Premieră: Un trader privat român de energie a fost obligat să renunţe la clienţi, din cauza datoriilor

ANRE a anunţat că unii dintre clienţii Romenergy Industry vor fi trecuţi obligatoriu către Electrica Furnizare. Motivul: distribuitorul Electrica a reziliat unilateral contractul de distribuţie, pentru că Romenergy are datorii către el. Patronul Romenergy Industry recunoaşte situaţia şi a declarat că fima va renunţa cu totul să mai furnizeze energie electrică, dar precizează că actualii clienţi nu sunt afectaţi în niciun fel.
Mihai Nicuţ - lun, 04 apr. 2016, 21:01
Premieră: Un trader privat român de energie a fost obligat să renunţe la clienţi, din cauza datoriilor

Romenergy Industry, unul dintre furnizorii privaţi semnificativi de energie electrică, a pierdut o parte din clienţii pe care îi avea în zona de nord-vest a ţării, după ce Electrica Transilvania Nord a denunţat unilateral contractul de distribuţie. Informaţia apare într-un comunicat de presă publicat de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniului Energiei, iar anunţul este o premieră pentru piaţă.

ANRE a vorbit în comunicat despre „preluarea de către furnizorul de ultimă instanță Electrica Furnizare SA, începând cu data de 2.03.2016, a locurilor de consum din zona de activitate a operatorului de distribuție concesionar FDEE Electrica Distribuție Transilvania Nord SA – Sucursala Oradea, aflate la data de 1.03.2016 în portofoliul SC Romenergy Industry SRL”.

Motivul, aşa cum apare în comunicatul ANRE: „Operatorul de distribuție FDEE Electrica Distribuție Transilvania Nord – Sucursala Oradea a informat cu privire la încetarea, începând cu data de 2.03.2016, a contractului pentru prestarea serviciului de distribuție a energiei electrice, încheiat cu furnizorul SC Romenergy Industry SRL, ca urmare a denunțării unilaterale de către operatorul de distribuție, în baza art. 25 alin. (2) din contractul de distribuție”.

Denunţarea unilaterală se face atunci când furnizorul privat nu mai plăteşte tariful de distribuţie către distribuitor, acesta notifică ANRE, iar dacă Autoritatea decide că denunţarea contractului a fost legală, decide ca toţi consumatorii aflaţi în această situaţie trec automat la furnizorul de ultimă instanţă (FUI), în speţă Electrica Furnizare, în acest caz.

Daniel Oros, patronul Romenergy Industry, a confirmat pentru ECONOMICA.NET, că clienţii săi au fost trecuţi la FUI din cauza datoriilor neplătite către distribuitor, dar nu a dat prea multe detalii despre această speţă. „Lucrurile au fost făcute conform procedurilor. Ce pot să vă spun este că, în momentul în care clienţii au fost trecuţi la FUI, datoria noastră către distribuitor a fost diminuată cu 50% faţă de nivelul din august. Dar este o procedură care se aplică şi, dacă distribuitorul a ales acest lucru (să rezilieze contractul n.red.), nu avem ce să comentăm. Consumatorii nu sunt afectaţi, şi vom plăti celor care nu au trecut la alt furnizor diferenţa de tarif dintre tariful Romenergy Industry şi cel pe care îl plătesc acum la FUI”, ne-a declarat Oros.

Patronul Romenergy Industry a mai spus că firma sa va renunţa furnizarea de energie. „Romenergy nu o să-şi mai prelungească licenţa de furnizare de energie electrică, care expiră în mai. Nu mai vreau să o prelungesc”, a spus omul de afaceri. El mai controlează o altă firmă, denumită Energo Trans.

Surse din piaţă spun că este posibil ca şi alţi clienţi ai firmei ar putea fi trecuţi de ANRE la Electrica, în sistem de furnizor de ultimă instanţă. „Nu şi-a achitat contravaloarea distribuţiei. A fost notificată ANRE pentru clienţii din Bihor, Satu Mare, Cluj şi Sălaj. Ar putea să urmeze clienţi din Baia Mare şi Bistriţia Năsăud”, au spus sursele noastre.

Conform ultimelor date ANRE, Romenergy Industry avea o cotă de 1,25% din piaţa de energie electrică a consumatorilor alimentaţi în regim concurenţial. Potrivit bilanţului pe anul 2014, firma a avut o cifră de afaceri de 251 de milioane de lei şi un profit de trei milioane de lei, cifre obţinute cu nouă angajaţi.

Te-ar mai putea interesa și
SoftServe din Ucraina se extinde puternic în România. Compania caută 750 de specialiști IT până în 2025
SoftServe din Ucraina se extinde puternic în România. Compania caută 750 de specialiști IT până în 2025
SoftServe, una dintre marile companii IT din Europa, cu origini în Ucraina, care a deschis centrul din România în mai 2022, ca parte a strategiei de extindere globale, are în prezent o echipă de......
MAE: Încă 13 cetățeni români vor fi aduși în țară din Turcia cu o aeronavă militară
MAE: Încă 13 cetățeni români vor fi aduși în țară din Turcia cu o aeronavă militară
Alţi 13 cetăţeni români vor fi aduşi în ţară din Turcia cu o aeronavă militară, în seara de marţi, informează ...
Ministrul german al Apărării, aflat în vizită la Kiev, anunță că Ucraina va primi peste 100 de tancuri Leopard
Ministrul german al Apărării, aflat în vizită la Kiev, anunță că Ucraina va primi peste 100 de tancuri Leopard
Noul ministru german al Apărării, Boris Pistorius, aflat marţi la Kiev într-o vizită surpriză, a declarat că Ucraina ...
Boloș: Cadrul Financiar Multianual 2014-2020 ne-a adus deja peste 26 de miliarde de euro
Boloș: Cadrul Financiar Multianual 2014-2020 ne-a adus deja peste 26 de miliarde de euro
Cadrul Financiar Multianual 2014-2020 ne-a adus deja peste 26 de miliarde de euro şi tragem să salvăm până la ultimul ...