Pregăteşte Wizz Air noi taxe? Cum s-ar putea scumpi biletele de avion

Compania aeriană low-cost Wizz Air şi-a întrebat clienţii dacă ar plăti pentru locul din avion, dar şi dacă ar plăti pentru divertisment la bordul aeronavei.
Andrada Ghira - vin, 07 feb. 2014, 22:21
Pregăteşte Wizz Air noi taxe? Cum s-ar putea scumpi biletele de avion

Cu siguranţă, mulţi dintre cei care au zburat cu Wizz Air au fost martorii îmbulzelii în momentul îmbarcării. Un sondaj trimis clienţilor Wizz Air arată că operatorul este interesat de preferinţele pasagerilor atunci când vine vorba de alegerea locului în avion. Şi dacă ar plăti pentru un loc preferenţial.

Un serviciu similar a fost introdus în urmă cu câteva zile de gigantul low-cost Ryanair, care taxează pasagerii cu cinci sau zece lire sterline, în funcţie de locul ales. În cazul în care un pasager nu doreşte să plătească pentru acest serviciu, i se va aloca un loc aleatoriu, ceea ce înseamnă că există posibilitatea ca familiile sau cuplurile să nu aibă locuri apropiate pe durata zborului.

Compania nu a dorit să confirme dacă se lucrează la introducerea unei astfel de taxe, spunând că Wizz Air cere în mod constant feedback de la clienţi, însă acesta este primul sondaj primit de clienţi în ultimul an. 

„Unul dintre principiile low-cost este de a permite pasagerilor să achiziţioneze servicii opţionale de confort încât să beneficieze de o experienţa plăcută la bordul aeronavelor noastre noi Airbus A320”, a declarat pentru ECONOMICA.NET, Daniel de Carvalho, corporate communications manager al Wizz Air. 

Taxele pentru locuri percepute de celelalte companii aeriene sunt: Ryanair (între 5 şi 10 lire sterline), Air Berlin (12 euro), Pegasus Airlines (8-12 euro).

Ce întreabă Wizz Air

Pe lângă faptul că Wizz Air vrea să ştie dacă preferaţi locurile libere sau alocate, dacă aveţi un loc preferat şi cât de important este să staţi lângă prieteni sau rude, compania vrea să ştie cât aţi fi dispuşi să plătiţi pentru selectarea unui loc înainte de zbor, dacă nu, va aloca un loc la întâmplare. Variantele de preţ: între 1 şi 2 euro, între 3 şi 4 euro, între 5 şi 6 euro, între 7 şi 8 euro, 9 euro sau mai mult.

Alte companii low-cost care zboară din România, precum Pegasus Airlines şi Air Berlin, au o astfel de taxă, însă în momentul în care se face check-in-ul online, pasagerii pot alege locurile în avion în funcţie de disponibilitate, şi nu sunt alocate aleatoriu.

Wizz Air mai vrea să ştie şi cât aţi fi dispuşi să plătiţi pentru un serviciu care vă permite să vizionaţi filme, spectacole TV sau să citiţi reviste pe o tabletă, la bordul aeronavei: între 1 şi 3 euro, între 3 si 6 euro, între 6 şi 9 euro, între 9 şi 12 euro, între 12 şi 15 euro, 15 euro sau mai mult.

Spre comparaţie, compania low-cost Air Berlin oferă pasagerilor, la bordul aeronavelor Airbus A319, filme sau desene animate, cu menţiunea că acestea nu pot fi alese de pasageri.

Chestioanrul a fost trimis clienţilor Wizz Air, care au avut posibilitatea de a răspunde întrebărilor până la data de 7 februarie. 

În luna octombrie a anului trecut, Wizz Air a introdus o notă taxă pentru bagajele transportate în cabină. Astfel, pentru bagajele de cabină mari (până la 56x45x25 centimetri), se plăteşte o taxă de 10 euro. Nu se plăteşete nicio taxă dacă bagajul de încadrează în dimensiunile 42x32x25 centimetri.

Wizz Air a transportat anul trecut 13,5 milioane de pasageri la nivel internaţional, în creştere cu 12%, iar la nivelul României traficul a totalizat 3,2 milioane pasageri, în creştere cu 14%. Gradul mediu de încărcare al aeronavelor a fost de 86%. Wizz Air operează 300 de rute în 35 de ţări cu 45 de avioane Airbus A320. 

Te-ar mai putea interesa și
Antibiotice Iași, singurul producător de medicamente controlat de capitalul românesc, crește substanțial în primele șase luni din 2021. Profit de aproape 20 de milioane de lei
Antibiotice Iași, singurul producător de medicamente controlat de capitalul românesc, crește substanțial în primele ...
Antibiotice Iași, singurul producător local de medicamente controlat de Stat, anunță o creștere cu 11% a cifrei de afaceri, în primele șase luni din 2021. Compania listată la Bursă (ATB) a......
Ministrul de Interne: Indisciplina pietonilor, a bicicliștilor și viteza, principalele cauze pentru accidente în România
Ministrul de Interne: Indisciplina pietonilor, a bicicliștilor și viteza, principalele cauze pentru accidente în România
Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, consideră că umărul accidentelor rutiere este în scădere în ...
Bugetele programelor Rabla Clasic şi Rabla Plus vor fi suplimentate
Bugetele programelor Rabla Clasic şi Rabla Plus vor fi suplimentate
Bugetele programelor Rabla Clasic şi Rabla Plus au fost utilizate integral, iar Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) ...
UE a aprobat planurile de redresare pentru alte patru state membre
UE a aprobat planurile de redresare pentru alte patru state membre
Miniştrii europeni ai Finanţelor au aprobat, luni, planurile de redresare ale Croaţiei, Ciprului, Lituaniei şi Sloveniei, ...