Premierul francez anunţă o regândire a sistemului fiscal, în faţa nemulţumirii sociale tot mai mari

Premierul francez Jean-Marc Ayrault a provocat marţi o surpriză anunţând o viitoare reformă a sistemului fiscal, în încercarea de a dezamorsa valul tot mai mare al nemulţumirilor sociale, relatează AFP.
Economica.net - mar, 19 nov. 2013, 18:06
Premierul francez anunţă o regândire a sistemului fiscal, în faţa nemulţumirii sociale tot mai mari

Ayrault a spus, într-un interviu acordat publicaţiei Les Echos, că se va întâlni în zilele următoare cu partenerii sociali, pentru a începe o dezbatere pe această temă, în condiţiile în care demonstraţiile împotriva diverselor măsuri fiscale, cum ar fi majorarea TVA şi introducerea unei ecotaxe, se multiplică, iar guvernul este tot mai jos în sondaje.

„Sistemul fiscal francez a devenit prea complex, aproape de neînţeles, iar francezii deseori nu îi înţeleg logica sau nu sunt convinşi că ceea ce plătesc este corect, că sistemul este eficient”, a recunoscut premierul.

De fapt, 81% dintre francezi consideră că sistemul fiscal actual este injust, potrivit unui sondaj efectuat de YouGov pentru publicaţia Huffington Post.

„Cred că a venit timpul pentru o reformă transparentă a sistemului nostru fiscal, fără să aibă loc majorări de taxe”, a spus Ayrault.

Obiectivul reformei va fi stabilirea unor reguli juste, mai eficace şi lizibile, a asigurat premierul, promiţând să facă propuneri Parlamentului în proiectul de buget pentru 2015.

Ayrault a dat însă asigurări că nu intenţionează să renunţe la majorarea TVA, care va fi pusă în aplicare de la 1 ianuarie şi care suscită o opoziţie tot mai puternică din partea categoriilor profesionale şi a unor personalităţi politice de dreapta şi de stânga.

Guvernul va majora TVA standard de la 19,6% la 20%, iar TVA aplicată restaurantelor, transporturilor, lucrărilor de renovare şi îmbunătăţire a imobilelor şi anumitor medicamente de la 7% la 10%.

Ecotaxa, care ar urma să fie aplicată camioanelor de mare tonaj, contestată puternic în ultimele săptămâni, va rămâne suspendată până la introducerea noului sistem fiscal.

Anunţul premierului a provocat surprindere întrucât intră în contradicţie cu ministrul Economiei, Pierre Moscovici, care a explicat acum două săptămâni că nu va avea loc o „bulversare” a sistemului fiscal atâta timp cât creşterea economică este slabă.

Politicienii socialişti aflaţi la putere şi reprezentanţii sindicatelor au primit bine propunerea premierului, pe care o solicită de mult timp. Opoziţia a calificat anunţul drept „o perdea de fum”, considerând că prioritatea nu este reaşezarea taxelor într-un sens sau în altul, ci cum să fie reduse impozitele şi cum să fie daţi oamenilor mai mulţi bani.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...