Premieră în comerțul alimentar: 14 companii independente, cu capital autohton, au sărit de pragul de 100 de milioane de lei în vânzări

Cu creșteri ale cifrei de afaceri cuprinse între 4 și 29%, 14 retaileri alimentari cu capital autohton au intrat anul trecut în clubul select al afacerilor locale din domeniu care generează peste 100 de milioane de lei anual. Noii intrați sunt lanțul Magros din Ilfov, Foișor din județul Constanța și Kredianis din Vaslui.
Alina Stanciu - mie, 07 iun. 2023, 22:12
Premieră în comerțul alimentar: 14 companii independente, cu capital autohton, au sărit de pragul de 100 de milioane de lei în vânzări

Retailerii alimentari autohtoni devin tot mai puternici în țară, în regiunile în care retailerii internaționali nu au apucat să se extindă extrem de mult. Ajutați și de inflație, care a atins anul trecut rata medie de 13,8%, 13 companii din domeniu (cu CAEN comerț cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzare predominantă de produse alimentare, băuturi și tutun) au raportat cifre de afaceri mai mari de 100 de milioane de lei, față de 10 anul trecut, arată o analiză a Economica pe baza informațiilor publicate de Ministerul de Finanțe și al unui clasament Topfirme.ro.

La aceste companii, am adăugat Supermarket la Cocoș SRL, companie controlată de familia Nica din Ploiești care operează lanțul de hypermarketuri tip hard discounter La Cocoș, dar care are un CAEN diferit, respectiv comerț cu ridicata nespecializat.
Din datele MFP, retailerul a raportat anul trecut o cifră de afaceri de peste 713,5 milioane de lei, după o creștere de aproximativ 29% față de anul trecut. Societatea are, totodată, un profit de 20,4 milioane de lei și 536 de angajați.

 

În prezent, compania operează trei magazine, două în Ploiești, sub brandul Supermarket la Cocoș, de 4.700 mp și respectiv 13.000 mp și unul în București, de 9.700 mp, în Vitantis Shopping Center.

Cine sunt noii intrați

Noii intrați sunt companii care au  bătut inflația, raportând creșteri de vânzări de peste 20%.

Este cazul Kredianis din județul Vaslui, un business controlat, potrivit Termene.ro, de către antreprenoarea Adriana Sîrbu din Bârlad, care a ajuns anul trecut la afaceri nete de 112,6 milioane de lei, după o creștere cu 29% față de 2021 și un profit net de 5 milioane de lei, cu 48% peste 2021. Kredianis operează în Bârlad un magazin en-gros, un supermarket hibrid destinat atât persoanelor fizice, cât și celor juridice și un depozit central.

Grand Cotton S.R.L., compania care operează magazinul cash&carry Magros (magazin fizic, în complexul Doraly Expo Market și magazin online), a crescut anul trecut cu 21% până la un rulaj net de 115,9 milioane de lei, raportând, totodată, un profit net de 845.000 de lei, cu 183% mai mare decât în 2021.

Potrivit termene.ro, compania aparține cetățeanului român Yilmaz Yavuz.

De asemenea, în clubul retailerilor cu afaceri de peste 100 de milioane de lei a intrat anul trecut și Foișor Com S.R.L., companie cu două magazine în Medgidia și Cernavodă controlat de omul de afaceri Murat Senol. Retailerul care are și activități în zona HoReCa a raportat anul trecut o cifră de afaceri netă de 115,6 milioane de lei, cu 20% mai mare față de 2021 și un profit net de 6 milioane de lei, mai mult decât dublu față de anul trecut.

 

Cine sunt cei mai mari retaileri independenți

Raportat la cifra de afaceri, cel mai mare retailer independent este Supermarket la Cocoș S.R.L., cu afaceri de 713,5 milioane de lei.

Urmează Annabella SRL, companie controlată de familia Mutu din Vâlcea, cu afaceri de peste 480 de milioane de lei, după un salt de aproximativ 24% față de anul trecut. Annabella este și primul comerciant alimentar independent  care a atins pragul de 100 de supermarketuri, iar recent a inaugurat și propriul parc de retail. 

Poziția a treia este ocupată de Diana Com S.R.L., companie controlată de familia Crăciunescu din Vâlcea care a raportat pentru 2022 afaceri de 32,6 milioane de lei, cu 25% mai mari față de 2021.

Diana Com S.R.L. operează o reţea formată din 66 de magazine în judeţele Vâlcea, Gorj, Doj, Argeş şi Olt.


Sursa: MFP

Te-ar mai putea interesa și
Normele EURO 7 vor fi „îmblânzite”. Decizia finală, în mâinile Parlamentului European
Normele EURO 7 vor fi „îmblânzite”. Decizia finală, în mâinile Parlamentului European
După ce mai multe state europene au solicitat eliminarea sau, măcar, relaxarea normelor EURO 7, Comisia Europeană a adoptat o nouă variantă a propunerii sale....
Harta prosumatorilor din România. Unde s-au instalat cele mai multe sisteme fotovoltice și ce putere INFOGRAFICE
Harta prosumatorilor din România. Unde s-au instalat cele mai multe sisteme fotovoltice și ce putere INFOGRAFICE
Codul de bune practici pentru energia regenerabilă, ediția a doua, lansat zilele trecute, conține și o hartă a numărului ...
Revolut angajează în România! Eveniment în premieră. Când și unde trebuie să se prezinte doritorii
Revolut angajează în România! Eveniment în premieră. Când și unde trebuie să se prezinte doritorii
În premieră în România, pe 28 septembrie, Revolut va organiza la București primul eveniment RevDev, exclusiv pentru ...
Uniunea Europeană a stabilit: Minimum 80% dintre adulți, inclusiv cei din România, trebuie să știe să lucreze pe internet și cu aparatură digitală. Până când trebuie îndeplinit obiectivul de competențe digitale
Uniunea Europeană a stabilit: Minimum 80% dintre adulți, inclusiv cei din România, trebuie să știe să lucreze pe internet ...
Uniunea Europeană a stabilit obiective clare în cadrul inițiativei deceniului digital. Aacesul la internet și cunoștințele ...