Premierul Japoniei, Shinzo Abe, demisionează din motive de sănătate

Premierul japonez Shinzo Abe, în funcţie de la sfârşitul lui 2012, şi-a anunţat vineri intenţia de a demisiona din motive de sănătate, fiind afectat de recidiva unei boli inflamatorii a intestinului care l-a mai forţat să părăsească puterea în 2007, relatează agenţiile internaţionale de presă, citate de Agerpres.
Economica.net - vin, 28 aug. 2020, 09:40
Premierul Japoniei, Shinzo Abe, demisionează din motive de sănătate
”Am decis să demisionez din postul de prim-ministru”, a declarat Abe, în vârstă de 65 de ani, într-o conferinţă de presă în care a explicat că vechea sa boală cronică, rectocolită hemoragică sau colită ulcerativă, a recidivat.

„Voi continua să îmi îndeplinesc funcţiile până când va fi numit un nou prim-ministru”, a adăugat el, precizând că a luat singur decizia şi declarându-se convins că sănătatea sa va rezista până când va fi ales un succesor.

Abe a mai spus că a început să se simtă obosit de la jumătatea lunii iulie, iar în luna august s-a dus la spital în două rânduri.

Noul premier va fi cel mai probabil învingătorul unor noi alegeri pentru preşedinţia Partidului Liberal-Democrat (PLD), formaţiunea unde Abe este în continuare şef, fără a avea la ora actuală un succesor clar.

Abe a refuzat vineri să-şi exprime public preferinţa pentru un succesor, afirmând că „toate numele care circulă sunt oameni extrem de capabili”.

Consilierul său fidel Yoshihide Suga, actual purtător de cuvânt al guvernului, precum şi ministrul de finanţe Taro Aso au fost vehiculaţi printre potenţialii candidaţi.

El s-a mai declarat convins că oricine îi va urma în funcţie va aborda cel mai probabil chestiunea reformării Constituţiei pacifiste, exprimându-şi nemulţumirea că nu a reuşit să facă asta.

Vizibil emoţionat şi înclinându-se în faţa camerelor de filmat, Abe şi-a exprimat „regretul profund” în faţa poporului japonez pentru că îşi părăseşte postul cu circa un an înainte de data prevăzută iniţial şi în plină criză de coronavirus.

Anunţul demisiei survine după ce luni Abe a devenit oficial cel mai longeviv premier, cu 2.799 de zile consecutive în fruntea guvernului.

În iulie 2007, boala l-a forţat pe Abe să renunţe brusc la postul de premier, la doar un an după preluarea funcţiei. El a revenit la conducerea executivului în decembrie 2012.

Te-ar mai putea interesa și
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase pasaje pietonale în Ilfov
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase ...
Companiile TQM Management S.R.L. şi Like Consulting S.R.L. au fost desemnate câştigătoare ale licitaţiilor pentru elaborarea Studiilor de Fezabilitate (SF) şi a Proiectelor pentru Autorizarea......
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Metrorex a prezentat miercuri imagini cu execuția primelor segmente de pereți mulați la Magistrala 6, realizate la viitoarele ...
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
''Portretul domnişoarei Lieser'', de Gustav Klimt, tablou rămas neterminat din cauza morţii artistului austriac, a fost ...
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă nicăieri
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă ...
Președintele american Joe Biden a promulgat astăzi legislația privind acordarea de ajutoare către Ucraina, Israel și ...