Premierul Grindeanu, în Parlament: Bugetul pe 2017 se va încadra în ţinta de deficit de sub 3% din PIB

Bugetul pentru 2017 se va încadra în ţinta de deficit de sub 3% din PIB, a declarat prim-ministrul Sorin Grindeanu, luni, în deschiderea şedinţei plenului reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului.
Economica.net - lun, 06 feb. 2017, 12:11
Premierul Grindeanu, în Parlament: Bugetul pe 2017 se va încadra în ţinta de deficit de sub 3% din PIB

‘Bugetul anual este, cu siguranţă, un moment important pentru România, pentru Guvern şi pentru Parlament, deoarece sunt prioritizate toate proiectele şi toate programele publice pe termen scurt şi mediu. Este poate singurul moment în care semnificaţia cuvintelor din declaraţiile politice este înlocuită cu realismul rece al cifrelor din proiectul legii bugetului de stat şi al asigurărilor sociale. Putem astfel contribui la îmbunătăţirea calităţii vieţii românilor în 2017 fără a pretinde însă că mulţumim pe toată lumea. Proiectul de buget pentru anul 2017 este configurat pe un cadru macroeconomic cu o valoare a PIB de 815,195 miliarde lei şi pe o creştere economică de 5,2%. Deficitul bugetar cash este estimat la 2,96% din PIB, în timp ce deficitul ESA este de 2,98% din PIB cu încadrare în ţinta de deficit bugetar de sub 3% din PIB potrivit Tratatului de Maastricht’, a afirmat Grindeanu, în plenul reunit al Parlamentului.

Premierul a adăugat că estimări recente ale unor instituţii internaţionale converg către ‘o evoluţie economică în anul 2017 asemănătoare cu cea avută în vedere la fundamentarea bugetului’.

‘Nivelul estimat al datoriei guvernamentale brute pentru anul 2017 este de 37,7% din PIB, iar pe termen mediu 2017 – 2020 se va situa sub 40% din PIB’, a afirmat Grindeanu.

El a prezentat apoi indicatorii macroeconomici avuţi în vedere la calculul proiectului de buget pe 2017. ‘O inflaţie medie anuală de 1,4%, un câştig mediu salarial de 2.274 de lei şi un curs mediu al euro de 4,46 lei’, a arătat premierul.

Şeful Executivului spune că se aşteaptă, de asemenea, o majorare a numărului de angajaţi cu 4,3%, concomitent cu ‘reducerea ratei şomajului la 4,3% la finalul anului 2017’.

Grindeanu a făcut referire şi la veniturile bugetare avute în vedere pentru acest an. ‘Veniturile bugetare proiectate pentru 2017 sunt estimate la 254,717 miliarde de lei, respectiv 31,3% din PIB. Veniturile din economia internă reprezintă 232,5 miliarde de lei, respectiv 28,5% din PIB, iar sumele de la UE şi alţi donatori sunt estimate la 22,3 miliarde lei, dintre care 12,4 miliarde lei pe politică agricolă şi 9,9 miliarde de lei pe politică de coeziune şi alte programe. Cheltuielile bugetare sunt estimate la 278, 817 miliarde de lei, ceea ce reprezintă 34,2% din PIB’, a precizat premierul.

Potrivit acestuia, ‘cheltuielile de personal pe bugetul general consolidat reprezintă 63,9 miliarde de lei, respectiv 7,8% din PIB, iar cheltuielile cu bunurile şi serviciile sunt estimate la 40,6 miliarde lei, în scădere faţă de 2016 cu 0,4% din PIB’.

Prim-ministrul a menţionat că ‘dobânzile se menţin la acelaşi nivel ca în 2016, de aproximativ 10 miliarde de lei’.

‘Subvenţiile reprezintă 7,2 miliarde de lei, menţinându-se la acelaşi nivel ca şi în anii precedenţi în PIB 0,9%. Asistenţa socială pe buget general consolidat reprezintă 88,5 miliarde lei, respectiv 10,9% din PIB’, a adăugat el.

Sorin Grindeanu a arătat că, în bugetul pe 2017, cheltuielile pentru investiţii sunt estimate la ‘4,8% din PIB, în creştere cu 0,9 puncte procentuale faţă de 2016’.

Nu în ultimul rând, Grindeanu a precizat că, pentru 2017, alocările bugetare au crescut la unele ministere, dând ca exemplu ‘alocarea a 2% din PIB pentru MApN, 16,3 miliarde de lei, o creştere cu 52% faţă de anul precedent’.

‘Ministerul Educaţiei Naţionale – creştere de 26,2%, Ministerul Sănătăţii – creştere de 18%, CNAS – creştere de 10,3%, Ministerul Agriculturii – creştere de 83,2%, Ministerul Transporturilor – creştere de 60,5%’, a afirmat premierul.

Grindeanu a subliniat că la construcţia bugetară s-a avut în vedere ‘creşterea veniturilor populaţiei, investiţiile sporite în infrastructură şi reducerea taxelor’.

Te-ar mai putea interesa și
HP CEE cedează firmei HP The Hague BV dreptul de proprietate asupra 99,9915% din firma HP Enterprise Romania pentru 10,94 de milioane de euro
HP CEE cedează firmei HP The Hague BV dreptul de proprietate asupra 99,9915% din firma HP Enterprise Romania pentru 10,94 ...
HP Central Eastern Europe (HP CEE) cedează dreptul de proprietate deţinut în societatea HP Enterprise Romania firmei HP The Hague BV pentru preţul de 10,94 de milioane de euro, potrivit unei......
Trenurile din Elveția ajung la timp datorită unui sistem dezvoltat de IT-iștii români. ”Are un grad de automatizare mare, uneori dispecerul stă la masă și se plictisește”
Trenurile din Elveția ajung la timp datorită unui sistem dezvoltat de IT-iștii români. ”Are un grad de automatizare ...
Punctualitatea celor 1.000 de trenuri care circula zilnic în Elveția este bine cunoscută, dar puțini știu că acest ...
ROBOR la 3 luni ar putea urca până la 7%. Cu o întârziere de 5-6 luni, IRCC va urma acelaşi traseu. Într-o lună dolarul va ajunge la acelaşi preţ cu euro
ROBOR la 3 luni ar putea urca până la 7%. Cu o întârziere de 5-6 luni, IRCC va urma acelaşi traseu. Într-o lună dolarul ...
Ultimele prognoze anunţate de BNR asupra inflaţiei schimbă şi viziunea economiştilor şefi asupra dobâzii cheie şi ...
Boom-ul LNG nu va putea suplini pe termen scurt gazele rusești consumate de Europa. Va urma o iarnă dificilă pentru bătrânul continent
Boom-ul LNG nu va putea suplini pe termen scurt gazele rusești consumate de Europa. Va urma o iarnă dificilă pentru bătrânul ...
Din ce în ce mai multe gaze naturale lichefiate (LNG) ajung în Europa, iar potențiala reducere a livrărilor de gaze rusești ...