Premierul slovac vorbeşte despre ‘trădare’ după ce societăţi europene au semnat cu Rusia acordul Nord Stream-2

Premierul slovac, Robert Fico, a declarat joi că acordul convenit de concernul rus Gazprom cu partenerii săi europeni pentru construirea a încă două conducte în cadrul gazoductului Nord Stream - ce aprovizionează Europa cu gaze prin Marea Baltică - este un act de 'trădare' ce va costa Ucraina şi Slovacia miliarde de euro, relatează agenţiile Reuters şi DPA, preluate de Agerpres.
Economica.net - joi, 10 sept. 2015, 17:48
Premierul slovac vorbeşte despre 'trădare' după ce societăţi europene au semnat cu Rusia acordul Nord Stream-2

‘Discutăm de luni de zile în Consiliul European despre nevoia de a ajuta Ucraina să rămână o ţară de tranzit, pentru ca ea să treacă mai bine de lunile grele de iarnă (…) Deodată, a venit de la Gazprom un anunţ că semnează cu companii din vestul Europei un contract pentru alte conducte Nord Stream. Ne cred idioţi’, a declarat premierul Fico la o conferinţă de presă comună cu omologul său ucrainean, Arseni Iaţeniuk.

‘Au trădat un stat membru al UE – Slovacia – şi acţionează contrar discuţiilor politice avute cu Ucraina în Consiliul European’, ce au avut în vedere argumentele geopolitice, a mai spus şeful executivului de la Bratislava, ferindu-se să facă referire directă la statele UE unde se află societăţile care au semnat acordul, dar acuzând în schimb aceste companii, respectiv societăţile germane BASF şi E.ON, francezii de la ENGIE, grupul austriac OMV şi grupul anglo-olandez Shell.

La rândul său, premierul Iaţeniuk a declarat că, în urma acordului Nord Stream-2, Ucraina nu va mai avea niciun rol în transportul gazelor naturale dinspre Rusia către blocul comunitar.

Gazoductul Nord Stream ocoleşte Ucraina, şi implicit Slovacia, iar acordul privind construirea a două noi conducte a fost criticat şi la Washington, întrucât astfel este sporită dependenţa Europei faţă de gazele ruseşti.

Lansat în 2011, Nord Stream este compus în prezent din două conducte care fac legătura între Vyborg (Rusia) şi Greifswald (Germania). Gazprom deţine 51% din acţiunile consorţiului Nord Stream, în timp ce companiile germane Wintershall şi E.ON AG au fiecare o participaţie de 15,5%, iar societatea olandeză Gasunie şi cea franceză GDF Suez SA deţin la rândul lor un pachet de 9%.

Te-ar mai putea interesa și
Pierderile Electrolux s-au triplat în primul trimestru, dar sunt mai mici decât estimau analiştii
Pierderile Electrolux s-au triplat în primul trimestru, dar sunt mai mici decât estimau analiştii
Producătorul suedez de electrocasnice Electrolux a raportat vineri pierderi operaţionale semnificativ mai mari pentru primul trimestru al acestui an, ca urmare a cererii slabe şi a......
România are cel mai mare deficit comercial de pe urma comerţului extra-UE cu medicamente şi produse farmaceutice
România are cel mai mare deficit comercial de pe urma comerţului extra-UE cu medicamente şi produse farmaceutice
Exporturile UE de produse medicale şi farmaceutice în ţările din afara blocului comunitar au scăzut cu 3,5% în 2023, ...
Generarea de idei a devenit mai simplă
Generarea de idei a devenit mai simplă
Una dintre principalele dificultăți întâmpinate în munca de la distanță sau în regim hibrid este găsirea unor metode ...
Tona de cupru a trecut pragul de 10.000 de dolari, pe fondul unui aşteptat deficit de aprovizionare
Tona de cupru a trecut pragul de 10.000 de dolari, pe fondul unui aşteptat deficit de aprovizionare
Cotaţiile la cupru au trecut vineri pragul de 10.000 de dolari pe tonă, pentru prima dată în ultimii doi ani, pe fondul ...