Prefbeton: Situaţia pe piaţa materialelor reciclabile este extrem de tensionată. Se profilează o nouă criză

Situaţia din piaţa ambalajelor reciclabile este extrem de tensionată şi ar trebui clarificată de către guvernul tehnocrat, fiind necesare o serie de măsuri în regim de urgenţă, potrivit vicepreşedintelui Asociaţiei Producătorilor de Prefabricate din Beton (Prefbeton), Marius Marin, potrivit Agerpres.
Economica.net - joi, 23 iun. 2016, 15:18

‘Atragem atenţia asupra riscurilor importante care există în acest moment. Crizei din 2015, legată de capacitatea de reciclare a sticlei, i s-a adăugat în 2016 criza legată de ambalajele de lemn, iar la orizont se profilează o criză pentru hârtie şi carton. Fără măsuri urgente există riscul ca un număr foarte mare de companii să aibă activitatea complet blocată în primul trimestru al anului 2017, în contextul imposibilităţii realizării ţintei globale de reciclare de 60%’, a declarat joi vicepreşedintele Prefbeton.

În opinia asociaţiei, printre măsurile care ar trebui luate în regim de urgenţă figurează reducerea valorii penalităţii pentru ambalajele nereciclate, de la 2 lei/kg la 0,5 lei/kg, amendarea Legii 249/2015 în sensul păstrării responsabilităţii OTR-urilor pentru volumele de materiale de reciclat asumate prin contract, consultarea patronatelor şi aprobarea normelor de aplicare a Legii 249/2015, implementarea unui plan de măsuri care să permită creşterea numărului de companii care se ocupă cu colectarea/reciclarea materialelor refolosibile.

Reprezentanţii Prefbeton au mai subliniat că se aşteaptă la respectarea cu stricteţe a termenelor pentru transmiterea şi aprobarea bugetului de stat şi bugetului asigurărilor sociale de stat pentru 2017 şi, pentru acest lucru, ca membrii Guvernului implicaţi în elaborarea bugetelor să demareze procedurile de lucru de la începutul lunii iulie, astfel încât să transmită cât mai repede mediului de afaceri principalele premise pentru bugetul de anul următor: cursul de schimb estimat, volumul investiţiilor publice şi proiectele care sunt luate în considerare, valoarea fondurilor europene estimate a fi atrase în anul următor, politica privind facilităţile fiscale şi cea privind salariul minim pe economie. Conform legii, Guvernul trebuie să aprobe bugetul până la 1 octombrie şi să-l transmită Parlamentului până în 15 octombrie.

În opinia Prefbeton, trebuie menţinută anularea impozitului pe construcţiile speciale şi supraacciza pe combustibil, iar la limită se poate renunţa la reducerea TVA de la 20 la 19%.

‘Opinia Prefbeton este că decizia de majorare în 2017 a salariului minim la 1.250 lei brut, fără o corelare cu creşterea productivităţii, nu a fost o decizie fundamentată economic. De aceea solicităm Guvernului, ţinând cont şi de riscurile economice existente la nivel mondial, să nu aprobe o majorare a salariului minim pe economie în anul 2017’, au mai spus reprezentanţii asociaţiei.

Membrii Asociaţiei Producătorilor de Prefabricate din Beton sunt Somaco Grup Prefabricate, Macon, Bauelemente,
Lupp Construction Romania, SW Umwelttechnik Romania, Asa Cons Romania, Incontro Prefabbricati, Build Corp Prefabricate şi Prefab.

Printre obiectivele Prefbeton se numără promovarea produselor din beton prefabricat, reprezentarea, susţinerea şi apărarea intereselor tehnice, economice şi juridice referitoare la comerţul şi industria produselor din beton prefabricat, dezvoltarea şi încurajarea cooperării în domeniul ştiinţific, tehnic şi de standardizare.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada Unirii A8: Lotul Pipirig – Vânători Neamț (Leghin) scos la licitație
Autostrada Unirii A8: Lotul Pipirig – Vânători Neamț (Leghin) scos la licitație
CNAIR a transmis astăzi la ANAP documentația necesară lansării procedurii de achiziție publică pentru Lotul Pipirig – Vânători Neamț (Leghin), în lungime de 19,3 km, a anunțat ministrul......
Funcţionari bancari – cercetaţi după ce ar fi furat din contul unei persoane aproximativ 140.000 de euro
Funcţionari bancari – cercetaţi după ce ar fi furat din contul unei persoane aproximativ 140.000 de euro
Doi funcţionari bancari sunt urmăriţi penal de procurori, după ce ar fi sustras din contul unei persoane în vârstă ...
Viorel Hrebenciuc pierde definitiv procesul cu ANI şi trebuie să plătească 42.000 de euro, avere nejustificată
Viorel Hrebenciuc pierde definitiv procesul cu ANI şi trebuie să plătească 42.000 de euro, avere nejustificată
Fostul deputat Viorel Hrebenciuc a pierdut definitiv, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, procesul cu Agenţia Naţională ...
Ce spune șeful ANRE despre obligația montării contoarelor la prosumatori
Ce spune șeful ANRE despre obligația montării contoarelor la prosumatori
Președintele ANRE, George Niculescu, afirmă că obligația montării unui contor suplimentar la prosumatori, proces care ...