Premierul Sorin Grindeanu se va întâlni vineri, la Bruxelles, cu preşedintele Consiliului European şi preşedintele Comisiei Europene

Premierul Sorin Grindeanu va fi primit vineri, 17 februarie, la Bruxelles, de preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, şi de preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, conform agendelor săptămânale ale celor doi oficiali, anunţate online.
Economica.net - mar, 14 feb. 2017, 18:57
Premierul Sorin Grindeanu se va întâlni vineri, la Bruxelles, cu preşedintele Consiliului European şi preşedintele Comisiei Europene

Pe 1 februarie, într-o scrisoare transmisă preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi prim-vicepreşedintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, premierul Sorin Grindeanu reitera „angajamentul ferm al tuturor instituţiilor şi factorilor decizionali din România privind continuarea luptei împotriva corupţiei”.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, Grindeanu a transmis această scrisoare în contextul poziţiilor publice generate de promovarea de către Guvern a textelor legislative privind amendarea Codului penal, a Codului de procedură penală şi a proiectului de lege privind graţierea unor pedepse.

„Am luat notă de declaraţia comună făcută astăzi cu privire la lupta împotriva corupţiei în România. Doresc, de la bun început, să subliniez că lupta împotriva corupţiei este una dintre priorităţile Guvernului pe care îl conduc şi sunt în totalitate de acord cu evaluarea dumneavoastră privind raportul Comisiei de Cooperare şi Verificare care reprezintă şi pentru Uniunea Europeană şi pentru noi o temă de maxim interes. Prin Delegaţia noastră permanentă vă voi transmite şi textele legislative adoptate de Guvern privind amendarea Codului penal şi proiectul de lege cu privire la graţiere”, spunea Grindeanu, în scrisoarea adresată oficialilor europeni.

„Urmărim cu foarte mare îngrijorare evoluţiile recente din România”, au transmis mai înainte, tot pe 1 februarie, într-un comunicat comun, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi prim-vicepreşedintele CE, Frans Timmermans, care au avertizat că „lupta împotriva corupţiei trebuie să avanseze, nu să fie subminată”.

„Urmărim cu foarte mare îngrijorare evoluţiile recente din România. Lupta împotriva corupţiei trebuie să avanseze, nu să fie subminată”, au avertizat Juncker şi Timmermans, după ce guvernul condus de Sorin Grindeanu adoptase, cu o seară înainte, o ordonanţă de urgenţă privind modificarea Codului penal şi Codului de procedură.

„Ireversibilitatea progreselor realizate în lupta împotriva corupţiei este esenţială pentru a permite Comisiei Europene să ia în considerare eliminarea treptată a monitorizării României în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV)”, se atrăgea atenţia în comunicat.

Raportul Comisiei privind Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) publicat săptămâna trecută a salutat bilanţul pozitiv realizat de către procurorii şi judecătorii din România în abordarea corupţiei la nivel înalt. Totodată a precizat că orice alte măsuri care subminează acest progres sau au ca efect slăbirea sau restrângerea domeniul de aplicare al corupţiei ca infracţiune vor avea impact asupra evaluărilor viitoare, mai subliniau Juncker şi Timmermans.

„În acest context, Comisia Europeană atrage atenţia asupra posibilelor regrese şi va examina în detaliu ordonanţele de urgenţă privind Codul Penal şi Legea cu privire la graţieri”, se mai menţiona în comunicat.

Sursa: AGERPRES

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Întreţinerea trupelor în apropierea graniţelor Ucrainei costă Rusia circa 10 milioane de dolari pe zi – expert
Întreţinerea trupelor în apropierea graniţelor Ucrainei costă Rusia circa 10 milioane de dolari pe zi – expert
Întreţinerea celor peste 94.000 de soldaţi în apropierea graniţelor Ucrainei şi în "teritoriile ocupate temporar" ...
Engie va prelua în regim de ultimă instanță clienții abandonați de alții și în decembrie, deși a anunțat că nu mai vrea. La ce preț
Engie va prelua în regim de ultimă instanță clienții abandonați de alții și în decembrie, deși a anunțat că nu ...
Engie, cel mai mare furnizor pentru persoane fizice din România, este furnizorul de ultimă instanță care a venit cu cel ...
Rafila: Adoptarea unor măsuri pentru sărbători – în zilele următoare. Purtarea corectă a măştii, obligatorie
Rafila: Adoptarea unor măsuri pentru sărbători – în zilele următoare. Purtarea corectă a măştii, obligatorie
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că măsurile de protecţie sanitară aferente sărbătorilor de iarnă ...