Premieră în telefonia mobilă: abonamentul a bătut pentru prima oară cartela, în 2016

Numărul de abonaţi la servicii de telefonie mobilă a depăşit pentru prima dată numărul utilizatorilor activi pe bază de cartelă preplătită, potrivit datelor ANCOM pentru anul 2016.
Economica.net - mie, 17 mai 2017, 08:30
Premieră în telefonia mobilă: abonamentul a bătut pentru prima oară cartela, în 2016

Evoluţia se datorează numărului mare de români care au decis să treacă de pe abonament pe cartelă. Astfel, numărul total de utilizatori activi ai serviciilor de telefonie mobilă a scăzut cu 1% în 2016, la 22,9 milioane, din care 11,5 milioane pe bază de abonament, în creştere cu 8%, respectiv 11,4 milioane pe bază de cartelă preplătită, în scădere cu 9% faţă de 2015, se arată într-un comunicat transmis, miercuri, de Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).

De remarcat evoluţia în rândul utilizatorilor persoane fizice, unde numărul de abonamente la telefonia mobilă a crescut anul trecut cu 11%, la 8,6 milioane.

Rata de penetrare la nivelul populaţiei a cartelelor SIM active pentru serviciile de telefonie mobilă a ajuns în 2016 la 116%, faţă de 116,4% la finele anului 2015.

Românii au vorbit în medie de patru ori mai mult prin intermediul reţelelor mobile faţă de durata convorbirilor prin telefonia fixă: patru ore şi 17 minute pe lună, faţă de o oră şi patru minute lunar. Pe de altă parte, un apel efectuat de pe telefonul fix durează, în medie, mai mult decăt unul de pe mobil.

Traficul total de voce (exclusiv roamingul internaţional) a crescut cu 2% în 2016, la 70,6 miliarde de minute.
Ofertele cu minute naţionale incluse sau nelimitate au devenit standard în portofoliile operatorilor de telefonie mobilă, astfel că traficul de voce efectuat de utilizatori în aceeaşi reţea a scăzut cu 10%, la 44 de miliarde de minute, în timp ce traficul către alte reţele mobile a urcat cu 36%, la 20,3 miliarde de minute. Traficul de voce către reţele din afara României a urcat cu 10%, la 4,1 miliarde de minute, iar traficul către reţele fixe a crescut cu 4%, la 2,3 miliarde de minute.

Comunicarea online continuă să erodeze mesajele SMS: numărul SMS-urilor trimise de români a scăzut anul trecut cu 10%, la 18 miliarde de mesaje. Utilizatorii pe bază de abonament vorbesc mai mult la telefon, generând 60% din traficul de voce, în timp ce clienţii care preferă cartele preplătite au trimis majoritatea SMS-urilor – 52%.

În ceea ce privește serviciile de roaming internaţional, traficul de voce a crescut puternic în 2016, cu 56%, la 1,6 miliarde de minute (din care 0,5 miliarde reprezintă apelurile efectuate și 1,1 miliarde apelurile primite), în timp ce traficul de mesaje SMS trimise în roaming a înregistrat o creștere anuală de +16%, până la 151 milioane de mesaje. Cea mai mare creştere a fost înregistrată de serviciile de date utilizate în roaming, de 59%, până la 967 TB în 2016, de la 607 TB în 2015.

Numărul liniilor de acces la telefonia fixă a scăzut anul trecut cu 4%, la 4,1 milioane, în timp ce traficul de voce prin reţelele fixe a coborât cu 15%, la 3,2 miliarde de minute.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...