1EUR = 4.8582 RON | Bucureşti 26 º

Extern

Premierul canadian Justin Trudeau se va deplasa la Bruxelles pentru Summitul UE-Canada

Premierul canadian Justin Trudeau se va deplasa la Bruxelles pentru Summitul UE-Canada, care este de aşteptat să se desfăşoare joi, a anunţat luni seară ministrul canadian al comerţului, Chrystia Freeland, transmite DPA.

24 oct, 2016 | Agerpres

''Canada este gata să semneze acum (acordul de liber-schimb cu Uniunea Europeană - CETA). Mingea este acum în terenul Europei'', a spus Freeland într-o conferinţă de presă la Ottawa.

Anterior, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a afirmat că summitul prevăzut pentru joi şi consacrat semnării acordului de liber-schimb între Uniunea Europeană şi Canada (CETA) 'încă este posibil', chiar dacă Belgia s-a declarat pentru moment în imposibilitatea de a aproba documentul.

''Împreună cu premierul Justin Trudeau, credem că summitul de joi încă este posibil. Noi încurajăm toate părţile să găsească o soluţie. Încă mai este timp'', a dat asigurări Tusk într-un mesaj pe Twitter, după o convorbire telefonică cu şeful executivului canadian.

Premierul belgian, Charles Michel, anunţase că i-a transmis preşedintelui Consiliului European că Belgia nu poate semna CETA întrucât regiunea belgiană Valonia îşi menţine obiecţiile cu privire la acest tratat. 'I-am spus oficial lui Tusk că nu am ajuns la o înţelegere (...) Ni s-a cerut să dăm un răspuns clar astăzi. Răspunsul clar în acest stadiu este 'nu' '', a declarat Charles Michel în faţa presei după o întâlnire cu liderii regiunilor care com'pun Belgia.

Uniunea Europeană a dat Belgiei un ultimatum să ia până luni seară o decizie privind semnarea acestui acord, ultimatum despre care şeful guvernului valon, Paul Magnette, a apreciat că ''nu este compatibil cu procesul democratic''.

După ce România şi Bulgaria şi-au ridicat obiecţiile cu privire la tratatul CETA, în urma acordului la care au ajuns cu Canada în chestiunea liberalizării regimului de vize, toate statele din UE şi-au dat consimţământul pentru încheierea acestui tratat, cu excepţia Belgiei, ce are nevoie de acordul tuturor celor cinci entităţi federale componente. Nemulţumită de mai multe prevederi ale tratatului, în special de cele referitoare la arbitrajul disputelor comerciale între companii şi guverne, regiunea Valonia a respins acest acord.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO