Premierul demis Dăncilă spune că va mări salariul minim de la 1 ianuarie 2020. Decizia, chiar în ziua învestirii Guvernului Orban

Premierul demis Viorica Dăncilă a declarat, la ROMÂNIA TV, că decizia de majorare a salariului minim cu 100 de lei de la 1 ianuarie 2020 va fi luată în şedinţa de guvern de luni, 4 noiembrie, zi în care e programat şi votul pentru învestirea Guvernului Orban. Asta după ce luni, 28 octombrie anunţase că amână decizia pentru ca viitorul guvern să o adopte.
Economica.net - mar, 29 oct. 2019, 07:35
Premierul demis Dăncilă spune că va mări salariul minim de la 1 ianuarie 2020. Decizia, chiar în ziua învestirii Guvernului Orban

„Am vorbit cu sindicatele, în ședința de luni mărim și salariul minim”, a spus Dancilă, la ROMÂNIA TV, care a precizat că actul normativ va fi adoptat în ședința de guvern din 4 noiembrie, zi în care e programat și votul pentru învestirea echipei conduse de Orban.

Blocul Naţional Sindical a susţinut în cadrul Consiliului Naţional Tripartit pentru Dialog Social, desfăşurat, luni, la Palatul Victoria, ca salariul minim brut pe economie, de la 1 ianuarie 2020, să fie 2.495 de lei, faţă de propunerea Guvernului – 2.262 de lei, a declarat preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin.

„Blocul Naţional Sindical a susţinut în întâlnirea din această seară o altă valoare a salariului minim. Propunerea Guvernului o ştiţi – 2.262 de lei. Blocul Naţional Sindical a susţinut ca salariul minim să fie 2.495 de lei de la 1 ianuarie 2020. Pe ce ne bazăm această propunere? Înainte de toate, analizele pe care le-am făcut pe coşul minim de consum şi pe coşul de trai decent arată în continuare o diferenţă uriaşă, aproape de la simplu la dublu, între nevoia cetăţeanului salariat şi valoarea salariului minim. Pe de altă parte, România are ratificat un instrument european, el se numeşte „Carta socială europeană”, revizuită, care ne obligă ca în piaţa muncii din România, ecartul între salariul minim şi salariul mediu pe economie sau raportul dintre cele două să fie… salariul minim să fie cel puţin 50% din salariul mediu pe economie”, a declarat Dumitru Costin.

El a precizat că, potrivit datelor de la Comisia de Prognoză pentru anul 2020, valoarea salariului mediu pe economie ar trebui să fie „undeva la 5.545 de lei”.

„Pe cale de consecinţă, aceasta e valoarea pe care eu am menţionat-o – 2.495 de lei -, asta ar trebui să fie valoarea salariului minim de la 1 ianuarie, ca să respectăm şi acest angajament internaţional”, a completat Costin.

Începând cu 1 ianuarie 2019, salariul minim brut lunar a fost majorat de la 1.900 lei la 2.080 lei, şi la 2.350 lei pentru persoane cu studii superioare și minimum 1 an vechime.

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat luni, în şedinţa de guvern, că nu mai măreşte salariul minim cu 100 de lei, aşa cum promisese. Guvernul nu a renunţat la idee, doar a amânat-o, pentru discuţii suplimentare cu partenerii sociali.

„Am pregătit, în același timp, mai multe proiecte, pe care viitorul guvern să le poată adopta. Voi menționa câteva dintre aceste măsuri cu caracter social. Am convingerea că oamenii trebuie să fie corect plătiți pentru munca lor. În Guvernarea PSD am crescut succesiv salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată. Am făcut demersurile necesare ca acesta să fie majorat, începând cu anul viitor, la 2.262 de lei, iar pentru angajații cu studii superioare și vechime de cel puțin un an în domeniul studiilor superioare, la 2.620 de lei lunar. După-amiază vom avea consultări pe această temă cu reprezentanții patronatelor și sindicatelor în cadrul Consiliului Național Tripartit”, a declarat Viorica Dăncilă la începutul şedinţei de guvern, scrie ROMANIATV.net.

Te-ar mai putea interesa și
Taipeiul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul Insulei Taiwan
Taipeiul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul Insulei Taiwan
Douăzeci şi unu de avioane militare chineze au fost detectate în jurul Insulei Taiwan începând cu ora locală 8.15 (0.15 GMT), a anunţat sâmbătă Ministerul Apărării de la Taipei, cu o......
Statele Unite își vor retrage militarii staționați în Niger, la cererea autorităților din această țară
Statele Unite își vor retrage militarii staționați în Niger, la cererea autorităților din această țară
Statele Unite şi-au dat vineri acordul de a-şi retrage din Niger cei 1.000 de soldaţi angajaţi acolo în lupta antijihadistă, ...
ANAT: Cea mai vândută stațiune pentru minivacanța de 1 Mai și Paște este Băile Felix. Urmează Mamaia și Călimăneşti – Căciulata
ANAT: Cea mai vândută stațiune pentru minivacanța de 1 Mai și Paște este Băile Felix. Urmează Mamaia și Călimăneşti ...
Numărul turiştilor care vor petrece minivacanţa de 1 Mai şi Paşte pe litoral ar putea fi mai mic decât anul trecut, ...
Olaf Scholz avertizează că războiul din Ucraina ar putea dura mai mulți ani, poate chiar cinci
Olaf Scholz avertizează că războiul din Ucraina ar putea dura mai mulți ani, poate chiar cinci
Cancelarul german Olaf Scholz crede că războiul din Ucraina ar putea continua timp de mai mulţi ani, poate chiar cinci ...