bucureşti. Domeniul de educaţie financiară este un lucru foarte important pentru noi. Chiar dacă în ultimele emisiuni de obligaţiuni am avut doar patru bănci care au fost intermediari, îmi doresc foarte tare şi sper ca, în următorul trimestru când vom face următoare emisiune de obligaţiuni, să văd şi CEC, cea mai mare bancă deţinută de statul român, printre intermediarii financiari”, a menţionat oficialul MF.

Bursa de Valori Bucureşti a organizat, joi, o conferinţă dedicată lansării primului ghid de raportare potrivit standardelor de mediu, social şi de guvernanţă (ESG) dedicat companiilor listate.

Ghidul de raportare ESG pentru emitenţi a fost realizat împreună cu firma de consultanţă în sustenabilitate Steward Redqueen, cu scopul de a fi un instrument esenţial pentru companiile determinate să contribuie la reducerea emisiilor de carbon în România. De asemenea, documentul a beneficiat de sprijinul Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).

Liniile directoare oferă, de asemenea, informaţii clare şi comparabile investitorilor şi asigură o platformă necesară pentru alinierea la viitoarele cerinţe de raportare UE, în temeiul Regulamentului privind publicarea de informaţii cu referire la finanţarea durabilă (SFDR) şi al Directivei privind raportarea sustenabilităţii corporative (CSRD).

BERD a ajutat, de asemenea, Bursa de Valori din Varşovia şi Bursa de Valori din Macedonia să elaboreze şi să publice liniile directoare de raportare ESG. În 2021, BERD a investit 546 milioane de euro în România. De la începutul cooperării, în 1993, BERD a investit în România peste 9,5 miliarde euro în cadrul a 485 de proiecte, mobilizând astfel resurse financiare semnificative.

Te-ar mai putea interesa și
Firma de executive search Selion Global a intrat în România
Firma de executive search Selion Global a intrat în România
Selion Global, companie internațională de consultanță în executive search și leadership, a intrat în România. Filip Nemțeanu și Mihai Băjan vor conduce operațiunile companiei în calitate......
Ucraina anunţă că a lovit cel mai mare terminal petrolier din Crimeea
Ucraina anunţă că a lovit cel mai mare terminal petrolier din Crimeea
Armata ucraineană a afirmat luni că a lovit în timpul nopţii "cel mai mare terminal petrolier" din Crimeea, peninsula ...
Jantzen Renewables, companie ce dezvoltă peste 2.000 MW în regenerabile în România, are un nou CEO. E român
Jantzen Renewables, companie ce dezvoltă peste 2.000 MW în regenerabile în România, are un nou CEO. E român
Jantzen Renewables anunță că l-a numit pe Răzvan Popa în funcția de CEO în funcția de CEO al companiei.
Avertismentul analiştilor, cel mai cumplit coşmar pentru populaţie şi patroni. Cea mai probabilă este creşterea TVA cu 2-3 puncte procentuale, din 2025 – CFA România
Avertismentul analiştilor, cel mai cumplit coşmar pentru populaţie şi patroni. Cea mai probabilă este creşterea TVA ...
Anul viitor am putea vedea o creştere a TVA-ului, iar majorarea ar putea fi de 2 - 3 puncte procentuale, a declarat, luni, ...