Premierul Olandei spune că nu negociază reformele Greciei propuse de creditorii săi

Propunerile de reforme elaborate de creditorii Atenei în vederea deblocării unui ajutor vital pentru economia greacă nu pot fi asimilate unei negocieri, a declarat miercuri premierul olandez, Mark Rutte, relatează AFP.
AGERPRES - mie, 03 iun. 2015, 13:38

„Nu există o negociere”, a declarat premierul olandez cu ocazia unei reuniuni a OCDE (Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică) la Paris, conform relatărilor din presa economică şi confirmate ulterior pentru AFP de purtătorul său de cuvânt.

Atena şi creditorii săi internaţionali – UE, FMI, BCE – au pus la punct două programe de reforme concurente pentru care protagoniştii au la dispoziţie câteva zile pentru a le reconcilia.

O primă confruntare a celor propuneri ar urma să aibă loc miercuri seară în cadrul unei întrevederi dintre premierul grec Alexis Tsipras şi preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

„Ceea ce trebuie să facem este să-l facem pe Alexis Tsipras şi guvernul său să înţeleagă aceasta: respectăm faptul că există un nou guvern, dar ei trebuie, la rândul lor, să respecte faptul că Grecia, ca ţară, a încheiat anumite acorduri cu UE care trebuie să fie respectate”, a spus Rutte.

„Cunosc anumite elemente principale ale acordului”, a dat asigurări Mark Rutte, precizând însă că discutarea lor în public nu ar fi benefică.

Grecia beneficiază de un program de ajutor internaţional pentru a face faţă crizei datoriei şi a evita o încetare de plăţi.

Statul elen trebuie să obţină însă validarea de către partenerii săi a unor reforme bugetare pentru a putea obţine deblocarea ultimei tranşe, de 7,2 miliarde de euro, din ajutorul prevăzut.

Discuţiile durează de mai multe zile. FMI, UE şi BCE solicită Atenei reforme care din perspectiva unora merg împotriva promisiunilor electorale ale lui Alexis Tsipras, aflat în fruntea unui guvern al stângii radicale.

În ceea ce priveşte o eventuală ieşire a Greciei din zona euro, Rutte a declarat: „Nu-mi doresc acest lucru, nimeni nu o doreşte. Nu putem spune că nu este o opţiune, dar nu acesta este scopul”.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...