Premieră: campanie electorală printre investitorii la bursă

Pentru prima dată în istoria pieţei de capital din România, un candidat la un post de administrator al unei companii listate la bursă (şi nu numai) convoacă presa pentru a-şi prezenta planurile. Candidatul este Valentin Ionescu, fostul director general al Bursei, iar compania este SIF Moldova.
Adrian N. Ionescu - mie, 21 mart. 2012, 15:34
Premieră: campanie electorală printre investitorii la bursă

Fostul director al Bursei de Valori Bucureşti (BVB) va susţine dezvoltarea departamentului de „vânzări“ (sales) la societatea de investiţii financiare SIF Mldova (simbol bursier SIF2).

„Asta înseamnă o promovare mai agresivă a SIF Moldova prin întâlniri cu investitorii, road-show-uri, teleconferinţe, sau prin prezenţa activă în diferitele evenimente publice din piaţă“, a explicat Valentin Ionescu, azi, într-o conferinţă de presă dedicată candidaturii sale la postul vacabnt de administrator al SIF2.

Valentin Ionescu va susţine şi dezvoltarea strategiei de investiţii a SIF Moldova prin achiziţii de companii mici şi mijlocii nelistate, sau chiar nou înfiinţate („start up“-uri) a căror valoare să o crească în câţiva ani şi pe care, apoi să le vândă pe bursă.

Toate celelalte planuri ale candidatului Valentin Ionescu urmăresc pe cele ale actualei echipe de conducere a SIF Moldova, prezentate în documentele propuse acţionarilor pentru adunarea generală din 5 aprilie.

De altfel, demersul lui Valentin Ionescu a părut mai curând că face parte dintr-o campanie a conducerii SIF Moldova de pregătire a AGA, căci candidatul este susţinut de principalii acţionari ai societăţii.

„Am avut întâlniri cu reprezentanţii mai multor acţionari importanţi, inclusiv fonduri de investiţii, atât locale, cât străine. Reacţiile au fost pozitive de la majoritatea. Nu au spus toţi că mă vor susţine adesori se poate înţelege lesne, din modul lor de a răspunde, dacă te-ar susţine sau nu”, a spus Valentin Ionescu.

Unul din coordonatele politicii echipei de la SIF Moldova este tocmai otransparenţă avansată, specifică guvernanţei corporatiste care place atât de mult investitorilor.

Alte obiective majore ale conducerii SIF2 sunt la rândul lor premiere pentru piaţă, care merită o campanie de presă: prima majorare de capital a unei SIF, menită să ofere noi resurse pentru investiţii, ca şi listarea pe o bursă străină aunei companii de la BVB.

Pe de altă parte, Valentin Ionescu vine după episodul controversat al demiterii lui de la conducerea BVB, de către administratorii acesteia. Odată ales adminsitrator la SIF2, Ionescu s-ar întoarce la BVB, dar ca reprezentant al unuia dintre cei mai impoetanţi acţionari ai bursei.

În noiembrie anul trecut, Valentin Ionescu, unul dintre brokerii care au participat la înfiinţarea BVB, a fost demis de administratorii bursei pe motiv că nu s-ar fi implicat suficient şi nu ar fi îndeplinit anumite criterii de performanţă. În plus, din cauza lui „riscurile operaţionale“ ar fi crescut „nejustificat”, potrivit unui comunicat de la acea dată.

Demisia survenea după ce acționari puternici ai BVB ceruseră revocarea administratorilor, Motivul invocat a fost că Ionescu nu ar fi luat măsuri pentru ca BCR să asigure lichiditatea pieţei unor produse de mare risc ale acesteia.

„Ai putea spune că a semănat cu o răzbunare“, spune acum Valentin Ionescu. „Toate acuzaţiile, nu numai cea privind produsele structurate, nu au fost fundamantate. De pildă povestea cu defecţiunea BCR a fost simplă. A fost sesizat faptul că BCR nu asigură automat, prin sistem, închiderea poziţiilor, s-a luatlegătura cu BCR, care a spus că au o defecţiune, iar eu am dispus informarea pieţei. Mai mult nic nu trebuia să facă Bursa. Investitorii în cauză puteau suna, şi nici nu ştiu dacă au făcut-o, şi cere o cotaţie de la BCR, ca să se efectueze tranzacţia. Regulamentul de tranzacţionare nu prevede altceva îân astfel de cazuri, iar investitorii respectivi trebuia să ştie“, a explicat Valentin Ionescu.

Ionescu a fost director general al BVB în perioada septembrie 2010 – noiembrie 2011 şi are experienţă atât pe piaţa de capital din România, cât şi pe bursele din Praga şi Viena, lucrând pentru firme importante de brokeraj de pe aceste pieţe.

Fostul director general al BVB şi-a depus candidatura pentru un loc vacant în consiliul de administraţie al SIF Moldova şi concurează cu directorul reprezentanţei Suceava al acesteia, Niculae Skokan.

SIF Moldova are sediul central în bacău şi îşi propune să păstreze doar reprezentanţele din Bucureşti şi Iaşi.

Postul de administrator este vacant după revocarea lui Matei Alexandru, căruia i s-a reproşat prejudicierea SIF2 prin încheierea unor contracte dezavantajoase în perioada în care a ocupat funcţia de director general. Alexandru a fost revocat la 24 septembrie de acţionari, dar în noiembrie nici unul dintre cei nouă candidaţi nu a primit voturile necesare de la acţionari.

Printre candidaţii de atunci s-au numărat preşedintele CSSPP, Mircea Oancea, fostul vicepreşedinte CNVM Paul Miclăuş, dar şi Mircea Ursache, fost preşedinte AVAS. În cursă mai era înscris Laurenţiu Hrebenciuc, fratele deputatului PSD Viorel Hrebenciuc.

SIF Moldova are aproximativ 5,8 milioane de acţionari, dintre care circa 25%-30% din titluri sunt deţinute de persoane care au devenit acţionari prin programul de privatizare în masă, majoritatea deţinând fiecare mai puţin de 100 de titluri.

Tot în AGA din 5 aprilie, acţionarii SIF Moldova vor discuta şi triplarea capitalului social, la 155,7 milioane lei, valoarea dividendelor şi bugetul de venituri şi cheltuieli. Acţiunile nesubscrise de acţionari la finalul primei etape a majorării capitalului vor putea fi vândute pe bursă, printr-o ofertă adresată celorlalţi investitori.

Conducerea societăţii a propus un dividend de 0,22 lei/acţiune, de peste două ori mai mare decât cel acordat anul trecut, de 0,09 lei/titlu. Valoarea totală a dividendelor care ar urma să fie acordate în acest an este de 114,2 milioane lei (26,1 milioane euro) şi reprezintă aproape 60% din profitul de anul trecut, de 191,5 milioane lei (45,2 milioane euro).

 

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...