Premierul Franţei: Veşti proaste pentru Hexagon şi pentru Europa

Premierul Manuel Valls a pregătit vineri populaţia franceză şi pe partenerii săi europeni pentru veşti proaste în sectorul economic, o situaţie 'dificilă' care ar urma să împiedice Franţa să-şi respecte obiectivul de reducere a deficitelor, relatează Reuters.
Economica.net - sâm, 02 aug. 2014, 11:24
Premierul Franţei: Veşti proaste pentru Hexagon şi  pentru Europa

‘Trebuie să reformăm, să reformăm, să reformăm neobosit’, a declarat primul ministru într-o conferinţă de presă, marcată de promisiunea de a spune ‘francezilor adevărul’ despre starea economiei pe care doar consumul pare să o întreţină.

‘La nivel european, creşterea şi inflaţia sunt în scădere în raport cu cele la care ne aşteptam’, a constatat şeful guvernului după ultima şedinţă de guvern, înaintea unei vacanţe de 15 zile pentru echipa sa.

‘Riscul deflaţiei este real’, a continuat Manuel Valls, potrivit căruia politicile europene în faţa acestui pericol ‘nu sunt eficiente’, regretând în special lipsa de iniţiativă faţă de nivelul euro, considerat prea ridicat în raport cu dolarul.

Potrivit unui participant, preşedintele Francois Hollande a anunţat în timpul reuniunii că ‘voinţa Franţei va fi de a promova un nivel realist al euro’ pe lângă partenerii săi europeni.

Ca o primă consecinţă a încetinirii cu obstinaţie a creşterii, Franţa nu-şi poate permite să-şi reducă deficitele în marş forţat cu riscul ‘de a anula creşterea’.

‘Acesta este motivul pentru care vom continua să ne reducem deficitul într-un ritm echilibrat, compatibil cu situaţia noastră economică’, a spus Manuel Valls, care a refuzat totuşi să revizuiască în scădere, într-un viitor apropiat, previziunile guvernului care afişează un deficit de 3,8% şi 3,0% în 2015, conform angajamentelor sale europene.

La jumătatea lunii august, ministrul finanţelor Michel Sapin va face un bilanţ al situaţiei economice şi al conturilor publice, ‘fără să ascundă nimic’, a promis Manuel Valls jurnaliştilor.

Francois Hollande a criticat acest mesaj în faţa miniştrilor săi. ‘El a spus că trebuie privite cifrele creşterii şi ale deficitului aşa cum sunt şi că realismul situaţiei cere înainte de toate voluntarism pentru a o corecta’, a declarat el, potrivit unui participant.

Conform aceleiaşi agenţii, premierul francez pregăteşte un turneu în capitalele europene la întoarcerea din vacanţă, începând cu Berlinul, unde se va întâlni cu Angela Merkel în septembrie, pentru a obţine ca reducerea deficitelor publice să se poată face în Franţa într-un ritm care să nu sufoce o activitate încă şovăielnică.

Pactul de stabilitate revizuit prevede de fapt că, dacă creşterea se deteriorează în mod neprevăzut, statele membre al căror deficit public depăşeşte 3% din PIB să poată beneficia de un termen suplimentar pentru a-l acoperi, cu condiţia să fi consimţit la eforturile structurale necesare.

Potrivit unor economişti recent intervievaţi de Reuters, va trebui să se aştepte anul 2016 pentru ca deficitele publice să fie aduse sub pragul de 3% din PIB, ceea ce ar forţa Parisul să ceară un nou termen Comisiei Europene.

Pentru a-şi asigura partenerii europeni şi mediile de afaceri franceze, Manuel Valls s-a declarat inflexibil cu privire la aplicarea pactului de responsabilitate şi cele 50 de miliarde de euro de economii prevăzute până în 2017, fără să depăşească acest prag.

‘Politica noastră va fi pactul, întreg pactul şi încă mai departe decât pactul, actorii economici, întreprinderile având nevoie de stabilitate şi de vizibilitate de durată’, a spus Manuel Valls, criticat de stânga pentru reducerile de taxe şi impozite pentru întreprinderi în schimbul angajamentelor cu privire la investiţii şi locuri de muncă.

‘Cel mai rău este să te întorci de la mijlocul drumului. Am pierde totul: reformele şi rezultatele viitoare. Nu ne vom schimba în funcţie de circumstanţe’, a spus el, promiţând să continue reformele structurale precum cea a regiunilor, a tranziţiei energetice şi a puterii de cumpărare. Nu ne vom mulţumi să aşteptăm pasiv revenirea unei creşteri mai puternice, Franţa s-a împotmolit pentru că nu a ştiut să se reformeze’, a mai spus primul ministru.

Te-ar mai putea interesa și
Roxana Capătă, Ford: Acum, prioritatea noastră este să oferim clienților termene de livrare optimizate și realiste INTERVIU
Roxana Capătă, Ford: Acum, prioritatea noastră este să oferim clienților termene de livrare optimizate și realiste ...
Roxana Capătă, Acting Manging Director Ford România, a explicat într-un interviu acordat Economica.net care sunt implicațiile schimbărilor anunțate de Ford la nivel de organizație, dar și......
Bruxelles-ul sugerează formarea unei datorii comune a Uniunii Europene pentru ajutarea Ucrainei, idee care însă e privită cu reticență de statele membre
Bruxelles-ul sugerează formarea unei datorii comune a Uniunii Europene pentru ajutarea Ucrainei, idee care însă e privită ...
Comisia Europeană a sugerat miercuri opţiunea constituirii unei noi datorii comune în cadrul UE, de data aceasta pentru ...
BEI și FEI vor oferi sprijin României pentru consolidarea investițiilor făcute prin intermediul Facilității pentru Recuperare şi Rezilienţă
BEI și FEI vor oferi sprijin României pentru consolidarea investițiilor făcute prin intermediul Facilității pentru ...
Noua investiţie pentru îmbunătăţirea finanţării afacerilor, acţiunilor climatice şi a investiţiilor digitale în ...
Patru state din Uniunea Europeană vor să construiască în Marea Nordului centrale eoliene care crească de zece ori capacitatea eoliană offshore a blocului comunitar
Patru state din Uniunea Europeană vor să construiască în Marea Nordului centrale eoliene care crească de zece ori capacitatea ...
Germania, Belgia, Ţările de Jos şi Danemarca s-au angajat să construiască o capacitate de energie eoliană de cel puţin ...