Premierul Sorin Grindeanu se va întâlni vineri, la Bruxelles, cu preşedintele Consiliului European şi preşedintele Comisiei Europene

Premierul Sorin Grindeanu va fi primit vineri, 17 februarie, la Bruxelles, de preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, şi de preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, conform agendelor săptămânale ale celor doi oficiali, anunţate online.
Economica.net - mar, 14 feb. 2017, 18:57
Premierul Sorin Grindeanu se va întâlni vineri, la Bruxelles, cu preşedintele Consiliului European şi preşedintele Comisiei Europene

Pe 1 februarie, într-o scrisoare transmisă preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi prim-vicepreşedintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, premierul Sorin Grindeanu reitera „angajamentul ferm al tuturor instituţiilor şi factorilor decizionali din România privind continuarea luptei împotriva corupţiei”.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, Grindeanu a transmis această scrisoare în contextul poziţiilor publice generate de promovarea de către Guvern a textelor legislative privind amendarea Codului penal, a Codului de procedură penală şi a proiectului de lege privind graţierea unor pedepse.

„Am luat notă de declaraţia comună făcută astăzi cu privire la lupta împotriva corupţiei în România. Doresc, de la bun început, să subliniez că lupta împotriva corupţiei este una dintre priorităţile Guvernului pe care îl conduc şi sunt în totalitate de acord cu evaluarea dumneavoastră privind raportul Comisiei de Cooperare şi Verificare care reprezintă şi pentru Uniunea Europeană şi pentru noi o temă de maxim interes. Prin Delegaţia noastră permanentă vă voi transmite şi textele legislative adoptate de Guvern privind amendarea Codului penal şi proiectul de lege cu privire la graţiere”, spunea Grindeanu, în scrisoarea adresată oficialilor europeni.

„Urmărim cu foarte mare îngrijorare evoluţiile recente din România”, au transmis mai înainte, tot pe 1 februarie, într-un comunicat comun, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi prim-vicepreşedintele CE, Frans Timmermans, care au avertizat că „lupta împotriva corupţiei trebuie să avanseze, nu să fie subminată”.

„Urmărim cu foarte mare îngrijorare evoluţiile recente din România. Lupta împotriva corupţiei trebuie să avanseze, nu să fie subminată”, au avertizat Juncker şi Timmermans, după ce guvernul condus de Sorin Grindeanu adoptase, cu o seară înainte, o ordonanţă de urgenţă privind modificarea Codului penal şi Codului de procedură.

„Ireversibilitatea progreselor realizate în lupta împotriva corupţiei este esenţială pentru a permite Comisiei Europene să ia în considerare eliminarea treptată a monitorizării României în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV)”, se atrăgea atenţia în comunicat.

Raportul Comisiei privind Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) publicat săptămâna trecută a salutat bilanţul pozitiv realizat de către procurorii şi judecătorii din România în abordarea corupţiei la nivel înalt. Totodată a precizat că orice alte măsuri care subminează acest progres sau au ca efect slăbirea sau restrângerea domeniul de aplicare al corupţiei ca infracţiune vor avea impact asupra evaluărilor viitoare, mai subliniau Juncker şi Timmermans.

„În acest context, Comisia Europeană atrage atenţia asupra posibilelor regrese şi va examina în detaliu ordonanţele de urgenţă privind Codul Penal şi Legea cu privire la graţieri”, se mai menţiona în comunicat.

Sursa: AGERPRES

Te-ar mai putea interesa și
Criză Ungaria- Volatilitatea forintului face mai atractivă moneda euro pentru investitorii germani din Ungaria
Criză Ungaria- Volatilitatea forintului face mai atractivă moneda euro pentru investitorii germani din Ungaria
Volatilitatea forintului ungar a crescut sprijinul pentru introducerea monedei euro în rândul investitorilor germani din Ungaria, până la cel mai ridicat nivel din ultimii 13 ani, potrivit......
Anunţ despre când vor ajunge pensiile de Paşte. Şeful Poştei: Până de sărbători putem livra pensiile. Depinde când ne intră banii în conturi
Anunţ despre când vor ajunge pensiile de Paşte. Şeful Poştei: Până de sărbători putem livra pensiile. Depinde când ...
Poşta Română poate distribui pensiile înainte de sărbătorile pascale, dar procesul depinde de data la care compania ...
UE pune lupa, din nou, pe China. Autorităţile europene încep o anchetă privind piaţa chineză a dispozitivelor medicale
UE pune lupa, din nou, pe China. Autorităţile europene încep o anchetă privind piaţa chineză a dispozitivelor medicale
Uniunea Europeană a deschis miercuri o anchetă privind piaţa publică chineză a dispozitivelor medicale, suspectând ...
Jumătate dintre companiile imobiliare din Europa Centrală se aşteaptă la o creştere a investiţiilor. În România, se temperează activitatea în piaţa de birouri – studiu
Jumătate dintre companiile imobiliare din Europa Centrală se aşteaptă la o creştere a investiţiilor. În România, ...
Jumătate dintre companiile imobiliare din Europa Centrală (49%) estimează că investiţiile în domeniu vor creşte în ...