Premierul polonez îşi apără reformele şi susţine că ele se regăsesc în exemplul altor state ale UE

Premierul conservator polonez, Beata Szydlo, şi-a apărat marţi în faţa Parlamentului European măsurile ce vizează Curtea Constituţională, televiziunea publică şi radioul public, dar care sunt considerate de unii oficiali europeni drept o încercare de a controla direct aceste instituţii, scrie Agerpres.
Economica.net - mar, 19 ian. 2016, 19:56
Premierul polonez îşi apără reformele şi susţine că ele se regăsesc în exemplul altor state ale UE

‘Sunt legi ce respectă standardele europene şi în plus nu deviază de la dreptul comunitar’, a declarat, potrivit agenţiei EFE, şefa noului executiv polonez instalat după ce partidul conservator şi eurosceptic Lege şi Justiţie (PiS) a obţinut majoritatea absolută la alegerile din luna octombrie. Soluţiile propuse de acest guvern ‘se aplică şi în alte state europene’, a menţionat în continuare Beata Szydlo.

Comisia Europeană a lansat pe 13 ianuarie etapa preliminară a unei investigaţii privind respectarea statului de drept şi în cadrul căreia vor fi examinate două legi ce cuprind respectivele măsuri.

Prima lege controversată face referire la funcţionarea Curţii Constituţionale şi înlocuirea unor judecători ai acestei instanţe. Fostul guvern, condus de liberalii din Platforma Civică (PO), a adoptat în luna iulie un amendament pentru numirea a cinci noi judecători în cadrul Curţii Constituţionale, deşi mandatele celor pe care aceştia urmau să îi înlocuiască nu expiraseră, liberalii dorind astfel să-şi asigure cel puţin controlul asupra Curţii în perspectiva pierderii alegerilor legislative. Dar preşedintele Andrej Duda, provenit şi el din rândurile PiS, a refuzat atunci să promulge legea, iar odată ce au preluat conducerea executivului conservatorii au revizuit şi ei actul normativ pentru a aduce la Curtea Constituţională alţi judecători în locul celor pe care au încercat liberalii să-i impună.

Cea de-a doua lege criticată prevede încetarea imediată a mandatelor conducerilor şi consiliilor de supraveghere ale televiziunii şi radioului public, conduceri de asemenea numite de fostul guvern liberal, iar actul normativ practic subordonează direct guvernului aceste două instituţii media.

Referindu-se la reforma Curţii Constituţionale, premierul polonez a menţionat în intervenţia în faţa plenului PE că ea are ca obiectiv îndreptarea ‘erorilor’ comise de executivul precedent, despre care a spus că a ales prea mulţi magistraţi în cadrul acestei instanţe. ‘Guvernul actual nu doreşte să controleze Curtea Constituţională şi nici să-şi impună acolo o majoritate, ci doar să stabilească un echilibru’, a susţinut ea, precizând că este deschisă la un dialog cu opoziţia pe această temă ce a apărut în urma unei dispute politice interne.

Cât despre legea privind mass-media, şefa guvernului a negat că ar avea ca scop consolidarea controlului guvernamental asupra televiziunii publice şi a radioului public. Această lege ‘se bazează pe exemplul altor ţări din UE’ şi urmăreşte ‘garantarea pluralismului’ şi a surselor de finanţare, a explicat Beata Szydlo.

‘Facem parte din Uniunea Europeană, suntem şi vom fi parte integrantă a unei Uniuni Europene care evoluează. Este Europa viitorului nostru şi dorim să fim un membru activ’, a continuat şefa executivului polonez, referindu-se apoi la istoria ‘foarte complicată şi turbulentă’ a ţării sale, precum şi la lupta poporului polonez pentru egalitate şi libertatea de expresie.

‘Libertatea, egalitatea şi suveranitatea sunt valori inalienabile pentru care polonezii au luptat mulţi ani şi pe care le preţuim mai presus de orice’, a subliniat Beata Szydlo, răspunzând astfel celor care acuză noua administraţie de la Varşovia că ar dori să recurgă la măsuri nedemocratice.

Te-ar mai putea interesa și
Liderul Wagner ameninţă oficiali ai Kremlinului cu o reacţie populară, acuzându-i că ar fi cerut presei ruse de stat să îl cenzureze
Liderul Wagner ameninţă oficiali ai Kremlinului cu o reacţie populară, acuzându-i că ar fi cerut presei ruse de stat ...
Liderul grupării ruse de mercenari Wagner care a ocupat oraşul ucrainean Bahmut, Evgheni Prigojin, a acuzat duminică oficiali ai Kremlinului că au interzis presei ruse de stat să relateze despre......
Romgaz vinde aproape 90% din producția de gaze a acestui an la preț reglementat. Ar putea fi, în final, un avantaj pentru producătorul de stat
Romgaz vinde aproape 90% din producția de gaze a acestui an la preț reglementat. Ar putea fi, în final, un avantaj pentru ...
La nivelul întregului an 2023, 88% din producția de gaze a Romgaz, cel mai mare producător din România, controlat de ...
Angajări pe salarii de la 1.000 de euro în hoteluri din Grecia şi Cipru
Angajări pe salarii de la 1.000 de euro în hoteluri din Grecia şi Cipru
Hotelierii din Grecia şi Cipru angajează în această perioadă 80 de români în sezonul estival, pe salarii care încep ...
Sindicatele din învăţâmânt anunţă că greva continuă pentru că guvernul nu a rezolvat cerinţa esenţială
Sindicatele din învăţâmânt anunţă că greva continuă pentru că guvernul nu a rezolvat cerinţa esenţială
Greva generală din Educaţie continuă, pentru că, după trei zile de pauză în negocieri, executivul nu a venit cu o ...