Predicţii pentru smartphone-uri în 2021: piaţa va creşte după o contracţie record în 2020, iar Huawei ar putea ieşi din Top 6

Din cauza impactului pandemiei de COVID-19, producția globală de smartphone-uri a atins doar 1,25 miliarde de unități în 2020, o scădere record de 11% față de anul anterior, conform ultimului studiu TrendForce. Primele șase mărci de smartphone-uri după volumul de producție pentru 2020 sunt, în ordine, Samsung, Apple, Huawei, Xiaomi, OPPO și Vivo. Cea mai evidentă schimbare față de anul precedent este cota de piață a Huawei.
Lidia Neagu - sâm, 09 ian. 2021, 11:46
Predicţii pentru smartphone-uri în 2021: piaţa va creşte după o contracţie record în 2020, iar Huawei ar putea ieşi din Top 6

În anul 2020, TrendForce estimează că Samsung a produs 263 de milioane de smartphone-uri, cu o cotă de piață de 21%. Apple, surprinzător, se apropie de pe locul al doilea cu 199 de milioane de unități și 15% din piață, în timp ce Huawei a coborât pe locul al treilea, cu 170 de milioane de unități și 13% din piață. Următoarele pe listă sunt Xiaomi cu 146 milioane de smartphone-uri produse în 2020 și 11% din piață și Oppo cu 144 milioane și tot 11% din piață.

TrendForce indică faptul că Honor se va separa formal de Huawei și va funcționa ca producător independent de smartphone-uri la începutul anului 2021. Scopul acestui spin-off este de a asigura supraviețuirea Honor, care a devenit în ultimii ani un brand major pe piața globală de smartphone-uri. Cu toate acestea, rămâne de văzut dacă „noul” Honor poate capta atenția consumatorilor fără sprijinul Huawei. De asemenea, Huawei și noul Honor vor concura direct în viitor, mai ales dacă Huawei va scăpa de sancțiunile comerciale din SUA. Cu noul Honor care încearcă să crească producția, Huawei va avea mai multe dificultăți în recâștigarea cotei de piață pentru smartphone-uri, spun analiștii.

În 2021 întreaga piață este așteptată să crească, însă Huawei ar putea ieşi din Top 6

Pentru anul 2021, TrendForce estimează că piața globală a smartphone-urilor îşi va reveni treptat pe măsură ce oamenii se vor obișnui cu „noul normal” rezultat din pandemie. Mai mult, anul acesta va avea loc probabil un val relativ puternic de cerere de înlocuire a dispozitivelor, precum și o creștere a cererii pe piețele emergente. Presupunând că aceste condiții se vor materializa, producția globală anuală de smartphone-uri pentru 2021 este prognozată să crească cu 9%, până la 1,36 miliarde de unități.

În ceea ce privește clasamentul global anual al producătorilor de smartphone-uri în 2021, analiştii TrendForce estimează că Huawei va experimenta o scădere semnificativă și mai mare a producției sale de dispozitive. Acest lucru se datorează efectelor restricțiilor la export din SUA și ale separării brandului Honor ca entitate care operează pe piața smartphone-urilor. Se estimează că Huawei va cădea de pe locul trei în 2020 pe locul șapte în 2021.

Primii șase producători pentru 2021 vor fi, în ordine: Samsung, Apple, Xiaomi, OPPO, Vivo și Transsion. Împreună, vor reprezenta aproape 80% din piața globală a smartphone-urilor.

Samsung va urca puțin de la 263 de milioane la 267 milioane de unități, însă cota sa de piață va scădea la 19% pentru că este așteptată o creștere cu 9% a pieței. Această creștere va fi cel mai probabil suplinită de Apple, Xiaomi și Oppo, în timp ce Huawei ar urma să scadă și mai mult.

Apple ar putea ajunge la 229 milioane de smartphone-uri și 16% din piață, Xiaomi la 198 milioane de telefoane și 14% din piață, în timp ce Oppo ar putea atinge 185 de milioane de smartphone-uri produse cu 13% din piață. Între timp, estimările pentru Huawei sunt de numai 45 milioane de unități cu 3% din piață.

Cu toate acestea, pandemia va rămâne variabila centrală (sau cea mai mare incertitudine) în proiecția producției, deoarece va continua să exercite o influență semnificativă asupra economiei globale. Pe lângă pandemie, performanța mărcilor de smartphone-uri în 2021 ar putea fi afectată și de instabilitățile geopolitice și de lipsa capacității de producție disponibile pe piața de semiconductori.

Rata de penetrare a smartphone-urilor 5G va crește probabil la 37% în 2021, în timp ce producția va fi în continuare limitată de capacitățile limitate de producţie

Datorită efortului agresiv al guvernului chinez pentru comercializarea telefoanelor cu 5G în 2020, producția globală de smartphone-uri 5G pentru acest an a ajuns la aproximativ 240 de milioane de unități, o rată de penetrare de 19%, mărcile chineze reprezentând aproape o cotă de piață de 60%.

În timp ce 5G va rămâne un subiect major pe piața smartphone-urilor în acest an, diferite țări își vor relua, de asemenea, construirea infrastructurii 5G, iar producătorii de procesoare mobile vor continua să lanseze cipuri 5G de nivel entry și mediu. Ca atare, rata de penetrare a smartphone-urilor 5G este de așteptat să înregistreze o creștere rapidă la 37% în 2021, la o producție anuală de aproximativ 500 de milioane de unități.

Experţii notează că, sub ipoteza optimistă că pandemia poate fi rezolvată în cursul acestui anu, vânzările pentru diverse produse finale, inclusiv servere, smartphone-uri și notebook-uri, va crește față de 2020.

Te-ar mai putea interesa și
Hidroelectrica și-a lansat aplicația de mobil. Cum se numește UPDATED – comunicat Hidroelectrica
Hidroelectrica și-a lansat aplicația de mobil. Cum se numește UPDATED – comunicat Hidroelectrica
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România și compania care înregistrat cea mai mare creștere a numărului de clienți pe furnizare, și-a lansat aplicația de......
CFR SA electrifică încă opt secții de circulație: Licitație pentru Podu Olt – Sibiu – Vințu de Jos
CFR SA electrifică încă opt secții de circulație: Licitație pentru Podu Olt – Sibiu – Vințu de Jos
CFR SA, prin sucursala regională CF Brașov, a lansat licitație pentru studiul de fezabilitate necesar electrificării ...
Huawei lansează în România primul ceas smart cu finisaje din aur de 18K
Huawei lansează în România primul ceas smart cu finisaje din aur de 18K
Huawei Consumer Business Group (CBG) lansează în România primul dispozitiv smart din categoria wearables, care îmbină ...
Propunerile SGG pentru posturile din Consiliul de Supraveghere la Transelectrica. Pe listă e și Adrian Borotea, care a fost la CEZ
Propunerile SGG pentru posturile din Consiliul de Supraveghere la Transelectrica. Pe listă e și Adrian Borotea, care a ...
Transelectrica a anunțat în această dimineață care sunt numirile propuse de acționarul majoritar pentru pozițiile ...