Premieră în România: Transelectrica anunță prima baterie cu care se face reglajul Sistemului Energetic Național

Operatorul rețelei naționale și a sistemului energetic anunță că, după finalizatea testelor, în premieră în România, o instalație de stocare s-a calificat să asigure reglajul secundar al SEN
Mihai Nicuţ - lun, 12 iun. 2023, 09:25
Premieră în România: Transelectrica anunță prima baterie cu care se face reglajul Sistemului Energetic Național

Iată anunțul Transelectrica, făcut pe pagina de facebook a companiei:

“Vă anunțăm că am finalizat testele de integrare a instalației de stocare cu baterii de acumulatoare în platforma Pieței de Echilibrare și în sistemul de conducere operativă a Sistemului Electroenergetic Național (EMS – SCADA).

Instalația de stocare a fost calificată pentru furnizarea de servicii de echilibrare și poate funcționa în reglaj secundar frecvență – putere, cu comandă automată de la Dispecerul Energetic Național. Datele sunt disponibile pe website-ul Transelectrica, fiind în proces de îmbunătățire. Conceptul a fost dezvoltat de către Transelectrica, cu sprijinul Teletrans, filiala a Companiei.

Acest demers realizat în premieră este fundamental pentru sectorul energetic național, cu un rol esențial în susținerea eforturilor de integrare a centralelor electrice din surse regenerabile.

Mulțumim pentru suportul și profesionalismul demonstrate de experții Teletrans în procesul de integrare și, în egală măsură, mulțumim investitorului în instalația de stocare!

Această premieră reprezintă un pas important în abordarea sustenabilă a noilor provocări ale sistemului electroenergetic național, în contextul evoluțiilor actuale ale sectorului, pentru asigurarea siguranței sistemului. Totodată, creează premisele necesare accesului investitorilor în unități de stocare a energiei electrice”

După cum am relatat încă de luna trecută, instalația de stocare este construită și operată de o companie cu capital austriac lângă București, și este deja în operare comercială, fiind atunci în teste cu Transelectrica pentru a asigura atunci servicii de reglaj.

Gerhard Lipkovich, director pe România al LSG Group, compania care, prin firma locală Megalodon Storage SRL a dezvoltat, împreună cu o altă companie austriacă, unitatea de stocare în nordul Bucureștiului, ne-a declarant atunci  că bateria va funcționa pentru reglajul secundar al sistemului energetic, cel mai probabil începând cu luna iunie. Iată că termenul a fost respectat.

Instalația de stocare are o putere maximă de 7MW și o capacitate de încărcare/descărcare de 6 MWh, este deja amplasată în localitatea Căciulați din județul Ilfov, la nord de București, și este operațională.

“Instalația a fost racordată anul trecut în octombrie la rețeaua de distribuție a Enel. Investiția a început acum un an și a intrat în operare comercială de la 1 ianuarie 2023 – funcționăm pe piața intraday, încărcăm noaptea bateria și o descărcăm ziua. Am dorit să intrăm în piața serviciilor de sistem la Transelectrica, și ne-am calificat la reglajul secundar și terțiar”, ne-a spus Lipkovich, prezent la evenimentul  “2023 Romanian Solar Summit”.

El a mai spus că bateria Litiu-Ion este românească, produsă de Prime Techologies, în fabrica de la Cernica, de lângă București.

Reglajul secundar al SEN presupune un reglaj automat centralizat al frecvenţei (puterii de schimb cu corecţia de frecvenţă) pentru aducerea frecvenţei/puterii de schimb la valorile de consemn în cel mult 15 minute.

 

Te-ar mai putea interesa și
Loteria Română: Report de peste 1,85 milioane de euro la Noroc
Loteria Română: Report de peste 1,85 milioane de euro la Noroc
Un report cumulat care depăşeşte 9,25 milioane de lei (peste 1,85 milioane de euro) este în joc la tragerea Noroc de duminică, în timp ce la Loto 6/49 se înregistrează la categoria I un......
MAI: Între 1 şi 6 mai nu se vor desfăşura activităţi de lucru cu publicul la ghişeu pentru eliberarea de documente
MAI: Între 1 şi 6 mai nu se vor desfăşura activităţi de lucru cu publicul la ghişeu pentru eliberarea de documente
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) reaminteşte că, luni şi marţi, serviciile publice comunitare care eliberează permise ...
Engie se va concentra pe regenerabile şi infrastructura energetică din Maroc
Engie se va concentra pe regenerabile şi infrastructura energetică din Maroc
Engie intenţionează să-şi vândă participaţia în cea mai mare centrală pe bază de cărbune din Maroc (SAFIEC), pentru ...
Autonomie extinsă pentru autoutilitara electrică Ford E-Transit
Autonomie extinsă pentru autoutilitara electrică Ford E-Transit
Ford Pro, divizia de vehicule comerciale a companiei americane, a anunțat introducea opțiunii de autonomie extinsă pentru ...