Un grup de consumatori protestează împotriva practicilor lanţului Cora

O studentă la Finanţe Bănci va organiza, mâine, un protest împotriva practicilor comerciale din România ale lanţului de hipermarketuri Cora, parte a grupului franco-belgian Louis Delhaize. Aceasta, alături de alte aproximativ 300 de persoane, acuză compania că vinde mâncare expirată şi că nu respectă condiţiile de igienă.  
Economica.net - vin, 27 mart. 2015, 22:00
Un grup de consumatori protestează împotriva practicilor lanţului Cora

Cathrine Rădulescu, o studentă a Facultăţii Finanţe Bănci a adunat pe reţeaua de socializare Facebook un grup de aproximativ 300 de persoane care va participa mâine la un protest împotriva practicilor comerciale ale lanţului de hipermarketuri Cora. Stundenta are aprobarea Primăriei Generale pentru acest protest, care va avea loc pe Şoseaua Pantelimon, pe trotuarul lateral dreapta faţă de accesul principal în parcul Cosmos (vizavi de Cora Pantelimon), între orele 14:00-16:00. „Mâine la Cora Pantelimon, va avea loc o adunare  publică pentru a arăta că nu ar trebui să vândă produse alimentare nesigure pentru români. Merităm mai bine. Dacă nu facem nimic, atunci nimic nu se va îmbunătăți!”, a declarat studenta într-un comunicat.

Acesta este al doilea protest de acest gen organizat de tânără. Primul a avut loc în data de 14 martie, în faţa Cora Lujerului, la care au participat în jur de 70 de persoane.

Proteste pe Facebook

Rădulescu a creat în urmă cu două săptămâni o pagină de Facebook (Problemele de Siguranta Alimentara in CORA) unde aceasta postează imagini care ilustrează diverse nereguli descoperite în cadrul magazinelor Cora (mâncare expirată, stricată, etichetată greşit), dar şi informaţii despre anchetele realizate de autorităţile române în magazinele Cora. Pagina are deja peste 4.200 de aprecieri. 

De asemenea, anul trecut, studenta a chemat în judecată România Hypermarche SA, compania care operează magazinele Cora, cerând daune morale în valoare de 250.000 de euro. Instanţa  a anulat însă cererea de chemare în judecată, cu drept de reexaminare în termen de 15 zile de la comunicare.

Cora a primit în mai multe rânduri amenzi de la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului cât şi de la Autoritatea Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor. Astfel, în 2010, comisarii ANPC au aplicat Cora Hipermarket amenzi contravenţionale în valoare de 8.000 lei pentru practici comerciale înşelătoare şi încălcarea Ordonanţei 21/1992. În  2011, reprezentanţii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Cluj au dat o amendă maximă, de 30.000 de lei, pentru hipermarketul Cora din Cluj-Napoca, pentru practici comerciale incorecte, în urma derulării unei campanii publicitare care oferea „reduceri totale”. De asemenea, în ianuarie anul acesta, retailerul franco-belgian a fost amendat de către OPC Prahova din cauza preţurilor eronate afişate la raft.

„CORA România nu poate comenta un eveniment care nu a avut loc. Îi asigurăm pe toţi consumatorii că produsele şi serviciile oferite de CORA România respectă cu stricteţe cele mai înalte standarde de calitate şi siguranţă alimentară, fapt confirmat recent şi în repetate rânduri, de instituţiile competente ale statului (ANSVSA şi ANPC).”, au declarat, vineri, pentru ECONOMICA.NET oficialii companiei.

Cora  operează în momentul de faţă în România cu o reţea de 12 hipermarketuri, dintre care 3 în Bucureşti, fiind unul dintre cei mai puţin extinşi retaileri. Cora a avut în 2013 afaceri de 1,63 mld. lei (370 mil. euro), similare celor din 2008, deşi reţeaua a crescut de la trei la 12 magazine. Este singurul retailer din România care a dezvoltat serviciul drive.

 

Te-ar mai putea interesa și
Compania aeriană a insulelor malteze își încetează operațiunile pe 30 martie. Locul ei e luat de KM Malta
Compania aeriană a insulelor malteze își încetează operațiunile pe 30 martie. Locul ei e luat de KM Malta
Air Malta, compania națională a insulelor malteze, va efectua ultimul zbor pe 30 martie. Guvernul maltez a decis în toamna anului trecut închiderea companiei după ce Uniunea Europeană a refuzat......
Alegeri Republica Moldova: Maia Sandu, favorită în cursa pentru un nou mandat prezidenţial – sondaj
Alegeri Republica Moldova: Maia Sandu, favorită în cursa pentru un nou mandat prezidenţial – sondaj
Preşedinta în exerciţiu a Republicii Moldova, Maia Sandu, este favorită în perspectiva viitoarelor alegeri prezidenţiale ...
Comandantul armatei estone cere dublarea bugetului apărării pentru ca ţara sa să poată respinge un atac rusesc
Comandantul armatei estone cere dublarea bugetului apărării pentru ca ţara sa să poată respinge un atac rusesc
Comandantul armatei estone, generalul Martin Herem, a susţinut joi că ţara sa, ce deja are un buget al apărării de circa ...
Burduja: Plafoanele preţurilor la energie şi gaze la clienţii finali rămân până la 31 martie 2025
Burduja: Plafoanele preţurilor la energie şi gaze la clienţii finali rămân până la 31 martie 2025
Plafoanele preţurilor la energie electrică şi gaze naturale la clienţii finali vor rămâne până la 31 martie 2025, ...