1EUR = 4.8074 RON | Bucureşti 12 º

Extern

Premierul Scoţiei vrea un nou referendum la finalul negocierilor pentru Brexit

Partidul Naţional Scoţian (SNP) le oferă alegătorilor o nouă posibilitate de a opta pentru independenţă la finalul procesului de Brexit, a subliniat marţi şefa guvernului scoţian şi lidera formaţiunii, Nicola Sturgeon, transmite Reuters.

30 mai, 2017 | Agerpres

'Sunt prea multe în joc pentru ca Brexitul să-i fie pur şi simplu impus Scoţiei', a declarat Nicola Sturgeon la Perth (centrul Scoţiei), cu prilejul lansării platformei politice a SNP în vederea alegerilor legislative anticipate din Marea Britanie din 8 iunie.

'Consider că la încheierea procesului de Brexit - nu acum, ci atunci când vor fi cunoscuţi termenii acordului (de ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană) - Scoţia trebuie să opteze în legătură cu viitorul nostru, să opteze între a urma Marea Britanie pe calea Brexitului şi a deveni o ţară independentă', a spus premierul scoţian, menţionând că parlamentul regional are deja sprijinul administraţiei sale în acest sens.

După referendumul din iunie 2016 pentru Brexit, la care 62% dintre votanţii din Scoţia s-au pronunţat pentru rămânerea Marii Britanii în blocul comunitar, guvernul de la Edinburgh s-a angajat să întreprindă toate demersurile pentru menţinerea Scoţiei în UE, inclusiv prin organizarea unui nou referendum privind independenţa provinciei de Regatul Unit, după cel eşuat din 2014. Şefa guvernului de la Londra, Theresa May, a respins solicitarea SNP privind organizarea unui nou referendum cu privire la independenţa Scoţiei, afirmând că nu este momentul pentru încă un vot.

Dacă Partidul Naţional Scoţian obţine cele mai multe locuri în parlamentul regional la alegerile din 8 iunie, Theresa May nu va mai putea refuza organizarea unui nou referendum pentru independenţa Scoţiei, a afirmat duminică Nicola Sturgeon, într-un interviu acordat BBC. 'Dacă SNP câştigă alegerile din 8 iunie în Scoţia - şi nu consider nimic garantat - atunci cred că poziţia premierului este nesustenabilă', a declarat ea.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Instanţa supremă

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO