Prelungirea sancţiunilor UE împotriva Rusiei va fi mai dificilă, din cauza unei rezistenţe crescute – oficial german

Germania consideră că prelungirea sancţiunilor Uniunii Europene aplicate Rusiei va fi 'mai dificilă' în acest an, din cauza unei 'rezistenţe crescute' a unor state membre, a declarat şeful diplomaţiei de la Berlin, Frank-Walter Steinmeier, înaintea unui scurt turneu pe care îl întreprinde joi şi vineri în ţările baltice, în contextul în care statele est-europene membre ale NATO cer întărirea prezenţei militare a Alianţei în regiune, transmite AFP.
Economica.net - joi, 26 mai 2016, 08:05
Prelungirea sancţiunilor UE împotriva Rusiei va fi mai dificilă, din cauza unei rezistenţe crescute - oficial german

‘Suntem conştienţi de faptul că rezistenţa în Uniunea Europeană faţă de prelungirea sancţiunilor împotriva Rusiei a crescut’, a declarat Frank-Walter Steinmeier, într-un interviu publicat joi de agenţia baltică BNS.

‘Va fi mai dificil decât anul trecut să găsim o poziţie comună în această chestiune’, a admis şeful diplomaţiei germane.

Sancţiunile europene, care afectează sectoarele bancar, de apărare şi energetic, expiră în luna iulie. Prelungirea lor necesită un vot unanim din partea statelor UE, dosarul urmând să facă obiectul discuţiilor în luna iunie.

Potrivit lui Steinmeier, Berlinul ‘va lucra din greu pentru a garanta că Europa prezintă un front unit’, dar o eventuală ridicare a sancţiunilor este ‘indisolubil legată’ de respectarea acordurilor de la Minsk, vizând restabilirea păcii în Ucraina.

Ministrul german nu a numit statele la care a făcut referire, însă Italia şi Ungaria sunt cele mai sceptice faţă de prelungirea sancţiunilor, în timp ce Polonia şi satele baltice insistă pentru menţinerea presiunii asupra Moscovei.

Şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, a declarat săptămâna trecută că se aşteaptă la o prelungire a sancţiunilor.

În opinia lui Steinmeier, Occidentul nu poate ignora ‘încălcarea dreptului internaţional’ de către Rusia, însă NATO trebuie să caute dialogul cu Moscova. ‘Avem nevoie de un dialog cu Rusia pentru a reconstrui încrederea pierdută şi a reduce riscul să fim antrenaţi, prin inadvertenţă, într-o spirală deschisă’, a subliniat el.

Ministrul german a mai indicat că, la summitul de la Varşovia din iulie, NATO va lua în discuţie desfăşurări suplimentare, el insistând că ‘avem nevoie de Rusia pentru a înfrunta principalele focare de tensiuni internaţionale, atât în Siria, cât şi în eforturile noastre pentru a stabiliza Libia’.

Te-ar mai putea interesa și
Totuși, unde ajungem? CE Oltenia sparge orice record de preț și vinde energie “bandă” cu 821 de lei/MWh. Cumpărător a fost Enel
Totuși, unde ajungem? CE Oltenia sparge orice record de preț și vinde energie “bandă” cu 821 de lei/MWh. Cumpărător ...
Complexul Energetic Oltenia a reușit să vândă energie cu livrare la termen la prețuri de piață spot: 821 de lei/MWh a plătit Enel pentru energie bandă cu livrare în primul trimestru din......
YouTube, TikTok şi Whatsapp au fost cele mai accesate aplicaţii de către copii, în această vară – Kaspersky
YouTube, TikTok şi Whatsapp au fost cele mai accesate aplicaţii de către copii, în această vară – Kaspersky
 Copiii care folosesc dispozitive Android au petrecut cel mai mult timp pe YouTube (32,9%), în această vară, platformă ...
Slovenia şi România, ţările UE cu cele mai importante scăderi ale lucrărilor de construcţii în luna iulie
Slovenia şi România, ţările UE cu cele mai importante scăderi ale lucrărilor de construcţii în luna iulie
Lucrările de construcţii au scăzut în Uniunea Europeană, în luna iulie comparativ cu luna iunie, iar România se numără ...
Noi recorduri Coronavirus înainte de weekend – Cinci judeţe sunt pe galben . Datele oficiale de vineri, 17.09.2021
Noi recorduri Coronavirus înainte de weekend – Cinci judeţe sunt pe galben . Datele oficiale de vineri, 17.09.2021
Criza Coronavirus 17.09.2021 - 4.478 cazuri noi în ultimele 24 de ore, 651 în Bucureşti. 73 de morţi în ultimul interval, ...