Premierul Italiei a făcut pe placul lui Berlusconi, modificând o lege de impozitare a proprietăţilor

Premierul italian Enrico Letta a aprobat modificarea unei nepopulare legi de impozitare a proprietăţilor, care ar putea îmbunătăţi relaţiile cu Silvio Berlusconi, partenerul său în coaliţia guvernamentală fragilă, relatează Bloomberg.
Economica.net - joi, 29 aug. 2013, 19:21
Premierul Italiei a făcut pe placul lui Berlusconi, modificând o lege de impozitare a proprietăţilor

Guvernul intenţionează să anuleze în acest an o taxă aplicată proprietăţilor de reşedinţă şi să o înlocuiască în 2014 cu o taxă municipală.

Letta a explicat că taxa este incorectă întrucât valoarea proprietăţilor din registrele publice nu mai este actuală. Noua taxă va permite primăriilor să o aplice progresiv.

Berlusconi, care a fost de trei ori premier, a apreciat acordul şi a spus că Letta s-a ţinut de cuvânt.

Acordul arată abilitatea lui Letta de a face un compromis, în pofida intensificării conflictelor în Guvern, cu impact asupra pieţelor financiare.

Acţiunile italiene au început să scadă din 19 august, influenţate de blocarea negocierilor şi de avertismentul aliaţilor lui Berlusconi că vor provoca prăbuşirea Executivului dacă taxa nu este anulată.

Următoarea sarcină a premierului este să menţină coeziunea coaliţiei, în condiţiile în care Berlusconi, în prezent senator, riscă excluderea din Parlament, pe 9 septembrie, din cauza condamnării sale pentru fraudă fiscală.

„Orice acord este bun. Este un pas care îmi arată că există colaborare în coaliţie”, a declarat Raffaella Tenconi, analist la Bank of America Merrill Lynch în Londra.

Indicile FTSE MIB al bursei din Milano era în creştere cu 0,8% în urma informaţiilor.

Guvernul italian este hotărât să menţină deficitul bugetar sub nivelul de 3% din PIB în acest an, a spus Letta. El a precizat că reducerea cheltuielilor, taxele pe jocurile de noroc şi încasările din TVA vor compensa pierderea veniturilor din taxa pe proprietăţi.

Decizia lui Letta a fost criticată însă de un aliat al cancelarului german Angela Merkel. Michael Meister, vicepreşedinte al grupului creştin-democraţilor lui Merkel în Parlamentul german, a spus că eliminarea taxei pune în pericol stabilitarea adusă în Italia de fostul premier Mario Monti.

Te-ar mai putea interesa și
Anunţ despre când vor ajunge pensiile de Paşte. Şeful Poştei: Până de sărbători putem livra pensiile. Depinde când ne intră banii în conturi
Anunţ despre când vor ajunge pensiile de Paşte. Şeful Poştei: Până de sărbători putem livra pensiile. Depinde când ...
Poşta Română poate distribui pensiile înainte de sărbătorile pascale, dar procesul depinde de data la care compania primeşte banii, a declarat, miercuri, directorul general al operatorului......
UE pune lupa, din nou, pe China. Autorităţile europene încep o anchetă privind piaţa chineză a dispozitivelor medicale
UE pune lupa, din nou, pe China. Autorităţile europene încep o anchetă privind piaţa chineză a dispozitivelor medicale
Uniunea Europeană a deschis miercuri o anchetă privind piaţa publică chineză a dispozitivelor medicale, suspectând ...
Jumătate dintre companiile imobiliare din Europa Centrală se aşteaptă la o creştere a investiţiilor. În România, se temperează activitatea în piaţa de birouri – studiu
Jumătate dintre companiile imobiliare din Europa Centrală se aşteaptă la o creştere a investiţiilor. În România, ...
Jumătate dintre companiile imobiliare din Europa Centrală (49%) estimează că investiţiile în domeniu vor creşte în ...
Grindeanu, despre constructorul Podului de la Brăila: Se joacă cu focul!
Grindeanu, despre constructorul Podului de la Brăila: Se joacă cu focul!
Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu i-a transmis miercuri un avertisment public constructorului Podului de la Brăila, ...