Premierul Cioloş: Sper ca strategia energetică naţională să fie finalizată în acest an

Premierul Dacian Cioloş a declarat, joi, că speră că strategia energetică naţională va fi finalizată în acest an, în perspectiva discuţiilor la care România trebuie să participe în plan european, potrivit Agerpres.
Economica.net - joi, 14 ian. 2016, 19:33
Premierul Cioloş: Sper ca strategia energetică naţională să fie finalizată în acest an

Şeful executivului s-a întâlnit, la sediul Ministerului Energiei, cu ministrul Victor Grigorescu pentru a discuta aplicarea planurilor de măsuri sectoriale.

‘Am trecut în revistă principalele teme. Am discutat în primul rând despre pregătirea şi, sper eu, finalizarea în cursul acestui an a strategiei energetice a României, o strategie la care a început deja să lucreze guvernul precedent. S-a ajuns la un anumit stadiu şi obiectivul ar fi să finalizăm această strategie, pentru ca România să poată să ştie cum stă, care sunt perspectivele care şi le pregăteşte şi să poată să participe activ la discuţiile pe care şi le pregăteşte, inclusiv la constituirea uniunii energetice la nivel european’, a afirmat Cioloş la finalul întâlnirii.

Potrivit premierului, discuţiile s-au referit şi la securitatea de aprovizionare energetică a României, la piaţa energetică naţională, precum şi la aplicarea Ordonanţei 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, respectiv aplicarea criteriilor de integritate în companiile energetice cu capital de stat sau majoritar de stat.

‘Trebuie să lucrăm în cursul acestui an pentru a asigura securitatea de aprovizionare pentru acest an şi pentru anul viitor şi pentru ca să intrăm în iarna acestui an, la sfârşitul acestui an cu câteva chestiuni clarificate, să vedem cum putem avansa pe partea de interconectări. Apoi, am discutat despre piaţa energetică naţionale, despre constituirea acestei pieţe, despre energie şi mediu, despre energie regenerabilă, dar şi despre ce mai putem face pe acest domeniu, reducerea emisiilor etc. şi bună guvernare, aplicare Ordonanţei 109, chestiunile de integritate în companiile energetice cu capital de stat. Aici vrem mai multă transparenţă, mai multă integritate, un mandat clar pentru cei care reprezintă statul acolo’, a explicat premierul Cioloş.

Ministrul Energiei Victor Grigorescu, a declarat, că există dorinţa de a finaliza strategia energetică la sfârşitul lunii septembrie.

‘Am discutat despre strategia energetică şi despre calendarul de lucru, despre dorinţa de a finaliza acest exerciţiu până la finele lunii septembrie, despre consultările publice care vor avea loc în perioada următoare. Am discutat despre siguranţa în aprovizionare, despre dorinţa şi eforturile pe care le depunem pentru a asigura energie, gaz natural şi agent termic în perioada acestei ierni, despre dorinţa de a nu mai ajunge iarna următoare în această situaţie, adică să finalizăm din timp toate pregătirile – stocuri de siguranţă şi alte elemente tehnice’ a precizat Grigorescu.

El a adăugat că Ordonanţa 109 va fi implementată la un număr de societăţi în acest an.

‘Am vorbit despre guvernanţă corporativă, despre faptul că vom implementa la un număr de societăţi în acest an Ordonanţa 109, vom face publice aceste măsuri, despre măsurile pe care le luăm pentru a creşte şi implementa pe de-a întregul principiile de integritate în ceea ce priveşte managementul companiilor de stat, o parte dintre aceste măsuri au fost luate’, a mai spus Grigorescu.

Te-ar mai putea interesa și
3.883 cazuri noi, 832 în Bucureşti, unde rata de infectare scade din nou. 193 de morţi şi 1.530 pacienţi la ATI – Criza Coronavirus – marţi, 13.04.2021, ora 13
3.883 cazuri noi, 832 în Bucureşti, unde rata de infectare scade din nou. 193 de morţi şi 1.530 pacienţi la ATI – ...
Criza Coronavirus - 13 aprilie 2021, ora 13 - Rata de infectare a scăzut în Bucureşti şi Ilfov. Numărul deceselor înregistrate în ultimele 24 de ore este unul apropiat de maximul istoric din......
Băncile au primit 21.825 de solicitări  de la clienți pentru suspendarea obligațiilor de plată în 2021
Băncile au primit 21.825 de solicitări de la clienți pentru suspendarea obligațiilor de plată în 2021
Băncile din România au primit 21.825 de solicitări pentru suspendarea obligațiilor de plată a ratelor, dobânzilor şi ...
Dacia Sandero și Logan au obținut doar două stele la testele Euro NCAP
Dacia Sandero și Logan au obținut doar două stele la testele Euro NCAP
Euro NCAP a dat astăzi publicității detalii despre siguranța unor vehicule apărute recent pe piață. Printre acestea ...
Patroni din HoReCa cer Guvernului deconectarea sectorului de la rata incidenţei de orice fel de la 1 iunie 2021
Patroni din HoReCa cer Guvernului deconectarea sectorului de la rata incidenţei de orice fel de la 1 iunie 2021
Federaţia Patronatelor din Industria Ospitalităţii (FIO) solicită Guvernului României deconectarea domeniului HoReCa ...