1EUR = 4.7748 RON | Bucureşti 16 º

Extern

Premierul Japoniei merge în China. Prima vizită a unui şef al Guvernului nipon la Beijing din 2011

Prim-ministrul japonez Shinzo Abe va efectua o vizită în China în intervalul 25-27 octombrie, prima a unui şef al guvernului japonez în această ţară începând din 2011, a comunicat vineri Beijingul, în contextul creşterii presiunilor comerciale ale Statelor Unite asupra celor două ţări, informează AFP şi Reuters.

12 oct, 2018 | Agerpres

Shinzo Abe, la putere de la sfârşitul lui 2012, la fel ca preşedintele chinez Xi Jinping, se va deplasa în China cu ocazia împlinirii a 40 de ani de la semnarea tratatului de pace şi prietenie între cele două state, a anunţat în faţa presei purtătorul de cuvânt al diplomaţiei de la Beijing, Lu Kang.

Această vizită 'va repune relaţiile bilaterale pe un făgaş bun', a dat asigurări Lu, subliniind că cei doi vecini vor face eforturi pentru 'a apăra împreună multilateralismul şi liberul schimb'.

Abe îşi anunţase luna trecută intenţia de a întreprinde o vizită în China în acest an, în speranţa aducerii 'la un nou nivel' a relaţiilor foarte dificile dintre Tokyo şi Beijing, care rămân marcate de amintirea invaziei japoneze în Al Doilea Război Mondial.

Shinzo Abe şi Xi Jinping s-au întâlnit de mai multe ori în ultimii ani în marja unor summituri internaţionale, dar niciun premier japonez nu s-a deplasat în China din 2011, după cum niciun preşedinte chinez nu a vizitat Japonia din 2010.

Într-un discurs pronunţat la mijlocul lui septembrie, în Rusia, Abe a vorbit despre intenţia sa de a-l invita pe preşedintele Xi în Japonia.

La revenirea sa la putere, Abe a luat o poziţie fermă în diferendele teritoriale între cele două state în Marea Chinei de Est, agravând la acel moment tensiunile cu Beijingul. Ulterior însă, el şi-a atenuat poziţia şi a făcut apel la China să exercite presiuni asupra Phenianului, aliatul Beijingului, pentru a renunţa la programele nuclear şi balistic.

De altfel, Shinzo Abe a salutat apropierea spectaculoasă dintre Coreea de Nord şi SUA, marcată de summitul Trump- Kim de pe 12 iunie, în Singapore, şi nu a exclus posibilitatea de a se întâlni el însuşi cu liderul de la Phenian.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO