Premieră în Europa: În Olanda a început construcția primei conducte de hidrogen, parte a unei viitoare rețele naționale

În apropiere de Rotterdam a început construcția primei secțiuni a unei rețele naționale de hidrogen cu o lungime de 1.200 de kilometri. Oficialii olandezi au spus că țara lor va fi prima din Europa cu o astfel de infrastructură, potrivit presei de specialitate.
Mihai Nicuţ - vin, 03 nov. 2023, 12:19
Premieră în Europa: În Olanda a început construcția primei conducte de hidrogen, parte a unei viitoare rețele naționale

Nederlandse Gasunie, operatorul olandez de infrastructură și transport al gazelor naturale, a marcat începutul instalării unei conducte de hidrogen de 30 de kilometri. Aceasta este prima parte a unei rețele naționale planificate de 1.200 de kilometri, evaluată la 1,5 miliarde de euro.

Primul tronson, în valoare de 100 de milioane de euro, va porni de la noul port și parc industrial Tweede Maasvlakte (Maasvlakte 2), în apropiere de Rotterdam, până la rafinăria Shell din Pernis.

Ideea din spatele acestui proiect este de a conecta centrele industriale din Olanda, și apoi cu Germania și Belgia. Rețeaua este prevăzută cu instalații de stocare, inclusiv o cavernă de sare în nordul țării.

Uniunea Europeană acordă subvenții importante pentru a stimula atât producția, cât și cererea de hidrogen cu emisii reduse de dioxid de carbon. Industria se află încă într-o fază incipientă, iar astfel de tehnologii au un drum lung de parcurs pentru a deveni competitive față de hidrogenul produs din gaze fosile.

Gasunie conduce proiectul prin intermediul filialei sale HyNetwork Services, care a selectat Visser en Smit Hanab ca antreprenor pentru faza actuală. Compania a declarat că rețeaua de hidrogen, care va deveni prima din Europa, va permite crearea unui important centru de energie regenerabilă în țară.

Energia electrică produsă de parcurile eoliene și de fermele solare este utilizată în electrolizoare pentru a produce hidrogen verde prin spargerea moleculelor de apă. În cazul în care instalația este alimentată cu energie nucleară, produsul se numește hidrogen roz. O versiune cu emisii reduse de dioxid de carbon – hidrogenul albastru – poate fi, de asemenea, produs direct din gaze fosile, dar numai dacă dioxidul de carbon emis în timpul procesului este captat și stocat permanent.

Primul segment al noii rețele este programat să intre în funcțiune în 2025. Gasunie a precizat că 85% din sistem va fi realizat din conducte de gaze naturale refăcute. Soluția este cu 75% mai ieftină decât realizarea de noi infrastructuri, potrivit calculelor sale.

UE dezvoltă inițiativa sa „European Hydrogen Backbone” pentru 28.000 de kilometri de conducte de hidrogen care vor fi instalate până la sfârșitul deceniului. Ambiția este de a dubla apoi rețeaua în următorii zece ani, până la 53.000 de kilometri.

În ceea ce privește alte evoluții în acest sector, operatorii germani de sisteme de transport OGE (Open Gas Europe) și Nowega au demarat în urmă cu două săptămâni lucrările de conversie a unei conducte de 46 de kilometri din Saxonia Inferioară și Renania de Nord-Westfalia de la gazele fosile la hidrogen. Se preconizează că și acest proiect va fi finalizat tot în 2025.

 

Te-ar mai putea interesa și
Cutremur cu magnitudinea 6,5 în largul Indoneziei
Cutremur cu magnitudinea 6,5 în largul Indoneziei
Un cutremur cu magnitudinea 6,5 pe scara Richter s-a produs sâmbătă în largul coastei insulei indoneziene Java, a anunţat Agenţia indoneziană pentru meteo, climă şi geofizică (BMKG),......
Ciolacu îl susține pe Mugur Isărescu pentru încă un mandat la șefia BNR
Ciolacu îl susține pe Mugur Isărescu pentru încă un mandat la șefia BNR
Premierul Marcel Ciolacu îl susţine pe Mugur Isărescu pentru un nou mandat la şefia Băncii Naţionale, din motive de ...
Ministrul german de Finanțe, Christian Lindner: Germania are nevoie de o relansare economică pentru a-şi asigura poziţia geopolitică
Ministrul german de Finanțe, Christian Lindner: Germania are nevoie de o relansare economică pentru a-şi asigura poziţia ...
Germania are nevoie de o relansare economică pentru a-şi asigura poziţia geopolitică, a declarat sâmbătă ministrul ...
Ionuț Negoiță: Este probabil să vedem o tendință de creștere a prețurilor la apartamente în următoarele luni
Ionuț Negoiță: Este probabil să vedem o tendință de creștere a prețurilor la apartamente în următoarele luni
Ionuț Negoiță, fondator și CEO Hils Development, spune că în următoarele luni, prețurile la locuințe vor crește. ...