Premierul a cerut constituirea rapidă a unui grup operativ pentru criza vaccinurilor

Premierul Sorin Grindeanu a cerut, vineri, constituirea rapidă a unui grup operativ, format din reprezentanţi ai Guvernului, ai societăţilor profesionale, ai asociaţiilor şi societăţii civile, care să găsească soluţii imediate pentru criza vaccinurilor, precum şi pentru preîntâmpinarea unor situaţii similare în viitor, afirmând că este responsabilitatea Guvernului să găsească soluţii pentru asigurarea stocului necesar de vaccinuri şi că ”nu este admisibil să moară copii din cauza unor boli care pot fi prevenite”.
Economica.net - vin, 12 mai 2017, 11:55
Premierul a cerut constituirea rapidă a unui grup operativ pentru criza vaccinurilor

„Este responsabilitatea noastră, a Guvernului şi a Ministerului Sănătăţii, să găsim soluţii pentru asigurarea stocului necesar de vaccinuri. Nu putemimpune prin lege obligativitatea vaccinării, atâta vreme cât nu sunt asigurate dozele necesare de vaccin”, a afirmat prim-ministrul, potrivit unui comunicat de presă.

Conform sursei citate, acest grup operativ va avea un mandat clar, inclusiv de a veni cu propuneri de modificare a cadrului legal, astfel încât, pe termen scurt, să permită achiziţionarea dozelor de vaccin necesare, iar pe termen mediu, asigurarea stocurilor de vaccinuri în mod predictibil şi continuu.

Grindeanu şi-a exprimat „toată deschiderea” să modifice legislaţia în regim de urgenţă şi a cerut Ministerului Sănătăţii şi reprezentanţilor societăţilor profesionale, asociaţiilor şi societăţii civile să vină, într-un timp cât mai scurt, cu propuneri de amendare a cadrului legal.

De asemenea, ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a arătat că va propune constituirea Unităţii de management a Programului de vaccinare, în cadrul Ministerului Sănătăţii, structură care va avea mandatul să asigure achiziţionarea continuă şi la timp a vaccinurilor, pentru a evita sincopele de aprovizionare. Măsura va fi promovată înainte de adoptarea proiectului Legii vaccinării, printr-o Hotărâre de Guvern.

„Este momentul să acţionăm repede, ţintit. Nu este admisibil să moară copii din cauza unor boli care pot fi prevenite. Cred că se impune să vorbim şi despre prevenţie şi despre educaţie pentru sănătate, iar aici medicii de familie au un cuvânt important de spus”, a subliniat premierul.

La întâlnirea de lucru de la Palatul Victoria au mai participat: prof. dr. Alexandru Rafila, preşedinte, Societatea Română de Microbiologie (SRM); dr. Sandra Alexiu, vicepreşedinte al Societăţii Naţionale de Medicină de Familie; dr. Gindrovel Dumitra, şeful grupului de vaccinologie din cadrul Societăţii Naţionale a Medicilor de Familie (SNMF); prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul instituţiei, Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş”; dr. Valeria Herdea, preşedinte, Asociaţia Română Pentru Educaţie Pediatrică în Medicina de Familie (AREMPF); dr. Oana Falup-Pecurariu, ESPID Board Member, Spitalul Clinic de Copii Braşov; dr. Miljana Grbic, şef Birou local, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS); dr. Anca Draganescu, preşedinte, Asociaţia Pro Imunizare; Ana Măiţa, Asociaţia Mame pentru Mame, dr. Adriana Pistol, vicepreşedinte al Societăţii Române de Epidemiologie şi director al Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP), Borbora Koo, specialistul UNICEF pe zona de sănătate.

Te-ar mai putea interesa și
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste două miliarde de lei din capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste două miliarde de lei din capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat 2,14 miliarde de lei din capitalizare, respectiv 1,1%, în această săptămâna, însă valoarea tranzacţiilor cu acţiuni a înregistrat o scădere cu......
Cod portocaliu de caniculă pentru București. Temperaturile maxime ajung la 40 de grade
Cod portocaliu de caniculă pentru București. Temperaturile maxime ajung la 40 de grade
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o avertizare Cod portocaliu de caniculă şi disconfort termic ridicat ...
De astăzi, o călătorie STB costă 3 lei, iar un bilet valabil 120 de minute inclusiv cu metroul costă 5 lei
De astăzi, o călătorie STB costă 3 lei, iar un bilet valabil 120 de minute inclusiv cu metroul costă 5 lei
Societatea de Transport Bucureşti și Metrorex și-a schimbat începând cu astăzi, 1 august, oferta comercială. O călătorie ...
De mâine, 2 august, tinerii între 12 și 17 ani se pot înscrie pentru vaccinare cu Moderna
De mâine, 2 august, tinerii între 12 și 17 ani se pot înscrie pentru vaccinare cu Moderna
Platforma de programare pentru imunizarea împotriva COVID-19 va permite înscrierea la vaccinare a tinerilor cu vârste ...