Premieră: Tesla a depăşit Ford după capitalizarea de piaţă

Producătorul de automobile electrice Tesla a depăşit Ford, unul dintre giganţii din Detroit, după capitalizarea de piaţă. O companie de tehnologie fondată în urmă cu puţin peste 10 ani de antreprenorul Elon Musk, care încă nu a trecut pe profit, a ajuns să valoreze mai mult decât un concern auto cu o tradiţie de peste 100 de ani, care a "democratizat" automobilul prin inventarea primei linii de producţie.
Economica.net - mar, 04 apr. 2017, 08:10
Premieră: Tesla a depăşit Ford după capitalizarea de piaţă

La sfârşitul şedinţei de luni pe bursa de la New York, capitalizarea de piaţă a Tesla a ajuns la 48,69 miliarde de dolari. Acţiunile companiei au închis, ieri, în urcare cu 7,27%, la 298,52 dolari, un nou record. Compania a anunţat că a livrat 25.000 de automobile şi SUV-uri la nivel mondial în primul trimestru, depăşind estimările analiştilor de pe Wall Street.

Deşi Ford a vândut de peste nouă ori mai multe maşini doar pe piaţa din SUA în luna martie, rezultatele comerciale ale companiei au fost sub estimările analiştilor, provocând scăderea acţiunilor pe bursă. Cotaţia Ford a coborât luni cu 1,72%, la 11,44 dolari, iar capitalizarea de piaţă a companiei a ajuns la 45,31 miliarte de dolari, cu peste 3 miliarde de dolari mai mică faţă de cea a Tesla.

Ford a avut în 2016 venituri de 151,8 miliarde de dolari şi un profit net de 4,6 miliarde de dolari. Tesla a încheiat anul trecut cu venituri de 7 miliarde de dolari şi o pierdere de 675 milioane de dolari. În ultimii cinci ani, profitul net al Ford a totalizat 26 de miliarde de dolari, în timp ce Tesla a acumulat pierderi de 2,3 miliarde de dolari.

Tesla, care produce maşini electrice şi baterii de mare capacitate destinate locuinţelor, este evaluată de investitori ca o companie de tehnologie. Unii analişti consideră că piaţa americană se află în mijlocul unei noi bule speculative în sectorul companiilor de înaltă tehnologie, cu capitalizări de piaţă generoase pentru companii care nu au demonstrat, până acum, că pot face profit.

Tesla a fost fondată în 2003 de antreprenorul american Elon Musk, care mai deţine producătorul de panouri solare SolarCity şi compania de transport spaţial SpaceX. Unii analişti cred că personalitatea lui Musk, un „superstar” pe Wall Street care vrea să colonizeze planeta Marte, influenţează semnificativ felul în care sunt evaluate afacerile lui de către investitori.

Ascensiunea Tesla are legătură însă şi cu planuri comerciale concrete. Compania se pregăteşte intens pentru lansarea sedanului Model 3, o maşină mult mai ieftină decât automobilele de lux oferite în prezent, care ar trebui să lărgească semnificativ baza de clienţi a companiei. Model 3 ar urma să aibă un preţ de aproximativ 35.000 de dolari, faţă de 68.000 de dolari pentru cel mai ieftin automobil din oferta actuală. Musk estimează că Model 3 va ajuta compania să scoată de pe linia de producţie 500.000 de maşini pe an până în 2018.

Printre principalii investitori ai Tesla se numără gigantul chinez Tencent Holdings, care a cumpărat în luna martie un pachet de 5% din acţiunile companiei. Prin atragerea Tencent în acţionariat, Musk câştigă un partener cheie pe cea mai mare piaţă auto din lume după numărul de maşini vândute anual.

Industria auto nu stă însă pe loc. În următorii ani, toţi marii producători auto vor avea în ofertă maşini electrice care se vor adresa tuturor segmentelor pieţei. Spre exemplu, Ford a alocat un buget de 4,5 miliarde de dolari pentru extinderea ofertei de maşini electrice până în 2020.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Optimism în industria de beauty. Peste 80% dintre saloane estimează o creștere a veniturilor în 2022 după revenirea de anul trecut – studiu
Optimism în industria de beauty. Peste 80% dintre saloane estimează o creștere a veniturilor în 2022 după revenirea ...
Peste 80% dintre saloanele de înfrumusețare și stiliștii autorizați estimează că veniturile vor crește în primul ...
Cristian Prichea se retrage temporar din funcția de director general al CNV Ford România
Cristian Prichea se retrage temporar din funcția de director general al CNV Ford România
Cristian Prichea, directorul general al Companiei Naționale de Vânzări Ford România, a decis să se retragă din funcție ...
Bitdefender: Val de peste 100.000 de SMS-uri cu linkuri infectate
Bitdefender: Val de peste 100.000 de SMS-uri cu linkuri infectate
Cercetătorii în securitate informatică de la Bitdefender au interceptat un val de cel puţin 100.000 de mesaje SMS, parte ...