Premierul francez anunţă o regândire a sistemului fiscal, în faţa nemulţumirii sociale tot mai mari

Premierul francez Jean-Marc Ayrault a provocat marţi o surpriză anunţând o viitoare reformă a sistemului fiscal, în încercarea de a dezamorsa valul tot mai mare al nemulţumirilor sociale, relatează AFP.
Economica.net - mar, 19 nov. 2013, 18:06
Premierul francez anunţă o regândire a sistemului fiscal, în faţa nemulţumirii sociale tot mai mari

Ayrault a spus, într-un interviu acordat publicaţiei Les Echos, că se va întâlni în zilele următoare cu partenerii sociali, pentru a începe o dezbatere pe această temă, în condiţiile în care demonstraţiile împotriva diverselor măsuri fiscale, cum ar fi majorarea TVA şi introducerea unei ecotaxe, se multiplică, iar guvernul este tot mai jos în sondaje.

„Sistemul fiscal francez a devenit prea complex, aproape de neînţeles, iar francezii deseori nu îi înţeleg logica sau nu sunt convinşi că ceea ce plătesc este corect, că sistemul este eficient”, a recunoscut premierul.

De fapt, 81% dintre francezi consideră că sistemul fiscal actual este injust, potrivit unui sondaj efectuat de YouGov pentru publicaţia Huffington Post.

„Cred că a venit timpul pentru o reformă transparentă a sistemului nostru fiscal, fără să aibă loc majorări de taxe”, a spus Ayrault.

Obiectivul reformei va fi stabilirea unor reguli juste, mai eficace şi lizibile, a asigurat premierul, promiţând să facă propuneri Parlamentului în proiectul de buget pentru 2015.

Ayrault a dat însă asigurări că nu intenţionează să renunţe la majorarea TVA, care va fi pusă în aplicare de la 1 ianuarie şi care suscită o opoziţie tot mai puternică din partea categoriilor profesionale şi a unor personalităţi politice de dreapta şi de stânga.

Guvernul va majora TVA standard de la 19,6% la 20%, iar TVA aplicată restaurantelor, transporturilor, lucrărilor de renovare şi îmbunătăţire a imobilelor şi anumitor medicamente de la 7% la 10%.

Ecotaxa, care ar urma să fie aplicată camioanelor de mare tonaj, contestată puternic în ultimele săptămâni, va rămâne suspendată până la introducerea noului sistem fiscal.

Anunţul premierului a provocat surprindere întrucât intră în contradicţie cu ministrul Economiei, Pierre Moscovici, care a explicat acum două săptămâni că nu va avea loc o „bulversare” a sistemului fiscal atâta timp cât creşterea economică este slabă.

Politicienii socialişti aflaţi la putere şi reprezentanţii sindicatelor au primit bine propunerea premierului, pe care o solicită de mult timp. Opoziţia a calificat anunţul drept „o perdea de fum”, considerând că prioritatea nu este reaşezarea taxelor într-un sens sau în altul, ci cum să fie reduse impozitele şi cum să fie daţi oamenilor mai mulţi bani.

Te-ar mai putea interesa și
Vânzările de mașini Dacia pe piața britanică au crescut ușor în luna septembrie
Vânzările de mașini Dacia pe piața britanică au crescut ușor în luna septembrie
Vânzările de maşini noi în Marea Britanie au crescut cu 4,6% în septembrie, la 225.269 de unităţi, în urma majorării cererii pentru vehicule electrice, a anunţat Asociaţia Producătorilor......
Drum Expres Craiova – Pitești: Tronsoanele 3 și 4 vor fi inaugurate în 2023, respectiv începutul lui 2024 – Grindeanu
Drum Expres Craiova – Pitești: Tronsoanele 3 și 4 vor fi inaugurate în 2023, respectiv începutul lui 2024 – ...
Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu estimează că tronsoanele 3 și 4 ale Drumului Expres Craiova - Pitești (DEx12) ...
Moscova s-a arătat dispusă să livreze gaze Germaniei prin conducta Nord Stream 2. Berlinul a refuzat oferta
Moscova s-a arătat dispusă să livreze gaze Germaniei prin conducta Nord Stream 2. Berlinul a refuzat oferta
Rusia s-a declarat miercuri dispusă să livreze gaz Europei printr-o linie a gazoductului Nord Stream 2 care nu a fost afectată ...
OPEC+ a decis reducerea producției de petrol cu 2 milioane de barili pe zi, în ciuda opoziției administrației americane
OPEC+ a decis reducerea producției de petrol cu 2 milioane de barili pe zi, în ciuda opoziției administrației americane
Grupul OPEC+, compus din Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol şi alţi mari producători de ţiţei, a decis miercuri ...