Premierul Spaniei promite că 2015 va fi anul „decolării definitive” pentru economia spaniolă

Şeful guvernului spaniol, Mariano Rajoy, a dat asigurări că anul 2015 va fi pentru Spania cel al decolării definitive a economiei sale, după un an de recuperare, o analiză contestată de şeful opoziţiei, care afirmă că este indecent să se vorbească despre sfârşitul crizei, relatează AFP.
Economica.net - vin, 26 dec. 2014, 18:08
Premierul Spaniei promite că 2015 va fi anul

Şeful guvernului spaniol a dat asigurări că anul 2015 va fi pentru Spania cel al decolării definitive a economiei sale, după un an de recuperare, o analiză contestată de şeful opoziţiei, care afirmă că este indecent să se vorbească despre sfârşitul crizei, relatează AFP.

‘Anul 2014 a fost anul recuperării şi 2015 va fi cel al decolării definitive a economiei noastre’, a declarat Rajoy la Madrid, cu prilejul prezentării bilanţului său anual.

‘Spania creşte pe baze solide, în mod clar peste media europeană’, a mai spus el, reamintind că creşterea PIB-ului ar urma să atingă 1,3 sau 1,4% după o diminuare de 1,2% în 2013. El a subliniat şi faptul că s-au creat 550.000 de locuri de muncă în al doilea şi al treilea trimestru şi 71.500 de noi firme, fără a preciza nici numărul şomerilor, nici numărul societăţilor care au dispărut.

‘După şapte ani de criză şi de cădere continui, pentru prima dată din 2007 au apărut mai multe locuri de muncă decât au dispărut’, a afirmat el. ‘În urmă cu un an, am pronosticat un an 2014 mai bun şi aceste previziuni s-au îndeplinit’, a spus Rajoy.

Premierul spaniol a apărat şi politica socială a guvernului, în condiţiile în care electoratul pare să se orienteze tot mai mult spre partidul anti-liberal Podemos, care se opune măsurilor de austeritate.

Partidul popular al lui Mariano Rajoy, aflat la putere de la sfârşitul lui 2011, este pe poziţia a doua conform mai multor sondaje, în urma Podemos – creat doar în ianuarie – şi foarte aproape de socialişti în intenţiile de vot, în perspectiva viitoarelor alegeri legislative, prevăzute să aibă loc în noiembrie 2015.

Liderul Partidului socialist spaniol (PSOE), Pedro Sanchez, a declarat vineri că nu împărtăşeşte analiza şefului guvernului.

‘I-am cerut dlui Rajoy să nu folosească cuvântul recuperare. Nu atâta timp cât nu vom recupera nivelurile de ocupare profesională dinainte de criză, atâta timp cât nu vom avea măsurile de protecţie socială de dinainte de criză’, este inadmisibil, a declarat Sanchez.

‘Spania suferă de pe urma unui guvern care pedepseşte clasa de mijloc şi muncitorii’ şi de care doar ‘10% dintre privilegiaţi’ beneficiază, a acuzat liderul PSOE. ‘Este nedrept să vorbeşti despre sfârşitul crizei în condiţiile în care sunt menţinute tăierile clare în materie de educaţie şi de sănătate publică şi reducerea prestaţiilor pentru şomeri’, a mai afirmat el.

Rata şomajului ar urma să fie de 24,2% la sfârşitul anului conform previziunilor oficiale, unul dintre nivelurile cele mai ridicate din ţările industrializate

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...