1EUR = 4.8747 RON | Bucureşti 14 º

News

Premier League rămâne cel mai valoros campionat de fotbal din Europa

Fotbalul este cel mai bun ambasador al sportului european, dar şi sportul unde se învârt sume ameţitoare, Premier League valorând aproape zece miliarde de euro.

25 noi, 2019 | ECONOMICA.net

Anul 2018/2019 a fost dominat de echipele care activează în Premier League. Finala Europa League și Liga Campionilor au adus față în față echipe din cel mai puternic campionat din lume. Astfel, Chelsea a învins-o pe Arsenal, câștigând a doua Europa League din istorie, iar Liverpool s-a încoronat campioana Europei după 2-0 cu Tottenham Hotspur. Trăgând linie, pare normal să vedem o asemenea situație, având în vedere sumele de bani care sunt implicate la cluburile de top din Anglia.

Conform cifrelor oficiale, Premier League valoreaza aproximativ zece miliarde de euro. Manchester City continuă să fie echipa cu cel mai scump lot, el fiind evaluat la 1,28 de miliarde de euro. Liverpool nu este nici ea departe, campioana Europei și actualul lider al campionatului valorează 1,07 miliarde de euro. Surprinzător, dar pe locul al treilea este Tottenham Hotspur.

Cele mai valoroase echipe din Premier League

• Manchester City - 1,28 miliarde de euro
• Liverpool - 1,07 miliarde de euro
• Tottenham Hotspur - 985 milioane de euro
• Chelsea FC - 807 milioane de euro
• Manchester United - 753,25 milioane de euro

De altfel, încasările sunt și ele pe măsură. În ediția trecută de campionat, Manchester City a primit din drepturile TV 172,4 milioane de euro. Ea este din nou urmată de către Liverpool, 174,09 milioane de euro au încasat cormoranii din drepturile TV din Premier League. În ediția 2018/19 s-au acordat sume fabuloase pentru drepturile de televizare. Huddersfield, echipa care a retrogradat terminand pe ultimul loc a luat 109 milioane de euro exclusiv pentru drepturile de televizare din campionatul intern.

România, un campionat în creștere față de anii trecuți

Deși este departe de cele mai importante cinci ligi de fotbal din Europa, Liga I ocupă un loc decent într-un clasament al celor mai valoroase campionate europene. Primul eșalon al fotbalului românesc este estimat la 211,65 milioane de euro. FCSB este echipa care conduce în clasamentul banilor, ea valorând 38,65 milioane de euro, cu aproape zece milioane mai multe decât campioana en-titre, CFR Cluj.

Cele mai valoroase echipe din Liga I

• FCSB - 38,65 milioane de euro
• CFR Cluj - 29,20 milioane de euro
• Universitatea Craiova - 28,20 milioane de euro
• FC Viitorul - 18,48 milioane de euro
• Astra Giurgiu - 16,80 milioane de euro

Liga I este în creștere față de anul trecut. În vara lui 2018, prima ligă de fotbal din România ocupa locul 17 în clasamentul celor mai valoroase ligi de fotbal din Europa, cu 159,30 milioane de euro. Ea era în spatele unor campionate precum cele din Ucraina, Cehia sau Polonia.

Începând cu anul acesta, Liga I a fost inclusă în jocul FIFA 2020, iar vizibilitatea echipelor românești ar putea crește. FIFA este cel mai cumpărat joc video al finalului de an. Într-o singură lună de la lansare, EA Sports, producătorul acestui joc a celebrat 10 milioane de jucători înregistrați oficial pe toate platformele. Se poate juca atât pe calculator, cât și pe celelalte două platforme existente, respectiv XBOX și Playstation.

Tot începând din noul sezon, Liga I are un nou sponsor. Casele de pariuri sunt implicate drept sponsor în primele trei eșaloane de fotbal din România, aducând sume considerabile de bani. Cele mai bine cotate echipe de fotbal au drept sponsor cel puțin o casă de pariuri. Nici nu este de mirare, piața de jocuri de noroc fiind bine reglementată oferă pariorilor români siguranță. Aceștia pariază online legal pe cele mai importante campionate de fotbal din întreaga lume și nu numai.b Fortuna, unul dintre cei mai populari operatori din țara noastră are atât platformă online, cât și numeroase agenții stradale.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO