1EUR = 4.8332 RON | Bucureşti 20 º

News

Update: Primele declarații ale prim-ministrului desemnat. Premierul propus de Klaus Iohannis este Florin Cîţu

Actualul ministru de Finanțe, Florin Cîțu, este propunerea PNL pentru funcția de premier, a anunţat preşedintele Iohannis.

26 feb, 2020 | ECONOMICA.net

"Este o propunere care mă onorează şi care mă încarcă de responsabilitate, iar în baza acestei desemnări voi avea discuţii cu partenerii parlamentari pentru constituirea unei majorităţi şi împreună cu Ludovic Orban voi agrea un calendar al negocierilor. Desemnarea mea este o garanţie a continuităţii în guvernarea PNL, dar şi a orientării strategice a partidului pentru depesedizarea României. În cel mai scurt timp voi înainta Parlamentului lista Guvernului şi a programului de guvernare şi sper că de data aceasta PSD nu va mai tergiversa calendarul". a spus Florin Cîţu, miercuri, la Palatul Victori.

Noua propunere de premier vine după ce Guvernul Ludovic Orban a fost demis în urmă unei moțiuni de cenzură votată de Parlament pe data de 05 februarie 2020. Atunci s-au înregistrat 261 de voturi pentru căderea Guvernului şi 139 de voturi împotrivă.

Prima propunere de premier făcută de președintele Klaus Iohannis a fost tot Ludovic Orban, dar această soluție a fost respinsă de Curtea Constituțională a României după o contestație depusă de președinții Camerei Deputaților si a Senatului. Motivul respingerii a constat în faptul că liberalii au anunțat că nu doresc învestirea Guvernului Orban 2, ci forțarea declanșării de alegeri anticipate.

Curtea a constatat în acord cu Decizia CCR nr.80/2014, că desemnarea candidatului la funcția de prim-ministru trebuie să aibă ca scop asigurarea coagulării unei majorități parlamentare în vederea formării unui nou Guvern, scopul neffind deci forțarea declanșării de alegeri anticipate. În urma deciziei CCR din 24 februarie, președintele Klaus Iohannis a decis să cheme partidele astăzi (26.02.2020) la consultări pentru desemnarea unui nou premier. Anterior, Klaus Iohannis a declarat după decizia CCR că șansele de a ajunge la alegeri anticipate au scăzut sub 50%. Marți, premierul demis Ludovic Orban a decis să-și depună mandatul, iar Iohannnis a acceptat.

Florin Cîțu a devenit membru al PNL în octombrie 2016, cu puțin înainte de alegerile legislative. A candidat pe lista liberalilor la Senat în circumscipția București pe poziția a două, după doctorul Leon Dănăilă, și a fost ales senator. El are 47 de ani și este licențiat în economie la Grinnell College (1996). Și-a susținut doctoratul în macroeconomie și economie internațională la Iowa State University. A lucrat la Banca Națională a Noii Zeelande în perioada 2001 - 2003 și la Banca Europeană de Investiții în intervalul 2003 - 2005. A fost economist șef și pe urmă Head of Financial Markets la ING Bank in perioada 2006 - 2011.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO