Premierul bulgar se plânge că ţara sa suferă de pe urma sancţiunilor impuse Rusiei şi cere ajutorul UE

Economia Bulgariei este sever afectată de sancţiunile europene împotriva Rusiei şi, în consecinţă, are nevoie de ajutor din partea UE, a declarat joi premierul Boiko Borisov, citat de de agenţia Reuters.
Economica.net - joi, 04 dec. 2014, 19:01
Premierul bulgar se plânge că ţara sa suferă de pe urma sancţiunilor impuse Rusiei şi cere ajutorul UE

Unele state membre ale UE puternic dependente de gazele ruseşti, precum Bulgaria, Ungaria şi Slovacia, au acceptat cu rezerve să se alăture sancţiunilor impuse Moscovei ca urmare a acţiunilor acesteia împotriva Ucrainei.

„Nu ştiu cât de mult este Rusia afectată de sancţiuni, dar Bulgaria este sever afectată”, a spus Borisov în cadrul unei conferinţe de presă la Bruxelles. El şi-a exprimat totodată speranţa că sancţiunile „şi-au jucat rolul şi relaţiile vor fi în curând normalizate”.

Un procent de 2,7% din totalul exporturilor Bulgariei se îndreaptă către piaţa rusă. Potrivit datelor Eurostat, după ce Moscova a răspuns sancţiunilor cu un embargou asupra majorităţii produselor agricole şi agroalimentare importante din ţările ce aplică aceste sancţiuni, exporturile Bulgariei către Rusia au scăzut cu 22% în luna august a acestui an faţă de aceeaşi lună a anului trecut, în timp ce pe ansamblul UE scăderea este de 18%.

„Din cauza embargoului, nu putem exporta carne. Bulgaria se confruntă nu doar cu probleme politice, economice şi financiare, dar şi cu probleme globale, iar din acest motiv avem nevoie de un sprijin serios”, a explicat Borisov, declaraţia sa amintind de criza bancară prin care trece Bulgaria din luna iunie, când una dintre cele mai mari bănci bulgare a intrat în încetare de plăţi, criză ce i-a agravat dificultăţile economice deja existente.

Anul trecut, peste un sfert dintre cei 2,6 milioane de turişti care au vizitat Bulgaria au fost ruşi, număr ce ar putea să scadă de acum înainte din cauza devalorizării rublei, provocată nu doar de sancţiuni, ci mai ales de prăbuşirea preţului petrolului.

Bulgaria a mai primit săptămâna aceasta o lovitură după ce preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat abandonarea proiectului gazoductului South Stream, ce urma să treacă şi prin Bulgaria, liderul de la Kremlin punând această decizie pe seama deciziei guvernului de la Sofia de a se conforma solicitării UE de a suspenda lucrările la conductă. Bulgaria spera că acest gazoduct îi va garanta aprovizionarea cu gaze, pentru că ar fi ocolit teritoriul nesigur al Ucrainei, şi în plus realizarea proiectului ar fi antrenat crearea de locuri de muncă.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Cazuri suspecte de infectarea cu noua tulpină Omicron sunt investigate în Germania și Cehia
Cazuri suspecte de infectarea cu noua tulpină Omicron sunt investigate în Germania și Cehia
Un prim caz suspect de infectare cu noua variantă de coronavirus, Omicron, a fost detectat în Germania la o persoană întoarsă ...
Românii care vin din sudul Africii intră în carantină pentru 14 zile. Șapte state din regiune au fost introduse în zona roșie
Românii care vin din sudul Africii intră în carantină pentru 14 zile. Șapte state din regiune au fost introduse în ...
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că sâmbătă a fost adoptată o Hotărâre a CNSU în baza căreia ...
Sediul clubului de fotbal Juventus Torino, percheziționat de polițiști. Zeci de transferuri sunt suspecte
Sediul clubului de fotbal Juventus Torino, percheziționat de polițiști. Zeci de transferuri sunt suspecte
Sediul clubului de fotbal Juventus Torino a fost percheziţionat vineri de poliţia financiară, în legătură cu zeci de ...