Premierul Finlandei face un apel pentru scurtarea programului de muncă, la șase ore pe zi

Prim-ministrul finlandez, Sanna Marin, a făcut luni un apel pentru reducerea programului de muncă actual de opt ore pe zi, în discursul său la conferinţa Partidul Social Democrat, susţinând că un program de muncă redus poate fi compensat prin creşterea productivităţii, transmite Reuters, citată de Agerpres.
Economica.net - mar, 25 aug. 2020, 05:51
Premierul Finlandei face un apel pentru scurtarea programului de muncă, la șase ore pe zi
Sanna Marin, care a vehiculat ideea unui program de lucru de şase ore pe zi încă înainte de a deveni prim-ministru, va fi nevoită să convingă şi celelalte patru partide din coaliţia la putere să promoveze o reducere a zilei de muncă, în contextul creşterii şomajului din cauza pandemiei de COVID-19.

„Trebuie să punem la punct o viziune clară şi măsuri concrete cu privire la modul în care Finlanda poate face tranziţia la un program de lucru mai scurt, iar angajaţii finlandezi vor putea trece la o viaţă activă mai bună”, le-a spus premierul în vârstă de 34 de ani colegilor săi de partid, care duminică au ales-o să conducă Partidul Social Democrat.

Sanna Marin, care la doar 34 de ani este unul dintre cei mai tineri prim-miniştri din lume, conduce guvernul de centru-stânga din Finlanda începând din luna decembrie 2019, când în urma unei dispute cu un partener de coaliţie, fostul premier şi lider al partidului social democrat Anne Rinne, a renunţat la funcţia de premier după doar şase luni de mandat. Împreună cu Rinne, Sanna Marin a continuat să orienteze Partidul Social Democrat spre stânga, crescând pensiile şi anulând o parte din reducerile de taxe adoptate de precedentul Guvern.

În cursul zilei de luni, la conferinţa Partidului Social Democrat a fost respinsă o propunere care viza testarea unei zile de lucru de şase ore, fiind adoptat în schimb un obiectiv care prevede scurtarea programului de lucru sau introducerea unei mai mari flexibilităţi în viaţa activă.

Marin a apreciat că un program de lucru mai scurt ar putea deveni posibil prin creşterea productivităţii şi dacă nu intră în conflict cu situaţia solidă a finanţelor publice sau cu obiectivul Guvernului de a creşte gradului de ocupare în Finlanda de la 73,7% în prezent, până la cel puţin 75%.

„Această avuţie generată de creşterea productivităţii muncii trebuie să fie împărţită nu doar între proprietari şi investitori, ci şi de angajaţii obişnuiţi”, a spus premierul Finlandei.

Marin a reiterat, de asemenea, planului Guvernului său de a investi în educaţie şi obiectivul său de a face din Finlanda o ţară cu neutralitate în materie de emisii de carbon până în 2035, făcând un apel pentru investiţii verzi care să stimuleze economia.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Statul subvenţionează, paradoxal, încălzirea cu combustibili fosili, în timp ce energia pe biomasă nu este susţinută – industria lemnului
Statul subvenţionează, paradoxal, încălzirea cu combustibili fosili, în timp ce energia pe biomasă nu este susţinută ...
Lemnul furnizează o energie termică ieftină, accesibilă, regenerabilă, bazată pe o resursă internă, dar în mod paradoxal ...
GCS: Incidenţa cazurilor de COVID – sub 5 la mia de locuitori în toate oraşele
GCS: Incidenţa cazurilor de COVID – sub 5 la mia de locuitori în toate oraşele
 Incidenţa cazurilor de COVID-19 cumulată la 14 zile nu depăşeşte 5 la mia de locuitori în niciun oraş din ţară, ...
Imobil vechi de 100 de ani, unde Securitatea și Primăria Galați și-au avut sediile, a fost scos la vânzare
Imobil vechi de 100 de ani, unde Securitatea și Primăria Galați și-au avut sediile, a fost scos la vânzare
Grand Hotel, un imobil vechi de 100 de ani din Galați, unde și-au avut sediile Securitatea și Primăria, a fost scos la ...